מתוך כ-100 אלף בעלי הכנסות שקיבלו מכתב מרשות המסים ונדרשו לדווח על מקורות הכנסה באמצעות טופס 5329 או 5328, יותר מחצי התעלמו לחלוטין ורק 12 אלף איש פתחו תיק במס הכנסה. מה צפוי לקרות למי שלא הגיב לדרישת הדיווח?
עו"ד קרן זרקו זמיר מסבירה ל"כלכליסט" למה השכירים על הכוונת של רשות המיסים
האם לבעלי ההכנסות בישראל יש מה להסתיר? על פי הפרסום האחרון באתר TheMarker, מתוך 100 אלף אזרחים שבקיץ 2014 נשלח אליהם מכתב מרשות המסים בדרישה להצהיר על מקורות הכנסה, רק כמחצית מהם הגיבו למכתב. מתוכם, כ-12 אלף איש פתחו תיק במס הכנסה, ואילו המחצית השנייה התעלמה לחלוטין מהפנייה – למרות הצהרת רשות המסים כי אי-מענה עלול להביא לנקיטת הליכים פליליים.
בשנה שעברה יצאה רשות המסים ביוזמה חדשה שנועדה לאתר העלמות מס בישראל כתוצאה ממקורות הכנסה נוספים (כגון הכנסות משכירות), ושלחה יותר מ-100 אלף מכתבים אל בעלי הכנסות בישראל, שאינם מדווחים על הכנסותיהם ואין להם תיק במס הכנסה – רובם עובדים שכירים. נמעני המכתב נדרשו למלא את טופס מס' 5329 או 5328 – טופס פרטים אישיים והצהרה על מקורות ההכנסה שלהם, ולהחזירם לידי רשות המסים בתוך 30 יום.
הפנייה נעשתה מתוך הבנה כי גם עובדים שכירים בישראל עלולים להעלים מס, ולכן יש לפקח על הכנסות ממקורות נוספים שאינן מדווחות למדינה, מלבד המשכורת המתקבלת ממקום העבודה. בעקבות שליחת המכתב, כאמור, יותר מ-12 אלף מהנמענים החליטו לפתוח תיק במס הכנסה ולדווח על הכנסות אלו.
התעלמתם מהמכתב הראשון? המכתב השני בדרך
למרות שמועד המענה למכתב כבר חלף, רשות המסים החליטה לשלוח מכתב נוסף לכל אלה שלא השיבו, ובו תזכורת והבהרה כי התעלמות נוספת עלולה לגרום לנקיטת הליכים נגדם. האם משמעות הדבר היא שיותר מ-50,000 איש עומדים למצוא את עצמם נאשמים בעבירות מס? לא בהכרח. אמנם הרשות טוענת כי הליכים פליליים יינקטו רק במקרים חריגים, אך אינה מפרטת מהם אותם מקרים, ולכן, לכל מי שיש הכנסות שלא דיווח עליהם – מומלץ לשתף פעולה עם הדרישה לדיווח על מקורות ההכנסה.
חשוב לדעת כי שיתוף פעולה עם רשות המסים יכול רק להועיל למדווח. במקרה של אי-דיווח על הכנסות, כמו בכל מחדל אחר הקשור לתחום המסים, רצוי להסיר את המחדל בהקדם האפשרי, אם בעקבות הפנייה מרשות המסים ואם מתוך יוזמה אישית. קיבלת מכתב מרשות המסים ונדרשת לדווח על מקורות הכנסה? כדי להימנע מהליך פלילי יש להגיש דיווח מיידי, ובמידת הצורך – גם לפתוח תיק במס הכנסה ולשלם את המס הדרוש על כל הכנסה נוספת.
האם תשלום המס הנדרש ימנע הגשת כתב אישום?
רשות המסים רואה חשיבות רבה בהסרת המחדל על ידי נישומים, כך ששיתוף פעולה, דיווח ותשלום המס הנדרש בהחלט יעמדו לזכותו של הנישום. התעלמות מבקשת רשות המסים וחוסר שיתוף פעולה לא יגרמו לעניין להיעלם, להיפך. הם יהפכו אותו לקשה ומורכב יותר, ובמקרים מסוימים – גם להגשת כתב אישום ולהטלת עונש חמור הרבה יותר מזה שהיה ניתן במקרה של הסרת המחדל מלכתחילה.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד עו"ד מומחה בתחום המסים, המייצג נישומים בתיקי מס הכנסה ומע"מ ומטפל בהליכים שונים מול רשות המסים, ביניהם הגשת בקשות לגילוי מרצון, טיפול בהליכי כופר ועוד.