מאות אלפי ישראלים טסים בכל שנה ליעדים מגוונים בחו"ל ועוברים בשדה התעופה. באם אתם מתכננים להכניס לישראל כמות חריגה של תכשיטים ויהלומים, טלפונים חכמים, משקאות אלכוהוליים ועוד, חשוב שתכירו מה מותר ומה אסור רגע לפני הטיסה.
ניתן להוריד את מדריך המכס המלא שלנו כאן.
כל מה שצריך לדעת על חוקי המכס לפני שטסים לחו"ל. עו"ד זרקו זמיר בתוכנית סוגרים חשבון (הוט 3), 15/4/19
עו"ד מומחים למכס משיבים: מה מותר ומה אסור?
לפני הכל, חשוב להכיר את הכללים המרכזיים בחוקי המכס בישראל:
- כל נוסע (מעל גיל 18) יכול להכניס ולהוציא מישראל סכומים שאינם עולים על 50,000 ₪. מדובר בסכומים שאנו נושאים עלינו (כולל במזוודות) בכסף מזומן, בהמחאות רגילות או בהמחאות נוסעים. יש לדווח למכס על סכומים העולים על כך.
- מותר להכניס לישראל סחורות ומוצרים ששווים לא עולה על 200$ כל אחד. הכלל הזה תקף גם לגבי מוצרים שנרכשו בדיוטי פרי בישראל או בחו"ל. כל מוצר ששוויו גבוה מ-200$ מחייב דיווח במכס (לכל נוסע מעל גיל שנתיים). אם הכנסתם מוצר ששוויו 500$, אתם מחויבים לשלם עליו את מלוא המס, ולא רק את החלק היחסי שהינו מעל ה-200$ עליהם הייתם זכאים לפטור.
- ישנם מוצרים שיש לדווח עליהם בגלל הסוג והכמות ולא רק בגלל המחיר, למשל: בשמים (מעל רבע ליטר), סיגריות (מעל פקט) יין (מעל שני ליטרים) משקאות אלכוהוליים אחרים (מעל ליטר) ועוד. סיגריות ואלכוהול מחושבים לכל נוסע מעל גיל 18.
- ישנם מוצרים שאסור בכלל להכניס ישראל בכללם: ירקות ופירות טריים, צמחים ופרחים (דורשים אישור משרד החקלאות); מוצרים "מגונים" כמו פורנוגרפיה המתעדת יחסי מין עם קטין; כרטיסים להגרלה או להימור שלא בהיתר; סכין שאינו לשימוש ביתי או מקצועי; גז מדמיע בצורת כלי ירייה; זיופים וחיקויים של מטבעות או מסמכים; מוצרים פרוצים; משחקים אסורים; חומרים המסיתים לאלימות או טרור ועוד.
ניתן להוריד את מדריך המכס המלא שלנו כאן.
מה הענישה הצפויה?
עבירת מכס היא עבירה פלילית שהעונש עליה יכול להיות קנסות כבדים ולהגיע לעד 3 שנות מאסר בפועל. באם חרגתם מהמגבלות ולא דיווחתם למכס, מידת הענישה תלויה לרוב בשווי המוצרים; סוג המוצרים; חוקיות המוצרים; היקף העבירה; מידת הכוונה; האם אתם עבריינים סדרתיים ועוד. מידת הענישה תלויה כמובן במומחיות עורך הדין המומחה למכס המלווה אתכם.
אם ההפרה חוזרת על עצמה ושווי המוצרים גבוה, או שהמוצרים לא חוקיים, גדל הסיכוי שלכם כי המוצרים ייתפסו וכי יחל הליך פלילי. במקרה כזה כדאי שתבחנו הליך כופר כחלופה להליך הפלילי. לעומת זאת, אם היקף העבירה קטן וזוהי הפרה ראשונה, רוב הסיכויים שתידרשו לשלם את המיסים במלואם בתוספת קנס מינהלי המהווה את ה"עונש" על העבירה.
איך מדווחים ולמי?
אם הכנסתם לישראל מוצרים או סחורות ששווים עולה על 200$, או החורגים ממגבלות אחרות של סוג או כמות הסחורה, עליכם לעבור במסלול המכס האדום ביציאה מהשדה, לדווח ולשלם את המס.
אם ברשותכם כספים במזומן או בהמחאות העולים על 50,000 ₪, ולא משנה אם הרווחתם אותם בקזינו, עליכם לדווח באמצעות מילוי טופס 84 הנמצא ביחידת המכס בשדה ובאתר רשות המיסים.
חשוב לדעת שאם עברתם במסלול הירוק, הרי שהצהרתם כי לא חרגתם מהמגבלות בחוק.
האם צריך לדווח על מוצרים יקרים שנמצאים ברשותנו ביציאה מהארץ?
אם יצאתם לחו"ל עם שעון יקר במיוחד הנראה חדש או עם מצלמה איכותית בעלת ערך כספי רב, אתם בהחלט עשויים להישאל על אלו כאשר תחזרו. מומלץ להצהיר על המוצרים הללו לפני שאתם יוצאים מישראל בפני פקידי המכס ובאמצעות מילוי טופס 86 (יצוא זמני של חפצים נלווים) על מנת למנוע אי הבנות בחזרתכם.
האם ניתן להכניס תכשיטים ויהלומים לישראל?
אם שווי התכשיט מעל 200$ יש לדווח לפקידי המכס ולשלם את המס. אותו הדין לגבי תכשיט הכולל יהלום, כל עוד התכשיט 'מוגמר' ואתם לא נושאים יהלומים בנפרד אליו. חשוב לשמור על הקבלות המעידות על הרכישה של התכשיטים. כמובן שמדובר בתכשיטים שהבאתם לשימוש אישי. יבוא של תכשיטים דורש רישום שלכם כיבואנים, עם מספר ח.פ.
לגבי יהלומים שאינם חלק מתכשיט, על פי צו הפיקוח על היהלומים, רק אזרחים ישראליים המחזיקים ב"רשיון סחר" או "רישיון יצרן" רשאים להביא יהלומים לישראל. לא ניתן להעביר יהלומים לישראל באמצעות שליח שאינו בעל רישיונות אלו, גם אם הדבר נעשה בתום לב. גם רכישה של יהלומים מחו"ל באינטרנט מחייבת רישיונות.
האם מותר להכניס דברי אמנות?
אם קניתם דבר אמנות לשימוש אישי וסכומו עולה מעל 200$ עליכם להצהיר עליו ולשלם את המס הנדרש. ציור של אביגדור אריכא שרכשו ישראלים בלונדון חייב את הרוכשים לשלם את המיסים בתוספת קנס של כ- 40 אלף שקל.
כמה סמארטפונים מותר להכניס לישראל?
בהנחה שסמארטפון עולה מעל 200$, כל טלפון מחייב דיווח במכס ותשלום המס במלואו. באם נתפסתם עם הסמארטפון מבלי שדיווחתם עליו מיוזמתכם, תחויבו בתשלום המיסים בתוספת קנס מנהלי. סביר להניח שעלות המיסים והקנס המנהלי יעלו על הסכום שאותו הייתם משלמים על אותו הטלפון בישראל. באם הבאתם כמות חריגה של סמארטפונים, יתכן מאוד כי ייפתח נגדכם הליך פלילי וכי המוצרים ייתפסו. במקרים אלו ראוי יהיה לבחון הליך כופר אל מול רשות המיסים על מנת להמיר את ההליך הפלילי ולהימנע מעונשים כבדים בכללם מאסר.
שיטות של אנשי המכס שכדאי להכיר
חשוב לדעת כי לאנשי המכס שיטות מגוונות לזהות הסתרה של מוצרים על הגוף ובתיקים, וכי יש להם ניסיון רב בזיהוי 'חשודים'. חלק מהגורמים העשויים לעורר את חשד אנשי המכס הם טיסות מרובות לחו"ל, מזוודות גדולות, עצבנות יתר, ביגוד בולט, הליכה מוזרה, מידע קודם על כך שאתם 'מבריחים סדרתיים' ועוד. אם אתם נוסעים בתקופת השקה של סמארטפון חדש אנשי המכס עשויים להיות ערניים יותר לכל נוסע.
בכל מקרה חשוב לזכור, כי המכס הוא חלק מרשות המיסים, כך שאם יש בעבירת המכס עבירה נוספת המתבצעת והקשורה ליחידה אחרת ברשות, סביר כי אנשי המכס יעדכנו גם את הגורמים הרלוונטיים.
טיסה נעימה.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה למיסים ועבירות כלכליות, ובו עו"ד עם התמחות ייחודית בטיפול בתיקי מכס גדולים ומורכבים ובליווי הליכי כופר.