ביום 31.12.23 פרסמה רשות המיסים נוהל חדש שמטרתו להסדיר את תשלום המס הנובע מרווחים של תושבי ישראל משוק הקריפטו, וזאת באמצעות הפקדת כספי המסים ישירות לחשבון הבנק של רשות המסים שיתנהל בבנק ישראל.
נוהל הוראת שעה לקבלת כספי מיסים בשל רווח ממימוש אמצעי תשלום מבוזר
רשות המסים, בשיתוף בנק ישראל, הרשות לאיסור הלבנת הון ומשרד המשפטים, פרסמה נוהל חדש לדיווח על רווחים משוק הקריפטו ותשלום המס בגינם – "נוהל הוראת שעה לקבלת כספי מיסים בשל רווח ממימוש אמצעי תשלום מבוזר" (להלן: "הנוהל").
הנוהל מפרט הנחיות וקריטריונים המאפשרים לישראלים שהפיקו רווחים ממימוש אמצעי תשלום מבוזר (להלן: "מטבע וירטואלי") לדווח על הכנסותיהם ולשלם את המס המתחייב. הנוהל מסדיר את תהליך העבודה והבדיקות שיאפשרו קבלת וגביית כספי המסים הנובעים מרווחי תושבי ישראל ממימוש מטבעות וירטואליים. בהתאם לנוהל, כספי המסים יופקדו על ידי הנישום ישירות לחשבון הבנק של רשות המסים שיתנהל בבנק ישראל תוך עקיפת המערכת הבנקאית.
הנוהל נכנס לתוקף ביום 1.1.24 והוא יהיה בתוקף למשך ששה חודשים וההערכות הן כי במהלך חצי שנה שיחול הנוהל, ייכנסו לקופת המדינה מאות מיליוני שקלים.
מטבע וירטואלי מהווה נכס שמימושו חייב בדיווח ותשלום מס
ברקע הנוהל עומדת עמדת רשות המיסים לפיה מטבע וירטואלי מהווה נכס לצרכי מס, כהגדרתו בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה, ולא כמטבע כדוגמת שקל, דולר יורו. המשמעות הינה שכל מימוש של מטבע וירטואלי או המרה של מטבע מסוג אחד למטבע מסוג אחר היא אירוע מס החייב בדיווח ותשלום מס רווחי הון ובמקרים מסוימים במס הכנסה בשל היותו הכנסה מעסק.
איפה הבעיה?
אחת מהבעיות העיקריות של המשקיעים בשוק הקריפטו הינה שהבנקים בישראל לא מסכימים לקבל בחשבונות כספים שמקורם במטבעות וירטואליים וזאת בשל הקושי לעקוב אחר מקור הכספים, ובשל החשש שאלו קשורים להלבנת הון.
סירוב הבנקים לקלוט כספים שמקורם במטבעות וירטואליים חל גם ביחס לכספי המסים.
מטרת הנוהל
רשות המסים מעוניינת לאפשר לנישומים שיש להם רווח ממימוש מטבעות וירטואליים, לשלם את המס המגיע. גביית המס המגיע מרווחים ממימוש מטבע וירטואלי מגדילה את תקבולי המדינה ממיסים. בנוסף ראוי לאפשר לציבור שאמור לדווח ולשלם את המסים עבור מימוש הרווחים מהשקעה במטבעות וירטואליים, מתוך ההכספים שמקורם במטבע וירטואלי, וזאת במקרים בהם לנישום לא קיימים מקורות מימון חלופים. כל זאת על מנת להבטיח כי המס ישולם.
הנוהל מטרתו להסדיר את תהליך העבודה והבדיקות שיאפשרו את קבלת וגביית כספי המסים הנובעים מפעילות של יחידים במטבעות וירטואליים לחשבון הבנק של רשות המסים המתנהל בבנק ישראל, ולמנוע הלבנת הון באמצעות תשלום המסים למדינה, עקב סיכוני הלבנת הון המובנים בפעילות במטבעות וירטואליים.
תחולת הנוהל
הנוהל יחול אך ורק ביחס לכספי מיסים על פעילות במטבעות וירטואליים ורק מקום שבו הוכח לרשות המיסים שבנק ישראלי אחד לפחות סירב לקבלם, לרבות בדרך של סירוב לפתוח חשבון.
הוראות הנוהל
להלן יפורטו בקצרה ובתמצית הוראות הנוהל:
- על הנישום לפנות לפקיד השומה שבו מתנהל תיק המס שלו ולתת פירוט מלא בדבר פעילותו במטבעות וירטואליים, הכנסתו החייבת, המס המגיע, ואסמכתאות בדבר סירוב הבנק בישראל לקלוט את כספי המיסים שמקורם במטבעות וירטואליים וכן אסמכתאות בדבר "נתיב המטבע הוירטואלי" לאורך תקופת ההחזקה בו.
- במסגרת ההסכמות עם פקיד השומה, הנישום מתחייב לשלם את המס עבור הרווח ממימוש המטבע הוירטואלי, וזאת ללא תלות באישור בקשתו להפקדת כספי המס בשקלים מחשבון בנק זר לחשבון הבנק של רשות המסים המתנהל בבנק ישראל.
- פרטי הנישום, הבקשה והשומה יועברו למחלקת חקירות ומודיעין ברשות המיסים, לרשות לאיסור הלבנת הון, משטרת ישראל, ובנק ישראל לצורך בדיקה שהנישום לא מופיע ברשימות הסנקציות ובדיקות נוספות לשם הקטנת הסיכון להלבנת הון ולהפחתת החשד שמקור הכספים הוא בפעילות לא חוקית.
- אין בהסכמות ובתשלום המס, כדי להשפיע על הליך פלילי, כלומר אין במסגרת הנוהל חסינות פלילית.
- ככל שהבקשה תאושר, יפקיד הנישום לחשבון הבנק של רשות המיסים את הסכום שאושר, בשקלים בלבד, וזאת רק מחשבון בנק זר על שמו של הנישום (לרבות חשבון של זירת קריפטו, בית השקעות או נותן שירותים פיננסיים אחר המתנהל בבנק זר).
- סכום המס ששולם במסגרת הנוהל לא יוחזר לנישום אף אם עומדים לזכותו הפסדים, ניכויים או זיכויים, אשר לא קיבלו ביטוי במסגרת השומה.
- ויתור סודיות של הנישום כך שרשות המסים תוכל להעביר את פרטיו ואת פרטי השומה והאסמכתאות, לרשות לאיסור הלבנת הון, משטרת ישראל ובנק ישראל.
- הנישום יצהיר: (1) כי מקור הכספים ששימשו לרכישת המטבעות וירטואליים הינו חוקי, שהמס משולם מההכנסה שנובעת מהמטבעות הווירטואליים. (2) הנישום יספק אסמכתאות המעידות על "נתיב המטבע הווירטואלי", קרי, התנועות שבוצעו במטבעות הווירטואליים. (3) הנישום יספק אישור על הפקדת התמורה בגין מכירת המטבעות הווירטואליים לחשבונו מנותן השירותים הפיננסיים באמצעותו בוצעה המכירה, ובתנאי שהוא מפוקח בישראל או בחו"ל, ובלבד שאינו נמצא במדינה בסיכון. (4) הנישום ימסור את פרטי חשבון הבנק הזר שבבעלותו באמצעות אישור ניהול חשבון שממנו ישולמו כספי המסים שבשומה. העברת כספים לישראל תהיה בגין מימוש מטבעות וירטואליים נפוצים שלגביהם ניתן לבצע בדיקה, באמצעות בנק מפוקח שפועל במדינה שאינה בסיכון (ככלל, מדינות האיחוד האירופי, בריטניה, קנדה וארה"ב). (5) לא יתקבל תשלום מחשבון שאינו בבעלות הנישום. היה חשבון הבנק הזר ממנו מבוצעת ההעברה חשבון של זירת קריפטו, בית השקעות או נותן שירותים פיננסיים אחר, ומטעם זה אינו על שמו של הנישום, יספק הנישום אישורים מבעל החשבון המאפשרים לקשר בינו לבין הכספים המועברים, להנחת דעתו של פקיד השומה.
למי הנוהל עוזר
הנוהל מאפשר העברת כספי המס בלבד, המשולמים לרשות המיסים, ולא את כל ההכנסה החייבת, קרי הרווחים ממימוש המטבעות הווירטואליים.
בנוסף, הנוהל אינו מעניק חסינות פלילית, קרי, נישום שפונה מיוזמתו ורוצה לשלם את המס על ההכנסות שלא דווחו, עלול למצוא את עצמו גם משלם מס וגם נחקר תחת אזהרה בהליך פלילי.
הנוהל מורכב וקשה מאוד לעמוד בתנאיו וזאת בנוסף לכך שהנוהל עוזר בעיקר לרשות המסים. נקווה כי בקרוב יפורסם נוהל גילוי מרצון, שיכלול גם את ההכנסות ממטבעות וירטואליים ויעזור גם לנישום.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה לעבירות צווארון לבן ולמיסוי פלילי המלווה את לקוחותיו בייעוץ והכוונה וכן לאורך כל שלבי ההליך האזרחי או הפלילי. הנכם מוזמנים להיוועץ עמנו בנוגע לפעילות במטבעות וירטואליים ובפרט בהליכים אל מול רשות המיסים.