אי דיווח על הכנסות משכר דירה הינה עבירה פלילית, בגינה עשוי להיות מוגש כתב אישום פלילי.
אולם למרות שמדובר בעבירה חמורה בגינה עשוי להיגזר עונש מאסר, בעלי הדירות המניבים הכנסה משכירות לא ממהרים לדווח ולשלם את המס בגין הכנסות אלו.
במאמר זה נרחיב אודות הסיכונים המשפטיים הכספיים והפלילים בגין אי דיווח על הכנסות שכר דירה ומה ניתן לעשות להסדרת הדיווחים לצורך מזעור הסיכונים.
הכנסות שכ"ד
אנשים שמשכירים נכס צריכים לשלם מס על הכנסתם מדמי השכירות.
כאשר הנכס המושכר על ידי יחיד, הינו דירה או דירות למגורים בישראל, עד גובה התקרה העומדת בשנת 2024 ע"ס 5,654 ₪, קיים פטור מתשלום מס. בהכנסה מעל גובה התקרה, ניתן לבחור באחד ממסלולי המס ובמידה מסוימת ניתן לשלב ביניהם.
בכל מקרה לא ניתן לבחור במסלול של פטור ממס או במסלול של מס מופחת אם הדירה לא מיועדת למגורים או אם השכרת הדירה היא חלק מהפעילות של העסק של המשכיר.
העלמת הכנסות – כללי
עולם המיסוי הפלילי מתחלק לשתי קטגוריות עיקריות. עבירות טכניות ועבירות מהותיות.
עבירות המס הטכניות מבוצעות בד"כ על ידי בעלי עסקים וחברות עם קושי כלכלי ותזרימי, שלא מצליחים לעמוד בהגשת הדוחות ובתשלומים במועדים המוגדרים לצורך כך בפקודת מס הכנסה ובחוק מע"מ. עבירות כגון הגשת דוח תקופתי באיחור למע"מ, עבירה לפי סעיף 117(א)(6) לחוק מע"מ, הגשת דוח שנתי למס הכנסה באיחור, עבירה לפי סעיף 216(4) לפקודת מס הכנסה ועוד. הענישה בגין עבירות אלו הינה עד שנת מאסר.
עבירות המס המטריאליות, קרי המהותיות, הינן עבירות שנעשו מתוך כוונה להתחמק או להשתמט מתשלום מס. עבירות כגון העלמת הכנסות, הגדלת ההוצאות, דוחות כוזבים, חשבוניות פיקטיביות, דיווחים כוזבים, עבירות לפי סעיפים: 220 לפקודת מס הכנסה, 117(ב) לחוק מע"מ, 98(ג2) לחוק מיסוי מקרקעין, 211 לפקודת המכס.
הענישה בגין עבירות המס המהותיות הינה עד שבע שנות מאסר.
העלמת הכנסות שכ"ד
אי דיווח על הכנסות שכ"ד הינן עבירות לפי סעיף 220 לפקודת מס הכנסה, עבירה שדינה כאמור עד 7 שנות מאסר. במס הכנסה היקף העבירות הינו לפי מחזור העלמה, ולא לפי גובה המס לתשלום.
כלומר אדם שהשכיר דירה אחת למגורים בישראל, במשך כעשור, עם ממוצע הכנסה חודשית של כ-8,000 ₪ העלים הכנסות ע"ס כמיליון ₪, בעוד גובה המס הכולל לתשלום הינו 'רק' כ- 100,000 ₪ (לפי מסלול 10%).
ניסיון בייצוג עשרות תיקים של הכנסות שכ"ד מלמד כי אנשים לא מייחסים חשיבות גדולה לדיווח על הכנסות שכ"ד, כי זה נראה להם 'בקטנה'. בהכנסה חודשית של כ-8,000 ש"ח, גובה המס הוא כ- 800 ₪ בחודש, יש הוצאות על הנכס, משלמים משכנתא ועוד. אולם חשוב להבין כי 'תירוצים' אלו אינם רלוונטיים ולא מעניינים את רשות המסים או את הפרקליטות, שכן חובת הדיווח היא על ההכנסות באשר הן, ללא קשר האם הכנסות שכ"ד הינן כלכליות או רווחיות.
הדבר דומה לעוסק מורשה או חברה שחייבים לדווח על הכנסותיהם ללא קשר לשאלה אם הם מרוויחים קצת או הרבה או אפילו מפסידים. אדם שלא חייב בהגשת דוח שנתי ידווח על הכנסות שכ"ד רק אם עבר את תקרת הפטור, ואילו אדם שחייב בהגשת דוח יכלול את ההכנסה משכ"ד בדו"ח , גם אם ההכנסה מתחת לתקרה ופטורה מתשלום.
בנוסף חשוב להבין שעל פני השנים מצטבר סכום הכנסה גבוה מאוד (גם עם השכירות המתקבלת היא לא גדולה מאוד) של מיליונים, מה שהופך את התיק לחמור יותר, הן מבחינת כמות העבירות (כל שנת מס שההכנסה לא דווחה מהווה עבירת אחת) והן מבחינת היקף ההכנסות שהועלם. כמות העבירות והיקף ההכנסה שהועלמה הינם נתונים חשובים מאוד לשאלה איך וכיצד יתפתח התיק, האם יהיה תיק פלילי, האם תאושר בקשת כופר, ומה תהיה הענישה ככל שיהיה תיק פלילי.
הסיכונים המשפטיים באי דיווח על הכנסות משכ"ד
מי שמקבל הכנסות שכר דירה ולא מדווח ו/או משלם את המס חושף את עצמו לסיכונים משפטיים הן במישור הכספי והן במישור פלילי.
המידע בגין הדירות או הכנסות שכ"ד, יכול להתקבל ברשות המסים כתוצאה מהצלבות נתונים שקיימים ברשותה, מהלשנה, או באמצעות טופס 5328 לגביו יפורט בהמשך.
חשוב לדעת כי במס הכנסה קיימת הפרדת סמכויות:
פקיד שומה אזרחי – אליו מוגשים דוחות, הצהרות הון, והוא מוציא שומות וגובה מס.
פקיד שומה חקירות – חוקר חשדות לעבירות מס.
לפקיד שומה האזרחי אין סמכות לחקור עבירות פליליות, וסמכות זו שמורה רק לפקיד שומה חקירות, ולהיפך, לפקיד שומה חקירות אין סמכות להוצאת שומות וגביית המס.
סיכון מבחינה כספית
החשיפה הכספית הינה להוצאת שומות, קרי חיובים כספיים על ידי פקיד השומה האזורי הרלוונטי. חשוב להבין כי ככל שבידי פקיד השומה האזרחי מידע לפיו ברשותו של אדם מספר דירות או לחילופין מידע מודיעיני קונקרטי לפיו לאותו אדם הכנסות שכ"ד אזי רשאי פקיד השומה לפתוח לו תיק באופן חד צדדי ולדרוש הגשת דוחות שנתיים, לקבוע שומה לפי מיטב שפיטתו בגין הכנסות שכר הדירה ועוד.
סיכון להליכים פלילים
ככל שברשות המסים קיים מידע על הכנסות שכר דירה שלא מדווחות, יועבר המידע לפקיד שומה חקירות לצורך התחלת חקירה פלילית, וזאת בנוסף ובמקביל להוצאת שומות וגביית המס על ידי פקיד שומה אזרחי.
לאחר סיום החקירה הפלילית, תיק החקירה יועבר לפרקליטות מיסוי וכלכלה, לצורך שקילת הגשת כתב אישום. ככל ויוחלט בפרקליטות על הגשת כתב אישום, כפוף לשימוע, וככל ותהיה הרשעה, כלומר בית המשפט ייקבע כי העבירות בוצעו, יגזור בית המשפט את העונש. כפי שצוין, הואיל ומדובר בעבירות של העלמת הכנסות לפי סעיף 220 לפקודת מס הכנסה, עבירות שדינן עד 7 שנות מאסר, אזי קיימת חשיפה לעונש מאסר מאחורי סורג ובריח ובנוסף קנס פלילי.
טופס 5328
בשנים האחרונות שולחת מחלקת חקירות ומודיעין ברשות המסים את טופס 5328 "דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל". הטופס נשלח לאנשים שכירים/לא עובדים בעקבות מידע מודיעיני על פיו מחליטים ברשות המסים להתחיל בבדיקה שראשיתה הינה שליחת הטופס.
מי שמקבל את הטופס נדרש למסור מידע אודות הכנסות מעבודה, הכנסות נוספות בארץ ובחו"ל, נכסים, חשבונות בנק בחו"ל, בעלות בחברות, בעלות ברכבים, אחזקה של מטבעות דיגיטלים ועוד.
על פי רוב הטופס נשלח לבעלי שתי דירות ומעלה, שאינם מדווחים על הכנסות שכ"ד, לאור החזקה לפיה מי שבבעלותו שתי דירות ומעלה, משכיר דירה אחת לפחות. באמצעות מהלך זה מבקשת רשות המסים להכניס למעגל משלמי המסים את בעלי הדירות שמפיקים הכנסה משכר דירה ולא משלמים בגינה מיסים.
הפחתת הסיכונים המשפטים
כאמור, אדם שמפיק הכנסות משכר דירה החייבות דיווח, מבצע עבירות מס ככל ולא מדווח וחשוף להליכים פלילים. יחד עם זאת, אפשרי להימנע ממצבים לא נעימים אלה הכוללים חקירות, ניהול משפט וריצוי מאסר בפועל, באמצעות הליך גילוי מרצון.
גילוי מרצון
הליך במסגרתו הנישום פונה מיוזמתו לרשות המסים, מתוודה על הכנסות שכ"ד שהופקו במהלך השנים, מגיש או מתקן דוחות, משלם את המס ובתמורה רשות המסים מתחייבת שלא יינקטו נגדו הליכים פלילים. הליך גילוי מרצון הסתיים בסוף שנת 2019, ועתיד לחזור בקרוב על פי פרסומי רשות המיסים.
הואיל והליך גילוי מרצון כיום לא בתוקף, ניתן ליזום פנייה לרשות המסים בהליך שהוא "מעין גילוי מרצון". כלומר לא מדובר בהליך גילוי מרצון פורמלי שבסופו מתקבלת חסינות פלילית ככל שהבקשה מתקבלת, אלא מדובר בפניה יזומה, במסגרתה מדווחים לרשות המסים על ההכנסות שלא דווחו או דווחו בחסר, ובאופן זה מפחיתים את החשיפה הפלילית. פנייה שכזאת חייבת להיות באמצעות עו"ד מומחה בתחום ורק לאחר בחינת המקרה, על מנת לשקול את הסיכונים והסיכויים בפניה שכזו שתלויים בעיקר בנסיבות, היקף התיק ובייתכנות תשלום המס הצפוי בעקבות הגילוי.
מה עושים אם כבר החלה חקירה בגין אי דיווח הכנסות שכר דירה?
במקרה שבו כבר החלה חקירה פלילית בגין עבירות מס של אי דיווח על הכנסות שכ"ד ניתן להגיש בקשת כופר, שתכליתה המרת ההליך הפלילי בתשלום כספי.
ככל שבקשת הכופר מתקבלת והכופר (הקנס) שקבעה וועדת הכופר משולם, התיק הפלילי נסגר ללא הגשת כתב אישום.
משרד עו"ד זרקו זמיר, מומחה ובל ניסיון רב בייצוג בתיקי הכנסות שכ"ד, הן מול פקיד שומה אזרחי לצורך הסדרת הדיווחים ותשלום המס והן מול פקידי שומה חקירות והפרקליטות במקרה שהתיק עבר למישור הפלילי.