בעבירות 'גניבה בידי מורשה', הצד המואשם בגניבה קיבל מראש הרשאה לפעול בנכס או ברכוש הנגנב. לכן רואה המחוקק בעבירה זו, מעבר לעבירת רכוש, גם הפרה של אמון בין הצדדים ושימוש לרעה בסמכות, ולכן קבע בצידה ענישה מחמירה.
במדינת ישראל ישנן עבירות שונות של גניבה, רגילות ובנסיבות מיוחדות. עבירת הגניבה הקלאסית בה 'נלקח דבר מה ללא הסכמת בעליו', נחשבת עבירת עוון, שהעונש עליה עד 3 שנות מאסר (סע' 383-384 לחוק העונשין). עם זאת, החוק קובע גניבות בנסיבות ייחודיות ומחמירות, כאשר הוא מוצא לנכון כי הופרו ערכים נוספים מעבר לעבירת הרכוש.
עבירת גניבה בידי מורשה היא דוגמא בולטת לכך, כמו גם עבירת גניבה בידי מעביד עליה ניתן לקרוא בהרחבה כאן. בשני המקרים מדובר בעבירות גניבה בנסיבות מחמירות, שהעונש עליהן יכול להגיע עד ל-7 שנות מאסר בפועל, ולכן חשוב מאוד להבין את רציונל החוק ואת גישות בתי המשפט.
מהי גניבה בידי מורשה?
עבירה של גניבה בידי מורשה מתבצעת כאשר אדם שקיבל הרשאה להחזיק בנכס עבור אדם אחר, מבצע גניבה בנכס זה. במילים אחרות – המורשה מבצע "שליחת יד" בנכס המוחזק בידיו כדין. הנכסים הגנובים יכולים להיות מוחשיים (כמו כספים או דירה), או מופשטים כמו נכסים וירטואליים או זכויות.
לצורך קיום העבירה – מה שחשוב הוא שבעלי זכות הקניין העניקו לאדם כלשהו הרשאה או שליחות בנכס, והוא הפר / פגע ביחסי האמון ביניהם ביחס לנכסים אלו.
מיהו המורשה?
סע' 393 לחוק העונשין מבהיר במדויק מיהו המורשה, ובכלל זה: מי שקיבל ייפוי כוח; מי שהנכס הופקד בידיו; מי קיבל נכס עבור אחר; או מי שגנב מהרווח של נכס לאחר שהורשה לעשות בו רווח עבור אחר (כמו ניירות ערך).
מאחר ופעמים רבות המורשה המואשם הוא מייצג רשמי כמו רואה חשבון, עורך דין, יועץ מס, או איש השקעות, שהסמכות לנכסים ניתנת לו במסגרת תפקידו, נהוג לחשוב כי רק בעל תפקיד שכזה יכול להיות מואשם ב'גניבה בידי מורשה' אך הדבר אינו כך. בעצם כל אדם שרכושו של אדם אחר הופקד בידיו לשמירה או שימוש והוא עשה בו שימוש לרעה יכול להיות מואשם ב'גניבה בידי מורשה', וחשוב לדעת זאת.
הענישה החמורה הנהוגה בפועל
על פי החוק היבש, עבירת 'גניבה בידי מורשה' היא עבירה מסוג פשע, שהעונש עליה יכול להגיע עד ל-7 שנות מאסר. בתי המשפט נוהגים לגזור בעבירה זו מאסר בפועל, לא רק בשל היותה עבירת רכוש או לאור שווי הנכס הנגנב, אלא לאור יסודות העבירה. שוב ושוב מציינים השופטים בפסקי הדין כי הפגיעה המיוחדת ביחסים שבין המורשה לבין מי שנתן לו את ההרשאה, דורשת ענישה חמורה, גם על מנת לייצר הרתעה.
מדוע? על מנת שאנשים שיש להם חובה של שליחות, נאמנות וזהירות לא ינהגו בקלות ראש בהפרה של האמון שניתן בהם, ולא יבחרו לנצל את כוחם ומעמדם לגניבה.
ובכל זאת, כבכל הליך פלילי, ישנם משתנים שונים אשר משפיעים על חומרת הענישה. הפסיקה מראה כי אלו יכולים לכלול את משך הזמן שבו נעברה העבירה, מידת התחכום אשר נדרשה בביצוע העבירה ולשם הסתרתה, מידת הכוונה, הסיבות לביצוע העבירה, היקף הסכומים אשר נלקחו, כמות המעורבים, נסיבות אישיות מיוחדות ועוד. כמובן שגם משתנים הקשורים בהליך עצמו, כמו התנהלות החוקרים או פגמים אחרים יכולים לסייע בהפחתת הענישה.
חשיבות הליווי על ידי עו"ד מומחה
מעבר לכך, היות ובתי המשפט בישראל רואים בעבירה זו עבירה חמורה במיוחד ונוהגים לגזור עליה מאסר בפועל כאמור, גם לאור יסודותיה וגם לצרכי הרתעה, חשוב מאוד להיצמד לאיש מקצוע רציני ומעשי באם עולה חשד לעבירה שכזו. מומחה בתחום, הבקיא גם בדין הפלילי כלכלי וגם בהיבטים משפטיים הרלוונטיים למייצגים/מורשים, יפעל ברגישות הייחודית ומתוך הבנה של חובות כל הצדדים, ויציג את טיעוניו, בתחכום וביצירתיות בכפוף להבנה זו.
כך למשל, רואה חשבון אשר ייצגנו, ואשר הואשם בעבירת 'גניבה בידי מורשה', זכה להפחתה משמעותית ויוצאת דופן בעונשו, לאחר שהצלחנו להראות פגמים חמורים בהליכי החקירה בתיק. ניתן לקרוא על כך בהרחבה כאן. למזלנו, הצלחנו לפני כן גם לדחות את מאסרו של רואה החשבון עד לסיום כלל ההליכים, אחרת הוא היה יושב בכלא מעבר למה שנגזר עליו בפועל.
במקרה אחר של חשב שייצגנו, אשר הואשם בגניבה מעמותה בה עבד, הצלחנו להביא להסדר טיעון לפיו ירצה 9 חודשי עבודות שירות בלבד במקום מאסר בפועל, וישלם קנס של 15,000 ₪ בלבד. זאת באמצעות כך שהראינו היעדר הרשעות קודמות, נסיבות אישיות מיוחדות, שתוף פעולה של הנאשם, הודאתו בעבירות, השבת הגזלה והסרת המחדלים במס הכנסה ועוד. ניתן להעמיק את הקריאה בנושא כאן.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה לעבירות מיסים, עבירות צווארון לבן ועבירות כלכליות, המלווה את הלקוח החל משלבי החשד והחקירה ועד לתום ההליך הפלילי. למשרדנו התמחות ייחודית בליווי מייצגים, למשל במקרים של האשמה בעבירות של גניבה בידי מורשה או בגין הפרה של חובת הזהירות כלפי לקוחותיהם. הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר בכל עת להתייעצות ראשונית.