ישראלים רבים אינם מדווחים לרשות המסים על הכנסות, בכוונה או כתוצאה מחוסר מודעות, ביניהם כאלה המחזיקים בחשבונות בנק זרים, משקיעי קריפטו שעשו הון תוך שנים ספורות, בעלי דירות שקיבלו רווחים משכירות או עצמאים ובעלי חברות שלא דיווחו על מלוא ההכנסות. החדשות הטובות: רשות המסים תאפשר שוב דיווח יזום וחסינות פלילית באמצעות הליך "גילוי מרצון"
בשנים האחרונות, רשות המסים בישראל מגבירה את מאמציה לאתר עברייני מס: בעלי עסקים וחברות שלא דיווחו על מלוא ההכנסות, כמו גם אזרחים מהשורה שפשוט "שוכחים" לדווח, או כלל אינם מודעים לכך שעליהם להעביר מידע על הכנסות שקיבלו, כמו רווחים מהשקעות בקריפטו, רווחי הון בחשבונות בנק שהם מחזיקים בחו"ל, או הכנסות שקיבלו מהשכרת דירות שבבעלותם.
ניקח לדוגמה את רון, הייטקיסט צעיר מאזור השרון, שבשנת 2017 הצטרף לטרנד הקריפטו וקנה מטבעות דיגיטליים מסוג ביטקוין, שערכו עמד אז על כמה אלפי דולרים בודדים למטבע. עם השנים, רון צפה כיצד השקעתו צמחה פלאים, ובשנת 2023 – כאשר שווי הביטקוין שרכש צמח לעשרות אלפי דולרים – מימש את השקעתו ומכר את הביטקוין למשקיע אחר.
מכיוון שרון לא דיווח על השקעתו המוצלחת לרשויות המס, הוא ביצע עבירת מס פלילית של אי־דיווח על הכנסות והעלים מס מרווח הון שהפיק. כך, אפילו השקעות קטנות יחסית בקריפטו בהחלט עשויות להביא לצבירת הון משמעותית – אך גם לעבירה פלילית אם לא מדווחים על הרווחים כראוי.
הליך גילוי מרצון 2025
לאחרונה, רשות המסים הכריזה על פתרון לכל מי שלא דיווח על הכנסות ורוצה "לסגור את העניין" מהר וללא הליך פלילי: בהמשך להליכים דומים שהתקיימו בשנים האחרונות, רשות המסים הודיעה על חלון הזדמנויות ל"גילוי מרצון", המאפשר למעלימי ההכנסות לספק מיוזמתם את המידע על העבירות שביצעו לאורך השנים, לשלם את החוב הנדרש מהם – ולהימנע מפתיחת הליך פלילי נגדם.
למעשה, מי שפנה בהליך גילוי מרצון, בקשתו התקבלה והוא שילם את חובו – יקבל חסינות פלילית ויוכל להפסיק לחשוש שהרשויות יעלו על עקבותיו ויפתחו בחקירה נגדו בגין העלמת מס.
אלפי בקשות הוגשו בהליכים קודמים
בני הזוג ש' וע' הם שני פנסיונרים, שבמשך שנים ארוכות השכירו שלוש דירות שבבעלותם ולא דיווחו על ההכנסות שקיבלו מדמי השכירות לרשויות המס. השניים החליטו לפנות בהליך גילוי מרצון על הכנסותיהם, בקשתם אושרה, המס שולם וכעת הם חסינים מפני העמדה לדין פלילי בשל עבירות אי הדיווח על הכנסותיהם משכירות.
כמו בני הזוג הללו, לא מעט ישראלים נהנים מהכנסה נוספת באמצעות השכרת דירה או כמה דירות. אך מה שעשוי להיראות כהזדמנות מצוינת להגדיל את ההכנסה החודשית, מסתיר אחריות לא קטנה – וכל הכנסה כזו (מעל תקרת הפטור) חייבת בדיווח ותשלום מס. לאחרונה, רשות המסים מקדישה מאמצים רבים לאיתור משכירי דירות שלא דיווחו על ההכנסות שלהם: חלקם כבר עומדים במרכז חקירות בגין העלמת הכנסות, שהצטברו במשך שנים ויכולות להגיע בקלות לסכומים של מאות אלפי שקלים ואפילו מיליונים.
בשנים הקודמות בהן הופעל נוהל גילוי מרצון בין 2011 ל-2019, ניצלו אותו אלפי ישראלים שלא דיווחו על הכנסות. עד כה, הרשויות טיפלו בכ-9,000 בקשות לגילוי מרצון וגבו מסים שהועלמו בסכום כולל של כ-5 מיליארד שקל. הואיל והמדינה זקוקה לכסף, ולאור ההצלחה בשנים קודמות, החליטה רשות המסים לפתוח שוב בפני הציבור את האפשרות לגילוי מרצון גם בשנת 2025 – והיא צפויה להימשך עד אוגוסט 2026.
הדיווח: גם על חשבונות בחו"ל
גם בעלי נכסים וחשבונות בנק בחו"ל לא תמיד מדווחים על ההכנסות השכירות מנכסיהם בחו"ל ועל רווחי ההון שהפיקו מחוץ לגבולות ישראל. בני הזוג א', למשל – הוא יליד ישראל, והיא ילידת מדינה אירופית – נפגשו במהלך לימודים באירופה, התאהבו והתחתנו. כילידת מדינה אירופית, האישה החזיקה חשבון בנק מקומי, אליו הועברו הכנסותיה וכן מתנות שקיבלו בני הזוג לרגל חתונתם.
כאשר עלו לישראל, המשיכו להחזיק בחשבון הבנק הזר מבלי שדיווחו על רווחי ההון שהופקו בחו"ל לרשות המסים. לאחר שהבינו כי היה עליהם לדווח על רווחי ההון לאורך השנים, החליטו לפנות ולדווח בהליך גילוי מרצון. רשות המסים קיבלה את הבקשה, והושג הסדר שבו חובם שולם, תוך הפחתה משמעותית במיסוי על קרן ההון – והם זכו לחסינות פלילית בגין העבירות שביצעו.
אין אפשרות למסלול אנונימי
בהליך הנוכחי שיימשך עד לאוגוסט 2026, הבקשות לגילוי מרצון יטופלו באחד משני מסלולים: מסלול רגיל ומסלול ירוק.
במסלול הירוק מטופלות בקשות הקשורות להכנסות פשוטות יחסית: נכסים פיננסיים בחו"ל שהיתרה שלהם ל־31/12/2014 היתה נמוכה מסכום של 4 מיליון שקל; הכנסות משכירות למגורים בישראל או בחו"ל עד 250 אלף שקל לשנה; או הכנסות מנכסים דיגיטליים בסכום כולל של עד חצי מיליון שקל, כאשר השווי של כל הנכסים הדיגיטליים עד לסוף שנת 2024 אינו עולה על 1.5 מיליון שקל. הבחירה במסלול שבו תטופל הבקשה נעשית על ידי רשות המסים, לאחר אישור הבקשה.
בהליכים הקודמים שהפעילה רשות המסים, התאפשר הליך אנונימי לגילוי מרצון, והדיווח הוגש לרשויות על הסכומים שהועלמו, ללא פרטים מזהים על הנישום. במסגרת ההליך האנונימי, רק לאחר שקיבל את המידע על חבות המס שלו – יכול היה לבחור להמשיך בתהליך, לחתום על טיוטת הסכם שומה באופן אנונימי, ולאחר חתימת ההסכם לחשוף את זהותו, או להפסיק את התהליך מבלי לשלם, כשהוא יכול להיות רגוע כי פרטיו לא הגיעו לרשויות המס.
עם זאת, הליך הגילוי מרצון לשנים 2025-2026 כבר לא מאפשר מסלול אנונימי. ועדיין, במקרים שבהם הבקשה לא אושרה ותחת תנאים מסוימים – רשות המסים לא תוכל לעשות שימוש במידע שנמסר, בין אם בהליך אזרחי או במסגרת חקירה פלילית.
ההמלצה: להגיש בקשה בהקדם
הליך גילוי מרצון הוא הזדמנות פז לכל מי שהעלים הכנסות בעבר: לשלם אותו לרשויות ולהיפטר מהחשש להליכים פליליים שעלולים להסתיים בענישה חמורה של קנסות גבוהים ומאסר.
אם גם אתם נמנים על הישראלים שלא דיווחו על כל הכנסותיהם, בארץ או בחו"ל, אין מקום לדחייה. מומלץ לפנות במהרה להליך גילוי מרצון – להסדיר את חובכם ולהחזיר את השקט הנפשי.
למידע נוסף על התנאים, התהליך והדרכים להגיש בקשה – לחצו כאן
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה למיסוי פלילי, עם ניסיון רב בהגשת בקשות להליך גילוי מרצון לרשות המסים. המשרד מספק יעוץ משפטי בתיקי עבירות מס הכנסה, עבירות מע"מ, הלבנת הון וצווארון לבן.