הקמת חברותOffshore היא פרקטיקה ידועה אצל מי שמבקש לחסוך בתשלומי מס, אך לעתים היא עלולה להוביל לעבירות פליליות – כשבעלי החברה לא מדווחים על הכנסותיהם מהחברה כנדרש. הליך גילוי מרצון עשוי לפתור את הבעיה למי שחושש למצוא את עצמו בעין הסערה.
מקלטי מס וחברות Offshore עלו לכותרות, לאחר שהתברר כי מנהיגים ואנשים עשירים מרחבי העולם, חשודים כי עשו בהם שימוש כדי להעלים הכנסות בהיקפים עצומים.
הכל התחיל בהדלפת ענק של מסמכים השייכים לחברה מפנמה, Mossack Fonseca שמה, שמאז 1973 עוסקת בהקמת חברות פטורות ממס עבור לקוחותיה – ובהם מיליארדרים רוסים המקושרים לוולדימיר פוטין, אביו המנוח של ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, הכדורגלן הנודע ליאו מסי ואחרים. עד היום הקימה החברה יותר מ-200 אלף חברות מסוג זה.
בקרב הציבור, מקלטי מס מתקשרים אוטומטית עם עבירות מס שונות, כמו הלבנת כספים והעלמות מס. ואולם, הקמת חברות חוץ, הידועות גם כחברות Offshore, היא פעולה לגיטימית לחלוטין. חברת חוץ היא חברה הרשומה במדינה אחרת מזו שבה מתגוררים בעלי החברה, וזהו מצב תקין כל עוד ניהול החברה מתבצע מחוץ למדינה שבה היא רשומה.
רושמים חברה מעבר לים – כדי לשלם פחות מס
מדוע בעלי חברות בוחרים לרשום אותן מחוץ למדינת המגורים שלהן? לרוב, הדבר נובע מרצון לחסוך בתשלומי מסים, או להימנע מהם כליל. מדינות פופולריות לרישום חברות חוץ כוללות, בין היתר, את קפריסין, הונג קונג ומלטה – שבהן מס החברות נמוך יחסית לשאר העולם.
יעד מועדף אחר לחברות Offshore הן מדינות הידועות כמקלטי מס, מאחר שאין בהן כלל מס חברות, ושיטת רישום החברות בהן שומרת על הדיסקרטיות של בעלי השליטה והמנהלים. כך, הן אטרקטיביות עבור בעלי חברות – אף שהכלכלה שלהן חלשה יחסית. מדינות אלו כוללות, למשל, את איי הבהאמה, איי סיישל, פנמה ועוד.
מתי שימוש במקלט המס הופך לעבירה על החוק?
רישום חברת Offshore אינו עבירה פלילית בישראל – כל עוד בעלי החברה מקפידים להצהיר בפני הרשויות בישראל על האחזקה שלהם בחברה, וכן על ההכנסות שלהם ממנה. במקרה שהם אינם עושים זאת, מדובר בעבירה פלילית – שעלולה לגרור חקירה של רשות המסים.
בכל העולם, רשויות המסים לומדות כעת לעומק את המסמכים שהודלפו מהחברה הפנמית, ומחפשות שם את התושבים המקומיים שלהן – כדי לבדוק אם אכן דיווחו כחוק על אחזקת חברות במקלטי מס ועל ההכנסות מהן. רשות המסים בישראל אינה יוצאת מכלל זה.
אפשר להקדים תרופה למכה של רשות המסים
מי שמחזיק בחברת חוץ, לא דיווח עליה כנדרש עד היום וחושש שכעת הוא עלול להיחשף – יכול לפנות להליך הגילוי מרצון שמציעה רשות המסים. למשך פרק זמן מוגבל שאמור להסתיים בסוף חודש יוני 2016, ההליך מאפשר דיווח יזום ואנונימי של הנישום על גובה ההכנסות שהועלמו עד כה, כשבהמשך הרשות מודיעה למדווח כמה כסף עליו לשלם. לאחר מכן ההחלטה היא שלו: לשלם את המס הנדרש – או לוותר על גילוי מרצון, תוך שמירה על אנונימיות.
אם מדובר בסכומים קטנים יחסית, שאינם עולים על 2 מיליון שקלים, ניתן לבחור בהליך מקוצר של גילוי מרצון, ולקבל תוך שבועיים את גובה השומה שדורשת רשות המסים. בשתי האפשרויות – גילוי אנונימי והליך מקוצר – מי שישלם את המס במלואו יזכה לחסינות מפני חקירה והליך פלילי, גם אם העלים הכנסות בסכומים גבוהים מחברת חוץ.
משרד עו"ד זרקו זמיר מתמחה בתחום המסים ומייצג חשודים ונאשמים בעבירות מס הכנסה ומע"מ, הלבנת הון, עבירות כלכליות וצווארון לבן. בנוסף, המשרד מטפל בהגשת בקשות כופר לרשות המסים וליווי הליכי גילוי מרצון.