כבכל שנה, מפרסמת רשות המסים את קובץ החלטות הכופר לשנתיים שלפני כן (במקרה דנן – שנת 2018), והפעם כללה הרשימה 216 החלטות, מתוכן 89 בתיקי מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, ו-127 החלטות בתיקי מכס ומע"מ. היו מי שהופתעו לגלות 9 מייצגים ברשימה, ביניהם רואי חשבון, יועצי מס ועורכי דין.
עו”ד זרקו זמיר בתוכנית סוגרים חשבון – משלמים כופר מס ונמנעים מהליך פלילי (16/7/18)
כופר מס במקום תיק פלילי
נזכיר כי במקרים בהם אדם חשוד בעבירות מסים מהותיות, שנעשו מתוך כוונה להשתמט מתשלום מס כגון הגשת דוחות כוזבים, העלמת מסים, ניכוי חשבוניות פיקטיביות, ניכוי תשומות שלא כדין ועוד, ניתנת לו האפשרות להגיש בקשה לתשלום כופר, בתמורה לסגירת ההליך הפלילי כנגדו.
ועדת הכופר של רשות המסים היא הסמכות הרשמית אשר דנה בבקשות לכופר, וזו מחליטה האם לאשר את הבקשה, ומהו גובה הסכום שעל החשוד לשלם כתחליף להעמדתו למשפט פלילי.
ניתן להגיש בקשות לכופר כבר בשלבי חקירה כנגד החשוד, אבל בקשות לכופר מוגשות גם בשלבים מאוחרים יותר בהליך הפלילי.
הבולטים במצעד החלטות הכופר
בעיון בקובץ החלטות ועדות הכופר לשנת 2018, ניכר היה כי בולטים במיוחד עסקים מענף הבנייה, הנדל"ן והשיפוצים, אשר זכו למעל 40 החלטות כופר. עוד בלטו עסקים בתחום ההובלות ואנשי מקצוע בתחום הרפואה, עם 7 החלטות בכל תחום. כמו כן כללו ההחלטות סוכני ביטוח, העוסקים בעבודות חשמל, אדריכלים, גננים, עסקים בענף האירועים, ועוד. מרבית העבירות שיוחסו לרשימה זו כללו העלמת עסקאות וניכוי מס תשומות שלא כדין.
סכום הכופר שהושת נע בין אלפי שקלים בודדים לבין מאות אלפי שקלים, לרוב כתלות ישירה בסכום ההעלמה, אלא אם צוין בהחלטה כי מדובר בנסיבות אישיות מיוחדות. עם זאת, בכל המקרים נראה היה כי הסרת המחדל (תשלום חוב המס) וכן המלצת היחידה החוקרת ו/או הפרקליטות, היו תנאי יסודי וראשוני לאישור הבקשה.
ראוי לציין כי סכום הכופר המוטל הינו בנוסף לסכום בגין חוב המס שיש לשלם, המהווה הסרה של המחדל.
השיקולים השונים לאישור בקשת כופר
אין בנמצא כללים חד משמעיים באשר למתי כופר מאושר או לא, והדבר נתון לשיקול דעתה הבלעדי של ועדת הכופר הדנה בבקשה.
עם זאת המציאות מלמדת כי קיימים מספר קריטריונים אותם לוקחת הועדה בחשבון כאשר היא מתכנסת לדון בבקשת הכופר המונחת הפניה. השיקולים המרכזיים בעד הטלת כופר כוללים את חומרת העבירה, היקף העבירה, אורך התקופה בה נעברו העבירות, הסרת המחדל (תשלום חוב המס), האם מדובר בעבירה ראשונה, האם החשוד לקח חלק פעיל בייזום העבירה, האם היה שיתוף פעולה לאורך החקירות, העניין הציבורי שבתיק, ועוד.
גם שיקולים הקשורים לנסיבות אישיות, כגון מצבו האישי של העבריין ו/או בני משפחה התלויים בו כלכלית או רפואית, עשויים להשפיע על אישור בקשת הכופר ועל סכום הכופר שייקבע.
סכום הכופר
ככל שמאושרת הבקשה, ועדת הכופר קוצבת את סכום הכופר המושת על החשוד, וגם סכום זה לרוב נקבע מתוך התחשבות בקריטריונים שצוינו מעלה ובמשתנים רלוונטיים נוספים.
לאחר הסרת המחדל ותשלום הכופר, מתבטל ההליך הפלילי.
מומלץ להציג טיעונים ענייניים ואישיים הקשורים לבקשה להקטנת סכום הכופר עוד בעת הגשת הבקשה, אך גם לאחר שסכום הכופר נקבע, ניתן להגיש בקשה חוזרת להקטנת הסכום, בתמיכת מסמכים נלווים רלוונטיים. ככל שהבקשה מנומקת יותר, הן משפטית והן במישור האישי, כך הסיכוי להקטנת סכום הכופר גדל.
סכום הכופר הנהוג עומד בממוצע על כ-30% מהיקף העלמת מס ההכנסה, או המע"מ שלא שולם. זוהי נקודה משמעותית, היות וליווי של איש מקצוע מומחה עשוי לסייע לכם להראות שסכום ההעלמה אשר עליו דובר בתחילה, ניתן להפחתה משמעותית לאור טיעונים משפטיים שונים, ולבקש להפחית את סכום הכופר בהתאמה.
השתת כופר על מייצגים
ברשימת החלטות הכופר של שנת 2018 הופיעו גם 9 מייצגים – עורכי דין, רואי חשבון ומנהלי חשבונות.
הדבר עשוי להיתפס כתמוה, מאחר ורבים מאלו אמור להכווין את לקוחותיהם להימנעות מעבירות מסים, או לכל הפחות אמורים להוות דוגמא אישית לאנשי מקצוע אשר הוסמכו על ידי גופים רשמיים, והפועלים לפי כללים.
כך למשל, על משרד להנהלת חשבונות שנחשד כי ניכה תשומות שלא כדין בסכום של כ-240,000 ₪, הושת כופר של 72,000 ₪. במקרה אחר, הושת על רואה חשבון כופר של 40,000 ₪ לאחר שנחשד כי ניכה תשומות שלא כדין בסכום של כ-136,000 ₪. רואה חשבון נוסף נחשד כי סייע לאחרים לערוך דוחות כוזבים בסך של כ-670,000 ₪, ועליו הושת כופר של 180,000 ₪.
גם עורכי הדין כיכבו ברשימה. על עו"ד מת"א שנחשד כי סייע לאחר לפצל משכורות בסך של כ-300,000 ₪, הושת כופר של 120,000 ₪. על עורכי דין אחרים, שנחשדו כי סייעו ללקוחות להגיש דוחות כוזבים למיסוי מקרקעין, הושת כופר של 80,000 ₪. היו גם כמה עורכי דין שהושת עליהם כופר לאחר שהשמיטו הכנסות לאורך שנים, בסך של מאות אלפי שקלים.
לקריאה נוספת אודות עבירות מס של מייצגים, לחצו כאן.
האם רשות המסים מחמירה עם מייצגים?
לעניות דעתנו ולאור ניסיוננו, התשובה היא כן. הפסיקה מראה כי קיימת החמרה כוללת עם מייצגים בכל הקשור לאחריותם לגבי עבירות של לקוחות, החל מהתרשלות בביצוע הבדיקות הנדרשות ועד לשותפות פעילה בעבירות של הלקוח. מעבר לכך, גם בעבירות של מייצגים שאינן קשורות ללקוחות, קיימת החמרה פעמים רבות לאור הדוגמא האישית ואמות המידה הנדרשות ממייצג.
עם זאת, גם מייצגים הם בני אדם, היכולים לבצע טעויות, ושיש לנהוג בהם בשוויוניות וללא אפליה או אכיפה בררנית. ולכן אין כל פגם בעיננו שמייצגים מממשים את זכותם להמרת החשדות הפליליים כנגדם בכופר כסף, כמו כל אדם אשר ביצע עבירת מס והעומד בקריטריונים שהוזכרו מעלה.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה למסים ועבירות כלכליות, בעל ניסיון עשיר ומוצלח בהגשת בקשות כופר לרשות המסים. למשרד התמחות ייחודית בליווי מייצגים – רואי חשבון, יועצי מס ועורכי דין, ואנו גם מעבירים הרצאות מקצועיות לקהלים אלו ברחבי הארץ.
כתבו תגובה: