חקירה במע"מ הינה תחילתו של הליך פלילי כנגד חשוד בעבירות מע"מ. הדברים שיאמרו או לא בחקירת מע"מ עשויים להיות קריטיים להמשך ההליך ולחרוץ את גורלו של אדם החשוד בעבירות מע"מ. במאמר זה נספק דגשים משפטיים פרקטים חשובים ביותר לזכויות החשודים בעבירות מע"מ וכן להליך החקירה במע"מ שהינו הליך מורכב וחשוב המשלב בין דיני המס לדין הפלילי.

עו"ד זרקו זמיר מסבירה לגלובס כיצד לנהוג במהלך חקירה של רשות המיסים

רשות המסים פותחת בחקירה נגד בעל עסק או חברה כאשר קיים חשד לביצוע עבירות מס – ובהן גם עבירות מע"מ. מטרתה של החקירה במע"מ היא לאסוף את הראיות הנדרשות נגד החשודים בביצוע עבירות מע"מ לצורך ביסוס כתב אישום, שעלול להוביל להרשעה בפלילים, תשלום קנסות ועונשי מאסר בפועל.

עבירות מע"מ

עבירות מע"מ נפוצות הן למשל אי-הגשת דו"חות מע"מ במועד, אי-הוצאת חשבוניות מס, הכנה וניהול של פנקסי חשבונות כוזבים, ניכוי חשבוניות פיקטיביות, ניכוי תשומות בלי חשבוניות מס והוצאת חשבוניות פיקטיביות. חוק מע"מ מבחין בין עבירות מע"מ טכניות, שהינן עבירות קלות שבוצעו ללא כוונה להתחמק מתשלום מס, לבין עבירות מע"מ מהותיות שהינן עבירות חמורות שבוצעו מתוך כוונה פלילית להתחמק מתשלום מס, והענישה נקבעת בהתאם לחומרת העבירה.

מתי מתקיימת חקירה במע"מ

חשד לעבירות מע"מ עשוי להתעורר בעקבות ביקורת שגרתית בספרי הנה"ח של העסק, ביקורת ניהול ספרים גלויה או סמויה בבית העסק, הלשנה או מידע מסוים שנחשף במסגרת חקירה או ביקורת אחרת של לקוח או ספק של העסק.

חקירה יכולה להתחיל במסגרת הליך ביקורת, באמצעות שליחת זימון לחקירה או ב'יום הפרוץ' לאחר חקירה סמויה. כאשר אדם מקבל זימון להתייצב לחקירה היתרון שהוא יודע בברור שהוא עתיד להיחקר. אולם בזימון לחקירה לא קיים פירוט אודות החשדות אלא הזימון הוא לאקוני עם ציון מועד ושעה בו אדם נדרש להתייצב לחקירה, אבל היתרון הגדול שיש לו את היכולת והזמן לתאם ייעוץ עם עורך דין מומחה בעבירות מע"מ, בטרם החקירה. התייצבות לחקירה הינה חובה לפי חוק מע"מ ואי התייצבות הינה עבירה פלילית. עם זאת, אם מועד החקירה אינו אפשרי ניתן ליצור קשר עם מע"מ ולבקש לשנות את המועד.

חקירה סמויה

בפרשיות גדולות עם היקפי מע"מ גבוהים וחשודים רבים בדרך כלל החקירה תתחיל כחקירה סמויה שעשויה לכלול האזנות סתר מעקבים ועוד. במקרים בהם קיים חשד לביצוע עבירות על חוק איסור הלבנת הון בנוסף לעבירות המע"מ, רשות המסים עשויה לפעול במסגרת החקירה הסמויה להוצאת צווים במעמד צד אחד, לתפיסה, הקפאה ועיקול של רכבים, דירות, כספים וחשבונות בנק של החשודים במסגרת הליך של חילוט זמני. כדי לגבש מספיק חומר ראייתי לצורך הגשת כתב אישום, עם סיום החקירה הסמויה, החקירה הופכת לגלויה ב'יום הפרוץ' כאשר חוקרי מע"מ מגיעים אל בית המגורים ו/או בית העסק בשעות הבוקר המוקדמות לצורך ביצוע צווי חיפוש ומעצר, אז החשוד מתלווה אל החוקרים לצורך חקירתו. במקרה זה הואיל והחשוד נלקח לחקירה באופן מפתיע וללא ידיעה מוקדמת, חשוב מאוד לא לוותר בשום אופן על זכות ההיוועצות עם עו"ד ולא לומר דבר עד אשר מגיע עו"ד מומחה למשרדי החקירות לצורך מתן ייעוץ לחשוד עוד בטרם החלה החקירה.

מיהו הגוף החוקר בעבירות מע"מ

במס הכנסה קיימת הפרדה בין ההליך האזרחי להליך הפלילי. 'פקיד שומה האזרחי' אחראי על גביית המס, והוא הגוף אליו מוגשים הדוחות, הצהרות ההון, והוא זה שמבצע ביקורות, מוציא שומות ומנהל דיוני שומה. למפקחי מס הכנסה העובדים בפקיד השומה האזרחי אין סמכות לחקור חשד בעבירות מס, וזכות זו שמורה באופן בלעדי לחוקרי 'פקיד שומה חקירות' שהינו הגוף הפלילי שסמכותו היחידה הינה חקירת חשדות לעבירות מס הכנסה.

להבדיל ממס הכנסה, במע"מ האזרחי והפלילי מתערבב באופן שמבקרי מע"מ הינם גם חוקרי מע"מ. העובדים בתחנות מע"מ האזוריות, כגון מע"מ פ"ת, מע"מ גוש דן תפקידם לבקר את דיווחי מע"מ, הנה"ח והספרים של עוסקים וזאת במטרה לגבות מס מהעוסקים באמצעות הוצאת שומות, אך הם גם מוסמכים ורשאים לבצע חקירה פלילית כאשר עולה חשד לביצוע עבירות מע"מ.

כך יוצא שכאשר אדם נקרא למע"מ לפגישה, בירור, תשאול, מבקר מע"מ יכול לפתוח פרוטוקול של חקירה תחת אזהרה, כלומר חקירה פלילית בגין חשד לביצוע עבירות מע"מ. עניין זה מהווה מכשול פעמים רבות עת עוסקים מוזמנים למע"מ לצורך דיון 'אזרחי' בגין מחלוקות כספיות במע"מ ומוצאים עצמם נחקרים בגין חשדות לביצוע עבירות פליליות על חוק מע"מ מבלי שהם זומנו לחקירת מע"מ ופעמים רבות מבלי שהם מבינים כלל שהם נחקרים חקירה פלילית תחת אזהרה.

אילו השלכות משפטיות וכלכליות נלוות אל חקירה במע”מ

הענישה בגין עבירות מע”מ הינה ענישה מחמירה של עד חמש שנות מאסר ובנסיבות מחמירות עד שבע שנות מאסר, וכוללת גם קנסות כבדים. חומרת הענישה תלויה בחומרת העבירות, היקף העבירות, נסיבות ביצוען, מדיניות הענישה, נסיבות אישיות, עבר פלילי וכן בשאלה האם המחדלים הוסרו, כלומר האם המע"מ שנגרע מקופת המדינה בשל העבירות שבוצעו שולם.
ניתן גם להמיר הליך פלילי בגין עבירות מע"מ בקנס מנהלי או כופר בתיקים המתאימים, ועוד בשלבי החקירה והשימוע.

חקירה במע”מ עשויה כאמור לבסס ולחזק את החשדות הפלילים כנגד חשוד, ובנוסף עשויה להוביל להוצאת שומות כנגד העוסק המבוססות על הדברים שנאמרו או לא נאמרו בחקירות, דבר שיכול להוביל לפגיעה כלכלית קשה, בשל הצורך לשלם מסים וקנסות שנקבעו בשומות כתוצאה מהחקירה.

חקירה במע”מ עשויה לפגוע במוניטין של העסק ושל בעליו, שכן עצם החקירה עלולה לפגוע באמון הלקוחות והספקים, ולהוביל לפגיעה כלכלית קשה. כמו כן, בעקבות החקירה, מע"מ עשויים לפעול לסגירת תיק העוסק במע"מ באופן חד צדדי בנסיבות מסוימות וחריגות.

זכויות הנחקרים בחקירה במע”מ

לחשודים הנחקרים בעבירות מע”מ עומדות זכויות בסיסיות שחשוב להכיר לרבות זכות השתיקה והזכות לייעוץ עם עו"ד.

זכות השתיקה

אחת הזכויות הבסיסיות ביותר של חשוד בחקירה פלילית היא הזכות לשמור על שתיקה. המשמעות היא שהחשוד אינו חייב להשיב על שאלות החוקרים, והשתיקה שלו לא תוכל לשמש כראיה מרשיעה נגדו בבית המשפט. עם זאת חשוב לדעת כי השתיקה עשויה לחזק את הראיות כנגד החשוד ולכן יש לשקול בכובד ראש את השימוש בזכות זו.

הזכות לייעוץ משפטי

לחשוד בחקירת מע"מ יש זכות לקבלת ייעוץ משפטי מעו"ד בכל שלב של החקירה. חשוב מאוד להיוועץ בעורך דין מיסוי פלילי מנוסה ומקצועי בתיקי מע”מ מיד עם פתיחת החקירה, על מנת לקבל הדרכה והכוונה מקצועית שתסייע בהגנה על הזכויות והאינטרסים של החשוד.

ויתור על ייעוץ עם עו"ד

פעמים רבות מדי חשודים בעבירות מע"מ מוותרים על זכותם להיוועץ עם עו"ד מחשש שהם יראו, או יתפסו כאשמים וכשמי ביצעו את העבירות המיוחסות להם.

זוהי טעות מרה שעולה לחשודים ביוקר. חשוב לדעת כי העובדה שחשוד מממש את זכותו לייעוץ עם עו"ד לא הופכת אותו לאשם. רק הדברים שיאמר או לא יאמר עשויים לחרוץ את גורלו, ולהפוך אותו לנאשם בפלילים, ככל ויוגש כנגדו כתב אישום, למורשע בפלילים, ככל ויורשע בעבירות שייוחסו לו בבית המשפט, ולמי שמרצה מאסר בפועל ככל שייגזר עליו עונש מאסר.

אין כל תכלית בלרצות או להרשים את החוקרים, שכן הם לא מקבלים את ההחלטה על העמדה לדין או סגירת התיק. לאחר סיום החקירה התיק יועבר לפרקליטות שהיא זו שתחליט על גורל התיק, רק על בסיס הראיות בתיק, לרבות ובעיקר הדברים שנאמרים בחקירות על ידי החשוד, מבלי לייחס כל משקל לשאלה האם החשוד התייעץ עם עו"ד.

מה קורה לאחר חקירת מע"מ

לאחר תפיסת מסמכים, איסוף ראיות, גביית עדויות וחקירת החשוד, החוקרים מנתחים את הממצאים ומכינים דוח סיכום חקירה מפורט. תיק זה כולל את כל הראיות שנאספו, סיכומי החקירות, הנה"ח, חשבוניות, וכל מסמך רלוונטי אחר שיכול לתמוך בחשדות. לאחר סיום החקירה, התיק מועבר לפרקליטות לצורך קבלת החלטה על הגשת כתב אישום או סגירת התיק מחוסר אשמה או חוסר ראיות.

לסיכום

חקירה במע”מ עלולה להוביל לעונשים כבדים ולפגיעה כלכלית ומשפטית משמעותית, לכן ככל שזומנת למע"מ – לפגישה, תשאול, דיון או חקירה, אל תוותר בשום אופן על ייעוץ מקדים במשרדו של עו"ד. פגישת ייעוץ מטרתה לתת לך כלים להתמודד בחקירה ולהעמיד אותך על זכויותיך בחקירה. בשלב בו חקירת מע"מ הופכת לגלויה וחוקרי מע"מ מגיעים אליך במפתיע לצורך חיפוש או כדי ללוותך לחקירה או למעצר, צור מיד קשר עם עורך דין מיסים המומחה בעבירות מע"מ, מאחר שזהו שלב קריטי שחורץ את גורל התיק ואת חירותו של אדם. עד הגעתו של עורך הדין, שמור על שתיקה – זוהי זכותך המלאה ואל תוותר עליה עד לקבלת הנחיות מדויקות כיצד לפעול.

אם אתם מוצאים את עצמכם בעיצומה של חקירת מע”מ, אל תהססו ליצור עמנו קשר.

לפרטים מלאים ולטיפים הורידו את המדריך שלנו לכל שלבי ההליך הפלילי וכן את מדריך החובה: הסתבכת עם רשות המסים? כך תצא מזה בשלום.

למדריכים נוספים שלנו להורדה לחצו כאן.