*בטרם תקראו מאמר זה, חשוב שתדעו כי נוהל גילוי מרצון, כפי שהיה בהוראות השעה המיוחדות, הסתיים ביום 31/12/2019. על פי פרסומים של רשות המסים נוהל גילוי מרצון עתיד לחזור והנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו לצורך בירור העניין . לעדכונים לחצו כאן.
עם זאת, גם כאשר נוהל גילוי מרצון אינו בתוקף, עומדת בפניכם אפשרות להימנע מהליך פלילי בגין עבירות מס עליהן ניתן לקרוא במאמר כאן.
חוסר ההיגיון בסיום הליך גילוי מרצון 2019. עו"ד זרקו זמיר בתוכנית סוגרים חשבון (הוט 3), 24/12/19
בספטמבר 2014 אפשרה רשות המסים לדווח על הכנסות בחו"ל שלא דווחו ולא שולם בגינן מס, במסגרת הליך אנונימי או בנוהל מקוצר, למשך שנה אחת בלבד. בעקבות הצלחת המהלך, הוחלט להאריך את הוראת השעה עד לסוף יוני 2016.
ב-7 בספטמבר 2014, פרסמה רשות המסים הוראת שעה מיוחדת למשך שנה אחת בלבד: הזדמנות חד-פעמית עבור כל מי שבבעלותו חשבון בנק בחו"ל שלא דיווח עליו – לעשות זאת מיוזמתו באמצעות הליך אנונימי של גילוי מרצון, או באמצעות הליך גילוי מרצון מקוצר, בסכומים של עד שני מיליון שקלים. כך, למעשה, ניתן להימנע ממצב בו רשות המסים היא זו שתגלה את חשבון הבנק ותפתח נגד בעל החשבון בהליכים פליליים בעקבות אי-דיווח, שמשמעותו עבירה חמורה של העלמת מס.
הזדמנות נוספת לכל מי שלא דיווח
תוקפה של הוראת השעה המיוחדת שאפשרה את שתי ההקלות הללו היה אמור לפוג ב-6 בספטמבר 2015, וכל מי שלא ניצל את ההזדמנות לדווח על הכנסותיו ולשלם את החוב – היה צפוי להסתכן בחקירה ובהליך פלילי.
אלא שעל פי נתוני רשות המסים, הוראת השעה נחלה הצלחה מסחררת, במסגרתה הוגשו יותר מ-3,800 בקשות לגילוי מרצון ונחשפו יותר מ-10.6 מיליארד שקלים שלא דווחו, בתוך שנה אחת בלבד. לאור הנתונים המרשימים הללו, רשות המסים הודיעה על הארכת הוראת השעה עד ל-30 ביוני 2016.
גילוי מרצון תמורת הימנעות מהליך פלילי
גילוי מרצון אנונימי מאפשר למדווח להגיש בקשה לגילוי מרצון לרשות המסים מבלי להזדהות, ורק לאחר מכן להחליט האם להמשיך בתהליך באופן גלוי מול הרשות, לשלם את המסים במלואם ולסיים את העניין ללא חקירה, כתב אישום או הליך פלילי כלשהו.
המסלול המקוצר הוא גרסה יעילה ומהירה של הנוהל הרגיל לגילוי מרצון, ומיועד למקרים בהם מדובר בהון קטן יחסית, בהיקף של עד שני מיליון שקלים. לאחר אישור הבקשה במסלול המקוצר, מגיש הבקשה יקבל שובר לתשלום המס הנדרש, שעליו לשלם בתוך 15 יום – מבלי שייפתח נגדו הליך פלילי בעקבות אי דיווח והעלמת הכנסות.
שני ההליכים – המסלול האנונימי והמסלול המקוצר – מספקים למעלימי מסים הזדמנות אטרקטיבית וחד-פעמית לתקן את מצבם ולהימנע מהסתבכות בפלילים: בתמורה לגילוי מרצון ודיווח יזום על מלוא ההכנסות ועל עבירות המס שבוצעו, הרשות מתחייבת שלא לפעול נגד המדווחים ולא לפתוח נגדם בהליכים פליליים, לאחר תשלום מלא של המסים הנדרשים.
אז מה כדאי לעשות?
משמעות הארכת תוקפה של הוראת השעה עד ליוני 2016, היא שכל בעלי ההכנסות שלא דיווחו על כך לרשות המסים, יוכלו עוד להתחרט ולהצליח להימנע מהאפשרות שבה ייתפסו על ידי רשות המסים וייענשו בחומרה על עבירות המס שביצעו – עונש שיכול להתחיל בקנס כספי משמעותי ולהגיע גם למאסר בפועל. לכן, אם ברשותך הכנסות, הון או נכסים בחו"ל שלא דיווחת עליהם, כדאי מאוד לנצל את הארכת האפשרות לגילוי מרצון אנונימי או מקוצר, כל עוד אפשר.
הרשות משתפת פעולה עם גורמים רבים, ובקרוב גם עם בנקים בחו"ל שיעבירו אליה מידע, וכיום יש לה יכולת הולכת וגוברת לאתר עברייני מס. הליך אנונימי או מקוצר של גילוי מרצון יכול למנוע הגשת כתב אישום, וכל עוד הליכים אלה בתוקף במסגרת הוראה השעה – זה הזמן להשתמש בהם.
לעיון בנוהל גילוי מרצון באתר רשות המסים – לחץ כאן
לעיון בנוסח הוראת השעה באתר רשות המסים – לחץ כאן
לעיון בהודעה לעיתונות של רשות המסים על הארכת הוראת השעה – לחץ כאן
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה למסים ולהגשת בקשות לגילוי מרצון אנונימי או מקוצר, ומספק יעוץ משפטי וייצוג מול רשות המסים ובתי המשפט.