לאנשים רבים, חלקם הניכר שכירים, מצפה מפעם לפעם הפתעה בתיבת הדואר מרשות המסים. מדובר במכתב רשמי הכולל את טופס 5329 או 5328 – 'דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל'.
עו"ד קרן זרקו זמיר מסבירה ל"כלכליסט" למה השכירים על הכוונת של רשות המיסים
המכתבים הכוללים את טופס 5329 או 5328 אינם נשלחים במקרה. המסמכים מיועדים לאנשים שלרשות המסים יש כבר מידע בעניינם – כמו מספר דירות, נסיעות תכופות לחו"ל, רכישת רכבי יוקרה ועוד. כך למשל, אחד ממקבלי המכתבים בעבר היה אדם שבבעלותו ארבע דירות. הוא השכיר שלוש מהן מבלי לדווח על דמי השכירות, אשר חרגו מהתקרה הפטורה ממס. כך, במשך שמונה שנים הוא העלים הכנסות של כ-800 אלף שקל. ככל הנראה, המידע על כך הגיע לרשות המסים – בין אם באמצעות הפעלת מודיעין, בין אם בהצלבת נתונים עם רישומי הטאבו ומיסוי מקרקעין, ובין אם בעקבות הלשנה.
אם הנכם בעלי דירות, בעלי חשבונות בחו"ל, או בעלי רכוש משמעותי אחר, ולא דיווחתם ושילמתם את חבות המס הנדרשת, ולא קיבלתם עד היום את המכתב, מוקדם מדי לנשום לרווחה. מדובר במבצעי שליחת מכתבים המתרחשים כל כמה חודשים, ועל הכוונת של רשות המסים נמצאים רבים, ביניהם: כל מי שמשכיר דירה אחת או יותר, וחורג מתקרת הפטור בדמי השכירות מבלי לדווח – מבצע עבירת מס פלילית לכל דבר; מי שיש לגביו מידע אודות חשבונות שהוא מנהל בחו"ל ואינו מדווח ו/או משלם על רווחי ההון; וכן מי שהמידע לגביו דורש בירור אודות מעורבות במגוון נרחב של עבירות מס נוספות. זה גם לא משנה אם אתם שכירים או עצמאים או אם היקף ההכנסות לא גדול: אם ההכנסות אינן מדווחות – אתם חשופים מבחינה פלילית.
מה עושה מי שקיבל בדואר את טופס 5329 או 5328?
מי שכבר קיבל את המכתב – ככל הנראה עלה על הרדאר של רשות המסים, אשר שולחת את טופס 5329 ו-5328 כאמצעי לבדיקה ראשונית של אנשים שיש לגביהם מידע הדורש בירור נוסף. באמצעות הדו"ח, מבקשת הרשות לקבל נתונים נוספים בטרם תחליט אם לפתוח בחקירה פלילית כנגד אותם אנשים, בגין חשד לאי דיווח על הכנסות.
אם קיבלתם מכתב כזה, בטרם שליחת הטופס חזרה לרשות המסים, מומלץ מאוד שתפנו לעו"ד מומחה למסים, שיוכל לספק לכם ייעוץ וליווי בתהליך מול הרשות. יעוץ כזה יכול לחלץ אתכם מחקירה פלילית, הגשת כתב אישום ואף עונש מאסר, באמצעות הסדרת הדיווחים ותשלום המס בהליך אזרחי ובקשה לתשלום כופר, שהוא מעין קנס המשולם בנוסף למס הנדרש, ככל שתחל חקירה פלילית.
גם מי שטרם קיבל את המכתב אך לא דיווח על הכנסות, ראוי לו שיפעל במהירות לדווח ולשלם את המס הנדרש, עוד לפני שרשות המסים תקבל לגביו מידע ותפנה אליו. מומלץ לעשות זאת גם במקרה של סכומים בהיקפים קטנים – אחרי הכל, חבל להסתבך בגלל כסף קטן.
כך, לדוגמא, פנתה למשרדנו פנסיונרית המשכירה דירה ב-7,600 שקל לחודש מזה שנתיים וחצי, ולא דיווחה על הכנסות חורגות מתקרת הפטור. אנו דיווחנו עבורה לפקיד שומה אזרחי על הכנסות אלה, והיא שילמה את המס אשר נדרש ממנה. לאור פנייה יזומה של הלקוחה לדיווח ותשלום המס, הסכום הנמוך והעובדה שהלקוחה חצתה את גיל 70, רשות המסים פסחה על חקירה פלילית בעניינה.
כל האפשרויות להמרת ההליך הפלילי
מי שקיבלו את הטופס, יכולים לנסות ולדווח על עבירות המס באופן יזום לרשות, ולנסות ולהסדיר את הדברים במינימום נזק.
לכאורה, הליך גילוי מרצון יכול היה להוות פתרון מצוין. ההליך, שחזר בסוף שנת 2017 אך הסתיים בסוף שנת 2019, ועתיד לחזור על פי פרסומים בשנת 2024, מאפשר לגלות את העבירות לרשות המסים, ובאם הבקשה התקבלה – לזכות בחסינות פלילית לאחר תשלום החוב. אך חשוב לדעת שרשות המסים אינה מקבלת בקשות לגילוי מרצון במקרים בהם החלה כבר בדיקה בעניינו של הנישום, ומאחר ופעמים רבות זה היה המקרה, יתכן וגם כך הליך זה לא היה רלוונטי לכם.
אפשרויות נוספות העומדות בפניכם להפחתת נזקים הן פניה לפקיד שומה אזרחי, בליווי מומחה, על מנת לסגור את הדברים בהליך אזרחי, הכולל סגירת החוב ותשלום קנסות בלבד. חשוב לדעת כי אם מדובר בעבירות מס בעלות היקפים משמעותיים, יתכן ולא ניתן יהיה להימנע מן המישור הפלילי, גם במקרה של הסדרת הדיווחים ותשלום המס. במקרה כזה, עשויה לעמוד בפניכם האפשרות להמרת ההליך הפלילי בכופר מס.
על מנת להגיש בקשה לכופר, צריכה להיפתח חקירה גלויה נגד האדם שהעלים הכנסות. במקרה כזה, מי שמבקש להסיר כל סכנה של העמדה לדין פלילי (וטרם החלה חקירה פלילית גלויה נגדו), יכול לפנות באופן יזום ואנונימי באמצעות מייצג מומחה לפקיד שומה חקירות, לנסות לקבל ממנו הבטחה להמלצה על כופר, ולבקש זימון לחקירה. כך ניתן לוודא שלא ייפתח הליך פלילי יזום של רשות המסים, שבהכרח יהיה פחות סימפטי ועשוי לכלול הגשת כתב אישום, מעצר ואף עונש מאסר. בקשות לכופר מתאפשרות גם לאחר הגשת כתב אישום, אך אז מדובר בהליך מורכב יותר, הכולל מעורבות של הפרקליטות ושל היועץ המשפטי לממשלה, והדורש עיכוב הליכים, ולכן ההיצמדות שלכם למומחה בכלל ההליכים שצוינו היא קריטית.
לקריאה נוספת על הליך הכופר, לחצו כאן.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה למסים, עם התמחות ייחודית וניסיון עשיר ומוצלח בהתנהלויות מגוונות מול רשויות המס, ובכלל זה בכל הקשור לטופס 5329 ו-5328. מוזמנים ליצור עמנו קשר להתייעצות.