נהוג לזלזל בכובד משקלן של עבירות המכס, ולכן, חשוב מאוד להיות מודעים לחוקים השונים ולמשמעות העבירה עליהם ולהתייעץ עם עו"ד מכס כאשר הדבר רלוונטי.
כל מה שצריך לדעת על חוקי המכס לפני שטסים לחו"ל. עו"ד זרקו זמיר בתוכנית סוגרים חשבון (הוט 3), 15/4/19
כל נוסע השב מחו"ל חייב לדווח למכס על כספים בסכום של יותר מ-50,000 ₪ שהוא נושא עמו, ועל מוצרים שקנה בשווי של יותר מ-200$ – אפילו אם אלה נרכשו בדיוטי פרי. איך מדווחים, למי מדווחים, ומה העונש למי שמנסה להתחמק מתשלום מכס ונתפס?
על פי החוק בישראל, ניתן להכניס ולהוציא מגבולות המדינה כספים בסכום של עד 50,000 ₪ ומעלה (בכסף מזומן, המחאות או המחאות נוסעים), וטובין (סחורות או מוצרים) בשווי של עד 200$ בלבד – גם אם מדובר בטובין שנרכשו בדיוטי פרי שבשדה התעופה. כל סכום כסף גבוה יותר או הכנסת טובין בשווי העולה על המגבלה שקובע החוק, מחייבים דיווח מסודר במכס.
עו"ד מכס משיב לשאלות נפוצות:
מה העונש במקרה של הפרת חובת הדיווח על הכנסה/הוצאה של כספים מישראל?
כשמדובר בסכום כסף העולה על 50,000 ₪ ולא דווח במכס, לשוטרים ולפקידי מכס מותר להחרים את הכספים בשלב ראשון. חוק איסור הלבנת הון קובע כי חומרת הנסיבות של המעשה תכריע אם החשוד יואשם בעבירה פלילית או מינהלית, ואיזה עונש יקבל: עבירה פלילית שבוצעה ללא מטרה להתחמק מדיווח תוביל לעונש מאסר בפועל של עד 6 חודשים או קנס כבד; אם העבירה בוצעה במטרה להתחמק מדיווח, החשוד מסתכן בעונש של עד 10 שנות מאסר או בתשלום קנס גבוה; וכאשר נסיבות העבירה אינן חמורות – ייתכן שיינקט נגדו הליך מינהלי בלבד, והוא יישא בתשלום עיצום כספי, שגובהו יקבע בהתאם להחלטת הועדה לעיצום כספי, בעקבות הפרת חובת הדיווח.
לעיון בהחלטות הוועדה לעיצום כספי לחץ כאן.
מוצרים בשווי גבוה מ-200$: באילו מקרים חייבים לדווח?
בכל שנה, עשרות אלפי ישראלים נתפסים במכס בנתב"ג לאחר שעברו במסלול הירוק מבלי להצהיר על רכישות מוצרים שביצעו בחו"ל ומחויבים בדיווח ובתשלום מס. בפועל, ניתן לעבור במסלול הירוק בשדה התעופה כאשר הנוסע מביא עמו רק חפצים מהסוגים ובכמויות המותרות על פי החוק.
לדוגמא:
- בגדים, נעליים, מוצרי קוסמטיקה וטיפוח אישיים, מהסוגים ובכמויות שנהוג להביא כמטען יד.
- משקאות אלכוהוליים: יין – עד שני ליטר, ומשקאות אלכוהוליים אחרים – עד ליטר אחד.
- פקט אחד של סיגריות.
כאשר שווי המוצרים אותו מביא הנוסע מחו"ל עולה על 200$ ובכל זאת עבר במסלול הירוק מבלי לדווח על כך במכס – חשוב לדעת שמדובר בעבירה פלילית, והחוק קובע כי ניתן להחרים את המוצרים באופן מיידי. לכן, אם אתם חוששים שהסתבכתם, חשוב מאוד להתייעץ עם עו"ד מומחה למכס בהקדם.
בהמשך, יוחלט אם להגיש כתב אישום על פי נסיבות העבירה, כמות ושווי המוצרים שלא דווחו במכס. כדאי גם לדעת כי אם ערכו של מוצר מיובא עולה על 200$, הנוסע אינו רשאי לקבל פטור על 200$ ולשלם מסים רק על ההפרש, אלא יחויב בתשלום המסים על ערכו המלא של אותו מוצר. הזכות להכניס מוצרים בכמויות המותרות היא אישית לכל נוסע, ולכן לא ניתן לצרף זכויות של מספר נוסעים ולקבל פטור לגבי מוצר שערכו מעל 200$.
מה העונש הצפוי למי שלא דיווח על מוצרים בשווי של יותר מ-200$?
אם מדובר בהפרה ראשונה של חובת הדיווח ובעבירה בהיקף קטן, האכיפה על פי רוב תהיה במישור המינהלי בלבד ותסתכם בהטלת קנס בגובה 100% ממסי היבוא על המוצרים, וזאת בנוסף לתשלום מסי היבוא. אם העבירה חמורה יותר, בהיקפים גדולים או בשווי גבוה, יוגש נגד החשוד כתב אישום פלילי, שעשוי להסתיים בעונש מאסר של עד שלוש שנים בפועל ו/או בתשלום קנסות כבדים.
איך מדווחים ולמי?
על כספים בשווי של יותר מ-50,000 ₪ יש לדווח באמצעות טופס מכס 84 – "דיווח בדבר כניסה ויציאה של כספים" – שניתן להוריד ממאגר הטפסים באתר האינטרנט של רשות המסים ולשלוח למוקד הארצי לאיסור הלבנת הון באמצעות פקס או בדואר.
על טובין בשווי של יותר מ-200$ לנוסע, יש לדווח למכס על ידי מעבר במסלול האדום בשדה התעופה (ולא במסלול הירוק) והצהרה על המוצרים החייבים במכס.
למדריך המלא של רשות המסים לנוסע השב מחו"ל לחץ כאן.
משרד עו"ד קרן זרקו זמיר מייצג נחקרים, חשודים ונאשמים בעבירות מכס ומספק יעוץ משפטי מיידי כבר בשלבי החקירה הראשוניים. אם נתפסת במכס עם סכום כסף או סחורה בשווי העולה על הקבוע בחוק ולא דיווחת על כך – צור עמנו קשר ונשמח לעמוד לרשותך באמצעות עו"ד מכס, עם הצלחות מוכחות מאחוריהם.