*בטרם תקראו מאמר זה, חשוב שתדעו כי נוהל גילוי מרצון, כפי שהיה בהוראות השעה המיוחדות, הסתיים ביום 31/12/2019. על פי פרסומים של רשות המסים נוהל גילוי מרצון עתיד לחזור והנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו לצורך בירור העניין . לעדכונים לחצו כאן.
עם זאת, גם כאשר נוהל גילוי מרצון אינו בתוקף, עומדת בפניכם אפשרות להימנע מהליך פלילי בגין עבירות מס עליהן ניתן לקרוא במאמר כאן.
חוסר ההיגיון בסיום הליך גילוי מרצון 2019. עו"ד זרקו זמיר בתוכנית סוגרים חשבון (הוט 3), 24/12/19
נותרו 60 יום לדיווח אנונימי של בעלי חשבונות בנק בחו"ל. ההזדמנות האחרונה של ישראלים לדווח מיוזמתם לרשות המסים על חשבונות בנק בחו"ל, ללא סכנת פתיחה בהליכים פליליים, מתקרבת לסיומה. גילוי מרצון אנונימי לחלוטין – איך זה עובד, וכמה אנשים כבר ניצלו את האפשרות לדווח?
מחזיקים בחשבונות בנק בלתי מדווחים בחו"ל? ההזדמנות שנתנה רשות המסים לביצוע גילוי מרצון אנונימי תוך הימנעות מנקיטת הליכים פליליים, מתקרבת לסופה.
לקראת סוף שנת 2014, הרשות פרסמה הוראת שעה מיוחדת המאפשרת לכל מי שבבעלותו חשבון בנק בחו"ל שלא דיווח עליו – לעשות זאת מיוזמתו באופן אנונימי, מבלי לחשוף את זהותו. כך למעשה ניתן להימנע ממצב בו רשות המסים היא זו שתגלה את חשבון הבנק ותפתח נגד בעל החשבון בהליכים פליליים בעקבות אי-דיווח, שמשמעותו עבירה חמורה של העלמת מס.
אלא שתוקפה של הוראת השעה המיוחדת יפוג בספטמבר הקרוב, מה שאומר שמי שהחליט שלא לשתף פעולה עם הרשות, עלול למצוא את עצמו עומד בפני בעיה גדולה הרבה יותר מתשלום מס.
נוהל חדש לגילוי מרצון: כמה נענו לדרישת רשות המסים?
על פי נתוני רשות המסים, מאז ספטמבר 2014 הוגשו יותר מ-1,600 בקשות לגילוי מרצון, כ-60% מהן היו אנונימיות, כפי שהתוכנית מאפשרת. רוב הבקשות אכן היו קשורות לחשבונות בנק של ישראלים בחו"ל, וסכום הנכסים שדווחו בינתיים עומד על מספר מיליארדים. מכיוון שמדובר בהליך מזורז, התהליך הושלם ביותר מ-100 בקשות עד כה.
אין ספק שהנתונים הללו מצביעים על הצלחת הנוהל החדש, וגם מוכיח שאכן בישראל ישנם לא מעט בעלי חשבונות בנק זרים, שלא דיווחו על כך כנדרש בחוק. רשות המסים אף הודיעה כי בידיה רשימות רבות של בעלי חשבונות כאלה, שעדיין לא הצטרפו להליך גילוי מרצון אנונימי, ובכוונתה לבדוק האם הם מסתירים נכסים שאינם מדווחים. מסיבה זו, כדאי לנצל את מעט הזמן שנשאר למימוש האופציה הנוחה יותר, לפני שהרשות תפנה לבעלי החשבונות ותפתח נגדם בהליכים פליליים.
הליך גילוי מרצון – איך זה עובד?
גילוי מרצון הוא נוהל קיים ברשות המסים, המאפשר לכל אדם או חברה בישראל להגיש לרשות דיווח על עבירות מס או העלמות מס שביצעו, לפני שהרשות מגלה זאת בעצמה בדרכים העומדות לרשותה. הבקשה מוגשת ביוזמת מבצע עבירות המס, ולאחריה הוא נדרש לשלם את סכום המס שלא דווח, כולל ריבית והצמדה, ללא סכנת פתיחה בחקירה או הגשת כתב אישום נגדו מצד הרשות.
הנוהל החדש לגילוי מרצון, המיועד לישראלים בעלי חשבונות בנק זרים בחו"ל, מאפשר לבצע את ההליך באנונימיות, באופן חריג ביותר. בזכות אנונימיות זו, בעלי החשבונות יוכלו לחוש ביטחון ולמסור את המידע לרשות המסים ללא חשש – ראשית כדי לברר את סכום המס שעליהם לשלם, ורק לאחר מכן להחליט אם להיחשף ולהמשיך בגילוי מרצון מלא.
יש חסרונות, אבל גם יתרונות
האם כל אחד יכול פשוט להגיש בקשה אנונימית, לדווח על נכסים בחו"ל ולחמוק מהליכים פליליים? לא ממש. למרות שהנוהל החדש מיועד לכלל הציבור, חשוב לדעת כי אם חבות המס אינה משמעותית – בפועל הבקשה צפויה להידחות על ידי רשות המסים, שגם אינה מנמקת את שיקוליה בסירוב לבקשה. למרות זאת, אם אכן הוגשה בקשה ונדחתה בשל עניין טכני כגון מס לא משמעותי, אך בעל הנכסים החליט לדווח עליהם במסגרת נוהל רגיל של גילוי מרצון (שאינו אנונימי), והסדיר את תשלום המס מול פקיד השומה – הסיכון לחשיפה פלילית ישאף לאפס.
מצד שני, מדובר בהליך יוצא דופן המתאפשר למשך שנה אחת בלבד, ולכן מאופיין בטיפול יעיל ומהיר על ידי רשות המסים. עבור בעל הנכסים בחו"ל, ודאי שעדיף לנסות ולהגיש את הבקשה בהקדם מאשר לא לעשות דבר ולהמשיך להעלים מסים, מה גם שדיווח מלא ותשלום המסים הנדרשים יאפשרו להביא את ההון מחו"ל לארץ, ולהשתמש בו ללא חשש.
איך מומלץ לפעול?
האפשרות לגילוי מרצון אנונימי מגיעה לסיומה בעוד כחודשיים, ומי שיתעלם כעת מההזדמנות לדווח ולהימנע מהליכים פליליים, לא יוכל להשתמש בה בעתיד. הנוהל החדש מאפשר לבעלי הכנסות מנכסים בחו"ל לדווח על כך לרשות המסים ולהסדיר את העניין ללא נזק מלבד תשלום המס הנדרש, ומומלץ מאוד להגיש את הבקשה ללא דיחוי.
במוקדם או במאוחר, אין ספק כי כל המידע בדבר חשבונות בנק זרים של ישראלים יגיע לידי רשות המסים, ומי שלא ידווח עד אז, יהיה חשוף להליכים פלילים של עבירות מס חמורות. בנוסף, רשות המסים תפעל לקבלת מידע בדבר חשבונות בנק זרים שנסגרו בשנים האחרונות, כך שמי שחושב שסגירת חשבון הבנק בחו"ל תפתור את הבעיה – צפוי לגלות שהבעיות רק החלו.
הוארך הנוהל המיוחד לגילוי מרצון למדווחים מיוזמתם לרשות המסים
לעיון בנוהל גילוי מרצון באתר רשות המסים – לחץ כאן
לעיון בנוסח הוראת השעה באתר רשות המסים – לחץ כאן
לעיון בהודעה לעיתונות של רשות המסים על הארכת הוראת השעה – לחץ כאן
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה לתחום המסים, מלווה לקוחות בהגשת בקשות אנונימיות לגילוי מרצון, ומספק יעוץ, ליווי וייצוג מול רשות המסים ובבתי משפט.