*בטרם תקראו מאמר זה, חשוב שתדעו כי נוהל גילוי מרצון, כפי שהיה בהוראות השעה המיוחדות, הסתיים ביום 31/12/2019. על פי פרסומים של רשות המסים נוהל גילוי מרצון עתיד לחזור והנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו לצורך בירור העניין . לעדכונים לחצו כאן.
עם זאת, גם כאשר נוהל גילוי מרצון אינו בתוקף, עומדת בפניכם אפשרות להימנע מהליך פלילי בגין עבירות מס עליהן ניתן לקרוא במאמר כאן.
חוסר ההיגיון בסיום הליך גילוי מרצון 2019. עו"ד זרקו זמיר בתוכנית סוגרים חשבון (הוט 3), 24/12/19
בישיבה מקצועית של לשכת עורכי הדין, הודיעה פקידת שומה גוש דן כי רשות המיסים מתכוונת להוציא נוהל גילוי מרצון חדש בספטמבר 2017.
כזכור, נוהל גילוי מרצון הסתיים ב 31/12/2016, ומאז לא ניתן היה לעשות שימוש בהליך. הליך גילוי מרצון מאפשר למי שעברו עבירה ולא דיווחו עליה, בהנחה שלא החל הליך בעניינם, לדווח מיוזמתם לרשות המיסים, לשלם את החוב ולהימנע מהליך פלילי.
שתי הוראות שעה של הליך גילוי מרצון אפשרו בעבר שני מסלולים ייחודיים, אשר לא ברור עדיין אם יחודשו בספטמבר 2017:
1) הליך אנונימי – אשר איפשר בירור היקף החוב באופן אנונימי לפני ההחלטה אם להתקדם בהליך ולשלמו.
2) הליך מקוצר – אשר איפשר סגירת החוב תוך 15 יום בחובות קטנים מחצי מלש"ח (על הון הקטן מ-2 מלש"ח).
ההארכה האחרונה של הנוהל באוגוסט 2016 אפשרה לכלול בהליך גם עבירות הלבנת הון שמקורן בעבירות מס.
כמו כן, למי שעסקו בענף היהלומים התאפשרה הארכה מיוחדת של הליך גילוי מרצון עד לסוף פברואר 2017.
מה צפוי לכלול הנוהל החדש?
הליך גילוי מרצון עם הוראות השעה המיוחדות החל בספטמבר 2014 והסתיים כאמור בסוף דצמבר 2016. בתקופה זו הוגשו לרשות המיסים מעל 7,300 בקשות אשר חשפו הון לא מדווח בסכום העולה על 20 מיליארד ₪. חשוב להבין כי לפני ההליך האנונימי הוגשו מאות בודדות של בקשות לגילוי מרצון בכל שנה, כך שאנו מעריכים כי רשות המיסים תאפשר גם הפעם הגשה אנונימית לבירור היקף החוב במסגרת ההליך.
לאור כך שלאחר סיום ההליך, התאפשרה הארכה ליהלומנים בלבד לתקופה נוספת של חודשיים, אנו מעריכים כי העוסקים במקצועות היהלומים יוכלו להגיש בקשות גם בנוהל החדש.
לבסוף, לאור המאבק הבינלאומי בהון שחור, שישראל שותפה לו, ובכלל זה הסכמים לחילופי מידע בין מדינות על חשבונות בנק של אזרחים בחו"ל, כדוגמת הסכם ה-fatca עם ארה"ב והסכם הCRS עם מדינות ה-OECD הצפוי להיכנס לתוקף בשנת 2018, אנו מעריכים כי הליך הגילוי מרצון יאפשר גם הפעם הכללה של עבירות הלבנת הון שמקורן בעבירות מס.
אלו הן כמובן הערכות בלבד, ונותר להמתין ולראות מה בדיוק יכלול הנוהל החדש שרשות המיסים תפרסם בהמשך השנה.
אז מה עושים בינתיים?
אף שהודעה רשמית עדיין לא יצאה, מומלץ למי שמתעניין בהליך לפנות כבר לייעוץ אצל עו"ד מומחה על מנת להבין האם הוא כלל מתאים להליך, ואולי אף לפעול להכנת התשתית לבקשה.
אם כבר החלו חקירה או הליך פלילי, בכל מקרה לא ניתן יהיה להגיש בקשה לגילוי מרצון, ובמקרה שכזה ראוי לבחון יחד עם מוחה בקשה לכופר-מס, אשר ייכולה להוות המרה של ההליך הפלילי תמורת קנס נוסף המהווה את ה'כופר'.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה למיסוי פלילי, עם ניסיון עשיר ומוצלח והתמחות מיוחדת בליווי הליכי כופר והליכי גילוי מרצון.