רשות המסים יצאה במהלך לאיתור בעלי דירות שאינם מדווחים על הכנסות משכר דירה שקיבלו, מזמנת חשודים לחקירות ופותחת נגדם בהליכים פליליים בשל העלמות מס. מה נחשב לעבירה ואיך אפשר להימנע מפלילים לפני שהרשות מגיעה אליכם?
במס הכנסה מתמקדים כעת בבעלי דירות אשר לא מדווחים על הכנסותיהם משכר דירה, סוגרים חשבון, 23/10/19
אם אתם משכירים דירה אחת או יותר ולא מדווחים עליה כעל הכנסה – רשות המסים מחפשת אתכם בחשד להעלמות מס. בעקבות פעילות אינטנסיבית לאיתור משכירי דירות שאינם מדווחים על הכנסותיהם משכר דירה, לאחרונה נעצרו אזרחים רבים מכל רחבי הארץ החשודים בהעלמת הכנסות של מיליוני שקלים, ונחקרו על ידי חוקרי מס הכנסה.
בין העצורים: ראש ישיבה וזוג שמשכיר חמש דירות יוקרה
במהלך קיץ 2014 נשלחו למעלה מ- 100,000 מכתבים מרשות המסים לאזרחים העובדים כשכירים, שאינם מנהלים תיק במס הכנסה, ובהם נדרשו לדווח על כל מקור הכנסה נוסף שיש להם מלבד משכורתם הרגילה, באמצעות טופס 5329. מי שבחר להתעלם מהמכתב וגם מהתזכורת שנשלחה בעקבותיו – מצא את עצמו מזומן לחקירה כחשוד בעבירת העלמת מס.
אותם חשודים שנעצרו לחקירה, רובם עובדים שכירים בני מעמד הביניים ומעלה, כוללים בין היתר מהנדס אלקטרוניקה ממעלות, ראש ישיבה ממודיעין עילית וגם זוג מבוסס מאוד מאזור השרון, שמשכיר לא פחות מחמש דירות יוקרה שלא דיווח על כך במשך שנים רבות.
עם זאת, השכרת דירות אינה נחלתם הבלעדית של בעלי אמצעים: ישראלים רבים רכשו דירות להשקעה בעבר וגם היום, בשל תשואה גבוהה יחסית לאפיקי השקעה אחרים. חלקם עשה זאת לפני שנים רבות, כשמחירי הדיור עוד היו נמוכים יותר, וכעת שכר הדירה מהווה עבורם הכנסה משמעותית נוספת.
הפטור ממס הכנסה על דמי שכירות: עד כ-5,000 ₪ בחודש
החשד להעלמת מס מהשכרת דירות גובר בדרך כלל כשמדובר בבעלים של שתי דירות ויותר: על פי החוק, קיים פטור תשלום מס על הכנסות שהתקבלו משכר דירה, רק עד סכום של כ-5,000 ₪ דמי שכירות (סכום המתעדכן בחוק משנה לשנה). לכן, סביר שמי שבבעלותו שתי דירות להשכרה – עובר את הסכום הזה ונדרש לשלם מסים.
הרשות פועלת בהתמדה כדי להגדיל את מקורות המידע שלה ולבדוק היכן קיים חשד להעלמות מס. כיום היא בודקת גם את רישומי הטאבו שמועברים אליה, בהם מופיעים שמותיהם של בעלי הדירות. מידע זה מוצלב עם המידע שיש ברשותה לגבי מי שהצהיר על הכנסות משכר דירה, ומי שאינו מצהיר למרות שרשום כבעל נכסים בטאבו – בהחלט צריך להתחיל לדאוג.
בכירים ברשות המסים טוענים כי עשרות אלפי אזרחים נוספים בישראל משכירים דירות ואינם זכאים לפטור, מכיוון ששכר הדירה שהם מקבלים עולה על 5,000 ₪ בחודש, אך הם עדיין לא מדווחים על ההכנסה הנוספת ולא משלמים שום מס. גם אם בעלי הדירות רואים בכך עניין שולי או לא חשוב, העלמת מס היא עבירה פלילית, שהעונש עליה חמור ביותר: קנסות כספיים גדולים במקרה הטוב, מאסר בפועל במקרה הגרוע.
העלמתם הכנסות משכירות? עדיין יש דרך להימנע מהליך פלילי
אז מה עושים כדי להימנע מעונשים כבדים? כדי להסיר את האיום, הדבר הטוב ביותר שאפשר לעשות הוא פשוט לשתף פעולה עם רשות המסים. אם כבר זומנתם לחקירה, ניתן לפנות להמרת ההליכים נגדכם בבקשה לתשלום כופר – תשלום של מעין קנס המוטל על החשוד ומשחרר אותו מאחריות פלילית.
אם רשות המסים עדיין לא הגיעה אליכם, זה כנראה יקרה בקרוב מאוד. במצב כזה מומלץ לבצע הליך של גילוי מרצון, לדווח מיוזמתכם לרשות המסים על ההכנסות שהועלמו, ולשלם את המס הנדרש במלואו. בתמורה לדיווח ולשיתוף הפעולה מצדכם, רשות המסים לא תפתח נגדכם בהליך פלילי. עם זאת, זהו הליך אשר ניתן לביצוע רק במקרה שבו רשות המסים טרם גילתה את דבר העלמת המס, ולכן כדאי לנצל את ההזדמנות לגילוי מרצון באופן מיידי.
ראוי לציין כי הליך גילוי מרצון הסתיים בסוף שנת 2019 ולא ברור האם ישוב. לעדכונים לחצו כאן. בכל מקרה ניתן להגיש בקשות לגילוי בהליכים חלופיים עליהם ניתן לקרוא במאמר כאן.
בכל מקרה של העלמת הכנסות מהשכרת דירות, או כל הכנסה אחרת שלא דווחה כחוק, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין מומחה למסים, שיוכל ללוות אתכם ולהמליץ על דרך הפעולה הטובה והמתאימה ביותר עבורכם.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה לעבירות מס הכנסה, מע"מ, מכס, הלבנת הון וצווארון לבן ומספק ייצוג ויעוץ בחקירות כלכליות, הליכי כופר, גילוי מרצון ועוד.