בעבירות 'גניבה ממעביד', העובד מפר את נאמנותו ופוגע ביחסי האמון בינו לבין מי שמעסיק אותו, ולכן רואה המחוקק בעבירה זו עבירה חמורה במיוחד.
עבירת הגניבה היא עבירת רכוש, אך במקרים מסוימים קובע החוק נסיבות מחמירות מיוחדות לגניבה, כאלו המצדיקות ענישה חמורה במיוחד. עבירות כדוגמת אלו הן עבירות 'גניבה בידי מורשה' עליה תוכלו לקרוא בהרחבה במאמר נפרד כאן, וכן עבירת 'גניבה ממעביד' המתוארת במאמר זה. עבירות של גניבה ממעביד (המכונות גם 'עבירות גניבה בידי עובד') הן כאמור עבירות ייחודיות הנבדלות מעבירות גניבה רגילות. סע' 391 לחוק העונשין קובע כי "עובד הגונב דבר שהוא נכס מעבידו, או שהגיע לידי העובד בשביל מעבידו, וערכו עולה על אלף שקלים חדשים, דינו – מאסר שבע שנים”.
עבירה מהותית שאינה רק עבירת רכוש
אף שנראה כי הענישה שנקבעה בצד עבירת 'גניבה ממעביד' אינה הגיונית או מידתית, מסתבר כי גם הענישה בפועל היא חמורה מאוד במקרים רבים. ההסבר לכך הוא שבתי המשפט רואים בעובד העובר עבירה זו, כמי שהפר ערכים וכללי יסוד מוסריים נוספים.
חשוב להבין כי בין עובדים למעבידים צריכה להתקיים מערכת יחסים עדינה של אמון ונאמנות, והעובד אף משמש כשליחו של המעביד. ערכים אלו הם קריטיים לתפקוד תקין במקום העבודה, ולאור קיומם המעביד עשוי לאפשר לעובד גישה חופשית לנכסיו, לסיסמאות, דוחות, חשבונות ולנתונים שונים נוספים אודותיו ואודות העסק. העובד אפוא נמצא בעמדת כוח מול המעביד, ובעבירת גניבה ממעביד, הוא בעצם מנצל עמדה זו ופוגע פגיעה חמורה באמון אותו הוא חב למעבידו, והוא אף יכול להסתיר את מעשיו בקלות ולאורך שנים רבות .
מאסר בפועל – מהלכה למעשה
מעבר לענישה חמורה הנובעת ממעשה העובד באופן ישיר, מציינים בתי המשפט שוב ושוב כי מדובר בעבירה שיש לגזור עליה ענישה שתהא גם מרתיעה 'למען יראו וייראו'. כך גם בפועל – הענישה בעבירות אלו חמורה, וכוללת לעתים קרובות מאסר בפועל, שקשה מאוד להימנע ממנו, גם כאשר קיימות נסיבות מיוחדות.
חשוב להבין כי מעבר לאישום בעבירת 'גניבה ממעביד', פעמים רבות מופתעים הנאשמים לגלות שלכתב האישום שלהם התווספו גם עבירות מס. מדובר לרוב בסעיפי אישום שעניינם "העלמת הכנסות' – עבירת מס חמורה היכולה להגיע עד לשבע שנות מאסר. ההסבר לכך הינו הנחיית היועץ המשפטי לממשלה ומדיניות הפרקליטות בשנים האחרונות, לפיהם מי שנאשמים בעבירות כלכליות בהיקפים גבוהים (אשר הניבו הכנסות של מאות אלפי שקלים), יועמדו לדין גם על עבירות מס בגין הכנסות אלו.
גם הכנסות מגניבה חייבות בתשלום מס
חוקי המס בישראל אינם מבחינים בין הכנסות חוקיות ולא חוקיות, וגם במקרים בהם כספי הגניבה מוחזרים למעביד, לא ניתן יהיה לקזז 'הפסדים' אלו מול 'ההכנסות' מהגניבה'. מה ההיגיון לשלם מס על כספים שהושבו? ב'הלכת הירשזון', קבעו שופטי בית המשפט העליון כי חוקי המס בישראל אינם מאפשר 'קיזוז אחורה' של הפסד, כי אם רק קיזוז אל מול הכנסות עתידות. היות וגניבה מתבצעת לפני שהחזרת הכספים מתבצעת, היא חייבת אפוא תמיד במס מלא. דברים אלו מבהירים את חשיבות ההיצמדות לאיש מקצוע הבקיא גם בדיני מיסים וגם בדין הפלילי.
שלילת פיצויי פיטורין במקרים של גניבה ממעביד
על פי החוק בישראל, עובד אשר פוטר על ידי המעביד זכאי לפיצויי פיטורין (חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963). ובכל זאת, במקרים מסוימים מאפשר החוק לשלול את זכותו של העובד לפיצויי פיטורין, גם במקרים בהם הוא פוטר על ידי המעסיק.
עם זאת, חשוב לדעת כי שלילת פיצויי הפיטורין אינה יכולה להיות אוטומטית על ידי המעסיק, גם במקרים שיש חשד לגניבה ממעביד. סע' 17 לחוק מסמיך את בית הדין האזורי לעבודה לקבוע האם ניתן להפחית או לשלול את פיצויי הפיטורין של העובד בנסיבות שונות, והפסיקה מראה בפועל כי גניבה ממעביד אינה מובילה אוטומטית לשלילת פיצויים או הפחתתם.
הפסיקה מציינת כי עצם הפיטורין הם עונש בפני עצמו, וכי יש לקחת בחשבון את מכלול נסיבות ההעסקה לפני ההחלטה אם להפחית או לשלול פיצויים ובכלל זה: חומרת הנזק שנגרם למעביד; ההרתעה הנדרשת מול עובדים אחרים; תקופת ההעסקה; טיב היחסים בין הצדדים לאורך הזמן ;סוגיות אמון ואמינות לאורך תקופת ההעסקה; תרומת העובד לארגון/ מפעל ועוד.
חשיבות הליווי על ידי עו"ד מומחה ומיומן
על אף הענישה החמורה הנהוגה בתחום, הרי שכמו בכל הליך משפטי פלילי – כמעט תמיד יש מה לעשות על מנת למזער, לכל הפחות, את הנזקים. למשל, היות ומדובר בעבירות כלכליות פליליות, הן מחייבות התנהלות ללא רבב מצד הגופים השונים המעורבים בכל שלב ושלב – משטרה, פרקליטות, רשויות המס ועוד. לכן, לעתים די להראות פגמים בהליך על מנת להפחית את סעיפי האישום, להקטין את היקפי העבירה, ולעתים אף לבטל את כתב האישום כולו. מעבר לזאת, היות ועבירת גניבה ממעביד היא עבירה בנסיבות מחמירות, על הפרקליטות להציג שורה ארוכה של הוכחות לקיומן של נסיבות אלו. גם כאן, עו"ד מומחה בתחום עבירות הצווארון הלבן עשוי למצוא דרכים יצירתיות לנטרל את משקל הנסיבות או לעורר ספק לגביהן. לבסוף, עו"ד המומחה גם לעבירות כלכליות וגם לדיני מסים יוכל לפעול ביצירתיות לצמצום היקפי העבירה ו/או לצמצום שומת המס למינימום, ואולי אף יעלה בידו לבטל אישומים בעבירות מס, או המרתם לסעיפי אישום 'קלים' יותר.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה לייצוג בעבירות גניבה ממעביד, המייצג בתיקי מיסים, עבירות כלכליות ועבירות צווארון לבן, המלווה את לקוחותיו החל משלבי חשד וחקירה ועד לייצוג עד תום כל ההליכים. למשרד התמחות ייחודית ומוצלחת בהגשת בקשות כופר מס, בליווי הליכי גילוי מרצון ובאיתור דרכים יצירתיות למזעור ענישה ולהפחתת הסיכוי להליכים פליליים. ניתן לפנות אלינו להתייעצות בכל עת.