מאות אלפי ישראלים, בעיקר שכירים, קיבלו בשנים האחרונות את טופס 5329 המפורסם: 'דו”ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו”ל'. בחודשים האחרונים נוספו אליהם ישראלים רבים שזכו אף הם להפתעה דומה בתיבת הדואר. נראה כי באמצעות הטופס רשות המסים רומזת בעדינות– 'גם אם אין לכם תיק במס הכנסה – אתם על הכוונת שלנו'.
עו”ד קרן זרקו זמיר מסבירה בתוכנית 'סוגרים חשבון' מדוע השכירים על הכוונת של רשות המסים
החל משנת 2014, שלחה רשות המסים מאות אלפי מכתבים לאזרחים ישראליים בבקשה לדווח לה, באמצעות טופס 5329 ('דו”ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו”ל'), על הכנסותיהם בארץ ובחו"ל ועל פרטים אישיים נוספים. בכמה מבצעים שונים, הציפו בכל פעם אלפי מכתבים את תיבות הדואר, ונראה כי גם כעת, נשלח גל נוסף שהיקפו אינו ידוע עדיין.
מהו בעצם טופס 5329?
טופס 5329, ששמו המלא – 'דו”ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו”ל', מבקש מהאזרח הממלא אותו למסור פרטים מלאים על כלל מקורות ההכנסה והנכסים שלו ושל בן/בת זוגו, בארץ ובחו"ל. הדו"ח כולל פרטים כגון רכבים, נדל"ן, מקומות עבודה, מניות בחברה, חשבונות בנק בחו"ל וכיוצא באלו. את הטופס המלא יש להשיב תוך 30 יום.
אל מי נשלחים המכתבים? מרבית הנמענים הם שכירים – אזרחים ישראליים שאין להם תיק ברשות המסים, אך בעוד שתיק אין, לרשות המסים נראה כי הכנסות יש.
מאין מגיע המידע? רשות המסים מדווחת כי היא מאתרת את המידע באמצעות הצלבת נתונים בין משרדי ממשלה וגופים מוסדיים נוספים לבין רשומותיה, וזאת בנוסף למידע המגיע לפקידיה מחקירות, הלשנות או מקורות נוספים. וכך, מאתרים אנשי המודיעין של הרשות אזרחים שיש להם נכסים רבים בארץ ובחו"ל (דירות, רכבים, חשבונות בנק בחו"ל, מניות), ושאין בצד אלו דיווחים לרשויות המס. אנשי הרשות מאתרים גם פעולות חשודות הדורשות בירור, כגון טיסות מרובות לחו"ל, כספים הנצפים כחשודים וכיוצא באלו.
דו"ח פרטים אישיים ומקורות הכנסה – טופס 5329, להורדת pdf לחץ כאן
המטרה – ללכוד ברשת כל עבריין מס
רשות המסים הסבירה כבר כמה פעמים בעבר כי מטרתה במבצעים אלו ברורה – ללכוד ברשת את כל מי שמייצר הכנסות שלא מדווחות, בין אם במטרה לגבות ממנו את חובות המס, ובין אם במטרה לאתר עבירות פליליות חמורות יותר המתרחשות מתחת לפני השטח, כגון העלמות מסים והלבנת הון.
ראוי לציין כי הטכנולוגיה המתקדמת כיום, והטמעתה במאגרי הנתונים של מערכות ממשלתיות רבות, מקלה מאוד על עמידה במטרה זו, ומאפשרת לאנשי רשות המסים להצליב נתונים של רשויות, גופים מוסדיים ומשרדי ממשלה, אל מול דיווחי ותשלומי מס. במקביל, המאבק הגלובאלי בהון שחור הוביל לחתימה של ישראל על הסכמים בינלאומיים רבים לחילופי מידע עם ארה"ב ואירופה, ולכן גם השתפרה מאוד היכולת לאתר הכנסות, נכסים וחשבונות בנק מעבר לים שאינם מדווחים.
כלומר, לרשות המסים הרבה יותר פשוט לזהות תושבים ישראליים שצריכים לפתוח תיקי מס ושמתחמקים מכך, ולתושבים הרבה יותר קשה כיום להעלים הכנסות מהרשויות. ומי שאינו מודע לכך, ראוי שיתייחס לטופס 5329 כקריאת התעוררות.
האם קבלת הטופס מעידה על חשדות פליליים נגדי?
טופס 5329 אינו מעיד בהכרח על חשדות פליליים, או על פתיחת תיק פלילי, אך לא ניתן להתעלם מכך שככל הנראה לא קיבלתם אותו סתם כך. הנחת העבודה היא שכל מי שמקבל טופס 5329 כבר עלה על הרדאר של רשות המסים, ושכבר החל הליך בדיקה בעניינו שעשוי להפוך לחקירה פלילית בהמשך, בהתאם לפרטים שיימסרו או לא יימסרו בטופס. שהחלה בהליך בדיקה שיכול ויהפוך לחקירה פלילית בהמשך, בהתאם לפרטים שימסרו או לא ימסרו בטופס.
אנחנו ממליצים להתייחס אל הטופס כאל טופס בירור ראשוני, בו רשות המסים בודקת מידע או חשדות ראשוניים שלה נגדכם, ולצאת מתוך ההנחה כי מילוי הטופס עצמו וצעדים נלווים חשובים שניתן לנקוט עם קבלת הטופס, ישפיעו, ככל הנראה, על הצעדים הבאים של הרשות.
ואם אני חושש מקבלת טופס 5329 בעתיד?
וגם אם אתם רק חוששים לקבל את המכתב, ובפועל הוא עדיין לא הגיע, רצוי לפנות להתייעצות על מנת לבחון לסגור את הדברים מבעוד מועד. זכרו כי פניה יזומה שלכם לרשות המסים לחשיפת ההעלמה ולהסדרת החוב עשויה לשחק לטובתכם, ולעתים אף להיות המשתנה המכריע שיביא לסגירת ההליך הפלילי. גם אם מדובר בסכומים נמוכים, רצוי לסגור את הדברים ביוזמתכם, כי גם אלו, בתורם, עשויים להוביל לסאגה משפטית מיותרת.
אז איך נמנעים מהליך פלילי?
אז אם אתם אכן מעלימים הכנסות, או שלא דיווחתם על הכנסות, אפילו ללא ידיעתכם, רצוי לפנות להתייעצות עם אנשי מקצוע לפני מילוי הטופס, ויפה שעה אחת קודם, היות ויש להשיב את הטופס מלא תוך 30 ימים.
זכרו כי גם אם ישנו מידע כלשהו ששם אתכם על הכוונת, רק איש מקצוע יוכל לסייע לכם לגלות האם מידע זה מספיק לפתיחת חקירה פלילית או העמדה לדין, ובכל מקרה, הוא ידע להמליץ לכם מהי הדרך הכי טובה להשאיר את כל הסיפור מאחוריכם כמה שיותר מהר ובנזק מינימאלי לשמכם ולארנקם.
חשוב לדעת כי יש דרכים רבות להגיע להסדרי חוב מול רשות המסים, כתלות בהיקף החוב, חומרת העבירות, בעבירות קודמות שלכם, מצב אישי, מצב כלכלי ועוד. כך למשל, ניתן להגיע במקרים מסוימים להסדרה של החוב מול פקיד השומה ללא הליך פלילי כלל; ובמקרים אחרים ניתן להגיש בקשה לכופר מס בתמורה לסגירת תיק פלילי אם כבר החלה חקירה בעניינכם. ויש דרכים רבות נוספות למזעור הסיכוי לחקירה פלילית, כתבי אישום וענישה חמורה.
הדוגמא של בקשה לכופר מס (תשלום סכום נוסף של כסף תמורת סגירת התיק הפלילי) ממחישה היטב את חשיבות הליווי המקצועי בטרם אתם בוחרים את צעדכם הבא. בקשה לכופר יכולה להיות מוגשת רק כאשר כבר יש חקירה פלילית גלויה בעניינכם. זהו מצב משפטי מעניין, מאחר ומצד אחד, קידום יזום של חקירה פלילית בענייננו יכול לקדם כופר וסגירת התיק, אך מצד שני, יתכן וללא קידום יזום שלנו, התיק היה נסגר מעצמו ובכלל לא מגיע לחקירה גלויה ולכתב אישום. איש מקצוע הבקיא ברזי המיסוי הפלילי יוכל לסייע לכם בהערכת המצב, בבחירת המהלך האסטרטגי הנכון והנבון, ובהוצאה לפועל מוצלחת שלו, תוך שהוא מסביר לכם את הסיכויים מול הסיכונים.
משרד עו”ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה לעבירות מסים, עבירות כלכליות ועבירות צווארון לבן, המייצג לקוחות החל משלבי חשדות, חקירה ומעצר, ועד לייצוג מלא מול רשות המסים ובתי המשפט. למשרד התמחות ייחודית בהגשת בקשות מוצלחות לכופר מס.