רשות המסים הישראלית הגבירה את מאבקה בהעלמת המסים, במקביל למאמץ כלל עולמי להצר את צעדיהם של אלה שמנסים לתכנן מס או להבריח את כספם ממדינה למדינה. מרגישים לכודים? אל דאגה: הליך גילוי מרצון יכול לפתור לכם את הבעיה.
עו"ד זרקו זמיר על האמנה הבינלאומית לחילופי מידע פיננסי. תוכנית סוגרים חשבון (הוט 3), 26/2/19
השנה העברית החולפת תיזכר בחלחלה אצל לא מעט מהעוסקים בתחום המסים. שורה של צעדים שעליהם הכריז ראש רשות המסים, משה אשר, דחקה לפינה את מעלימי המס. צעדים אלה כללו הן הוראות חקיקה, שהחמירו את ההתייחסות הפלילית למעלימי המס; והן מעשים בשטח, כמו פשיטות רבות על חברות ומשרדים, וחקירות מתוקשרות בנושא הון שחור. כך למשל, מצאו עצמן בחדר החקירות יזמת הנדל"ן ענבל אור, וגם הדוגמנית בר רפאלי.
ההחמרה של הרשות בכל הנוגע להעלמות מס לא נולדה בחלל ריק, אלא היא תולדה של החרפת המאבק הכלל-עולמי בהעלמות מס ובהסטת כספים ממדינה למדינה, כדי להימנע מתשלומי מס. דוגמה עדכנית במיוחד היא החלטתה של הנציבות האירופית לגבי חברת אפל האמריקאית, שפעלה באירלנד מאז שנות ה-80' כדי להפחית ככל האפשר את תשלומי המס שלה. באוגוסט השנה קבעה הנציבות כי מקלט המס שקיבלה אפל לא היה חוקי, וכי עליה לשלם מס מפלצתי בגובה 13 מיליארד דולר.
חילופי מידע בין ישראל לארה"ב
אפל ואירלנד אמנם הודיעו כי בכוונתן לערער על קביעת הנציבות האירופית, אך עדיין מדובר במסר חד וברור: הרשויות האירופיות מכריזות מלחמה על תכנון המס, ובכוונתן לוודא שאיש, ובוודאי חברות ענק, לא יקבלו יחס מועדף בנושא. גם בארה"ב מחריפים את המאבק, וכחלק מכך, חוקק הקונגרס האמריקאי לפני מספר שנים את ה-FATCA – הוראות שנועדו למנוע מאזרחים אמריקאים את האפשרות לחמוק מתשלום מס.
כדי לעקוב אחרי הכסף, הוראות ה-FATCA דורשות מבנקים הפועלים מחוץ לארה"ב לדווח על כספים של אזרחים אמריקאים הנמצאים אצלם, גם אם אלה לא חשודים בעבירה. באחרונה חתמה גם ישראל על אמנת FATCA עם ארה"ב – וכתוצאה מכך, הבנקים הישראליים אמורים להתחיל להעביר מידע לארה"ב. על פי אתר רשות המיסים הישראלית, ההסכם הוא הדדי, כך שגם הבנקים האמריקאים יעבירו לישראל במקביל, את המידע שברשותם על לקוחות ישראליים המסיטים אליהם כספים מישראל.
ידוענים על ספסל הנאשמים
להסכמים הבינלאומיים נוספו שינויי חקיקה בישראל. כך למשל, נקבע לקראת סוף השנה כי מעתה, העלמת מס תיחשב כעבירת מקור להלבנת הון. פירוש חקיקה זו הוא החמרת היחס לעברייני מס, שייחשבו כעת גם כמי שעברו על חוק איסור הלבנת הון, ובהתאם יעמדו בפני סנקציות קשות – ובהן החרמת רכושם עוד טרם הסתיים המשפט הפלילי בעניינם וענישה חמורה יותר.
גם מאמצי האכיפה הוכפלו ושולשו: זה כמה שנים שידוענים מככבים גם במדורי הפלילים בחשד להעלמת מס. בר רפאלי, כאמור, נחקרה בעניין; כנגד ענבל אור נפתחה חקירה פלילית; ואילו הזמרים משה פרץ וקובי פרץ הורשעו השנה בעבירות מס חמורות. על קובי פרץ אף נגזר מאסר בן שנתיים. רשות המסים גם טורחת לפרסם בהבלטה פשיטות שלה על משרדיהם של נחקרים, ולהתגאות בסכום שהיא מכניסה לקופת המדינה כתוצאה מהמאבק בעברייני המס.
לא לעצמאיים בלבד
זה מספר שנים שרשות המיסים מוכיחה שוב ושוב כי כל הקהלים כשרים. מגמת ההחמרה לא דילגה גם השנה על קהלי השכירים, על בעלי הדירות המושכרות, או על קהלים אחרים שנדמה כי אינם עומדים בהגדרה הקלאסית של 'עברייני מס'. עשרות אלפי שכירים זכו למכתבים מרשות המיסים, הדורשת מהם להודיע לה על הכנסותיהם הנוספות על גבי טופס 5329, ורבים מן המאחרים להגיב כבר זומנו לחדרי החקירות או שנפתח הליך פלילי בעניינם. יחידות אחרות של הרשות מבצעות הצלבות בין דיווחי ההכנסות שברשותם לבין רישומי דירות בטאבו, ומזמנות לחקירות אזרחים ישראליים, שכירים או עצמאיים, החשודים בכך שאינם מדווחים על הכנסות מהשכרת דירות.
הגזר של רשות המסים
ברור, אם כן, שישראלים שעוסקים בהעלמת מס בדרכים שונות – באי דיווח כנדרש, בהעברת כספים למדינות אחרות במטרה להימנע מתשלומי מיסים ועוד – נמצאים כיום במצב קשה יותר מאשר לפני שנה. אפשרויות המילוט של הכסף למדינות אחרות מצטמצמות והולכות, כמו גם הסיכוי שרשות המסים תפספס את העבריין ותניח לו להמשיך במעשיו. אבל יש דרך לצמצם את הנזק, וגם היא נמצאת בידי רשות המסים, שהאריכה השנה את המבצע המיוחד המאפשר גילוי מרצון לנאשמים פוטנציאליים.
מדובר למעשה בהוראת שעה שתוקפה שב והוארך כמה פעמים, המספקת למעלימי מס הזדמנות להתוודות על מעשיהם ולשלם את חובם בשני מסלולים אפשריים, תוך הימנעות מפתיחת הליך פלילי נגדם. המסלול הראשון, גילוי מרצון אנונימי, מאפשר לכל אדם להעביר את המידע על ההכנסות הלא מדווחות אל רשות המסים, מבלי להסגיר את שמו; לאחר קבלת השומה, הוא יכול לבחור לשלם אותה, או להפסיק את ההליך, מבלי שהוא נחשף.
המסלול השני הוא גילוי מרצון מקוצר, המאפשר לגלות על העבירות, לשלם את המס ולזכות בחסינות פלילית והכל תוך פרק זמן קצר של מספר שבועות.
שתי האפשרויות תקפות כרגע רק עד סוף שנת 2016, ובהחלט מהוות חלון הזדמנויות לעברייני מס המבקשים להסדיר את חובם מול הרשות, מבלי לשאת בעונש.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה בייצוג נאשמים בעבירות מס, בעל התמחות ייחודית בהגשת בקשות לגילוי מרצון וליווי הליכים משפטיים מול רשות המסים.