הליך גילוי מרצון הרשמי אמנם הסתיים בדצמבר 2019, אבל בפועל ניתן עדיין, בדרכים משפטיות יצירתיות, לסגור חובות מול רשות המסים (=הסרת המחדלים) ולהימנע מהליך פלילי, ולרוב גם מקנסות כבדים.
חוסר ההיגיון בסיום הליך גילוי מרצון 2019. עו"ד זרקו זמיר בתוכנית סוגרים חשבון (הוט 3), 24/12/19
למי שכבר שכח, הליך גילוי מרצון איפשר בעבר לאזרחים לדווח מיוזמתם לרשות המסים על עבירות שביצעו, לשלם את החוב ולקבל חסינות פלילית. הנוהל היה קיים מספר שנים עם הוראות שעה מיוחדות, החל בספטמבר 2014 ועד לסיומו בדצמבר 2019, הוגשו במסגרתו עשרות אלפי בקשות, אשר חשפו הון לא מדווח בסכום של עשרות מיליארדי שקלים. מרבית הבקשות הוגשו בהליך גילוי מרצון אנונימי, אשר איפשר לברר את היקף החוב לפני ההחלטה אם לשלמו.
ובכל זאת, גם היום יכולים מעלימי מס לפנות בליווי מומחה אל רשות המסים ולנהל משא ומתן אנונימי על הסרת המחדלים תמורת חסינות פלילית. ברוב המקרים, ניתן גם יהיה להימנע לגמרי מקנסות.
למי זה רלוונטי?
אף שנהוג לחשוב כי הליך זה רלוונטי רק למי שיש להם חובות כבדים, או שעברו עבירות הלבנת הון שמקורן בעבירות מס, זה לא נכון. ישנם אזרחים רבים, ביניהם שכירים שאינם מכירים את ההתנהלות מול רשות המיסים, אשר כלל לא יודעים שחלה עליהם החובה לדווח על הכנסות מסוימות. אלו כוללים מי שעשו רילוקיישן ופתחו חשבונות בנק בחו"ל, עובדים שמועסקים על ידי מעסיקים בחו"ל, תושבים יורדים או תושבים חוזרים אשר מנהלים חשבונות במדינות שונות, אזרחים שקיבלו נכסים בירושה, וכן אלה שיש להם הכנסות לא מדווחות בארץ, כגון הכנסות משכר דירה. ההליך המוצע כאן רלוונטי עבור אלו במיוחד.
חשוב להבין, כי גם אם העלמת המס נעשתה בתום לב או מחוסר ידיעה, ככל שהזמן חולף כך גדל גובה הקנס הצפוי ועמו הסכנה לעמידה מול הליך פלילי. כמו כן, באם אתם מנהלים חשבונות בנק לא מדווחים בחו"ל, הסיכוי שרשות המסים תגלה עליו גובר, כחלק מהמאבק הבינלאומי בהון שחור שישראל שותפה לו. מאבק זה כולל הסכמים לחילופי מידע בין מדינות על חשבונות בנק של אזרחים בחו"ל, כדוגמת הסכם ה-fatca עם ארה"ב והסכם הCRS עם מדינות ה-OECD אשר נכנס לתוקף בשנת 2018.
אז מה עושים?
באם לא הגשתם בקשה לגילוי מרצון מסיבות שונות, כגון זה שהתלבטתם, או בגלל הנטייה ל'דחיינות' המאפיינת ישראלים כה רבים, יש עדיין מה לעשות.
באם לא החלה נגדכם חקירה, ולא קיבלתם טופס דיווח על פרטים אישיים (טופס 5329) מרשות המסים, סיכוי גבוה כי אין לרשות המסים אין חשדות נגדכם בשלב זה. במקרה כזה ניתן לפנות באמצעות מומחה לפקיד השומה האזרחי או הפלילי, אשר ינהל עמו משא ומתן להסרת המחדלים תמורת חסינות פלילית. הפניה של המומחה יכולה להתבצע מבלי שהוא חושף את פרטיכם, מה ששומר אתכם אנונימיים. המומחה ייצג את פרטי התיק ונסיבותיו מול פקיד השומה ויוכל לברר עבורכם האם קיימת נכונות לסגור את הדברים ללא הליך פלילי ובהסרת המחדלים בלבד. זכרו כי עורך דין המייצג אתכם מחויב לחסיון לקוח, ולכן אתם מוגנים מפני הפללה על ידו, על פי החוק.
באם מדובר בתיק שהיקפו קטן, רוב הסיכויים כי התיק אכן ייסגר עם הסרת המחדלים, וכי לא תידרשו גם לקנסות נוספים. סביר כי רשות המסים תעדיף לסגור תיקים קטנים מהר ככל הניתן, מסיבות הקשורות לכח אדם ומשאבים שונים. במקרים כאלו מומלץ לפעול במהירות, לדווח ולשלם את המס הנדרש, על מנת להקדים את רשות המסים. גם אם סכום החוב הוא נמוך במיוחד ואינכם מודאגים בגינו, חבל להסתבך בגלל כסף קטן.
כך למשל, פנסיונרית אשר לא דיווחה על הכנסות חורגות מתקרת הפטור של דירה שהיא משכירה ב-7,600 שקל לחודש מזה שנתיים וחצי, שילמה את המס אשר נדרש ממנה, ונמנעה מהליך פלילי ומקנסות. סכום נמוך ונסיבות שונות כגון היעדר עבר פלילי, מצב רפואי בעייתי, גיל מבוגר ועוד, יובילו לעתים קרובות לכך שרשות המסים תסתפק בהסרת המחדלים, ללא כל עניין בחקירה פלילית.
באם לא החלה נגדכם חקירה, אך מדובר בתיקים גדולים ומורכבים יותר, עדיין כדאי יהיה לרוב לבצע פניה לפקיד השומה. במקרים אלו ימליץ לכם המומחה האם לפנות לפקיד שומה אזרחי או פלילי. במקרים רבים בתיקים 'כבדים' או בנסיבות שונות ההופכות את העבירה ל'חמורה', מומלץ יהיה כי המומחה יפנה ישירות לפקיד השומה הפלילי, ולאחר דין ודברים עמו אף יפעל ליזום חקירה גלויה נגדכם. מדוע? חקירה גלויה תאפשר לכם לנהל משא ומתן על כופר-מס כבר בשלבים מוקדמים של ההליך, ובכך להימנע מהליך פלילי בהמשך. מדובר בתשלום של סכום כסף הנוסף לחוב והמהווה את ה'עונש', אשר מעניק לכם בתמורה חסינות פלילית מלאה ושמירה על שמכם הטוב.
גם במקרים בהם כבר החלה חקירה בעניינכם, עומדת בפניכם האפשרות להליך כופר אשר מהווה חלופה להליך פלילי.
לסיכום, חשוב לזכור כי לרשות המסים אין אינטרס לנהל חקירות ותיקים פליליים כאשר המחדלים הוסרו, למעט במקרים מיוחדים. כאשר הפנייה לרשות המסים היא יזומה מצד עובר העבירה, עשויה להיות גם הערכה מסוימת לעצם ההודאה והנכונות לסגור את הדברים מבעוד מועד, אשר תיטיב עמכם. כמובן שעדיין כל מקרה לגופו ולנסיבותיו, אך היות ומומחה יכול לרוב לייצג אתכם מול פקידי השומה כאשר אתם נותרים אנונימיים, ועומדת לכם הגנת חסיון עו"ד-לקוח כך שאין הוא יכול להידרש להפליל אתכם, הרי שאין לכם מה להפסיד, ויפה שעה אחת קודם.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה למסים, בעל ניסיון עשיר בליווי הליכי כופר, הליכים מינהליים וניהול משא ומתן מוצלח מול רשויות המס בסוגיות מגוונות. מוזמנים ליצור עמנו קשר ולתאם פגישת ייעוץ.