בהחלט לא נעים, אבל עשוי לקרות. כתב אישום, או זימון לדיון בדבר כתב אישום בעבירות מס, עשוי להגיע אליכם בדואר. לאחר שנרגעתם ונשמתם עמוק, חשוב לדעת שלפניכם שני מהלכים עיקריים: לענות לכתב האישום, או לפעול להמירו בקנס מינהלי, או כופר. זאת כמובן, מיד לאחר שפניתם לעו"ד מומחה למיסוי פלילי אשר ילווה אתכם מעכשיו בכל צעד. כל הפרטים מטה.
עו"ד קרן זרקו זמיר מסבירה ל"כלכליסט" אודות עבירות מס טכניות והימנעות מהן
מענה לכתב אישום בעבירות מס
הדיון הראשון המהותי שמתנהל בתיק הינו הקראת כתב האישום, המתבצע על ידי שופט בבית המשפט, אשר מוודא כי הנאשם מכיר את כתב האישום, ושומע את תשובתו: 'מודה באשמה' או 'כופר באשמה'.
אם הנאשם מודה באישומים המיוחסים לו, בית המשפט ירשיע אותו (הכרעת הדין) ולאחר מכן יהיה שלב הטיעונים לעונש וייקבע עונשו (גזר הדין).
אם הנאשם אינו מודה באשמה (כופר באשמה), יקבע בית המשפט מועדים להוכחות, ויתחיל המשפט להתנהל. גם כאן בסופו של הליך ההוכחות, יקבע בית המשפט האם הנאשם אשם או זכאי, ואם נקבעה אשמתו, יהיו טיעונים לעונש וייקבע העונש (גזר הדין).
ניתן לקרוא בפירוט אודות כל שלבי ההליך הפלילי במדריך שלנו בנושא כאן.
המרת כתב האישום בהליך מינהלי או כופר מס
לא תמיד עבירת מס הכנסה או עבירת מע”מ תתגבש לכדי הגשת כתב אישום והרשעה פלילית. במקרים מסוימים ניתן להמיר את ההליך הפלילי בתשלום קנס מינהלי או תשלום כופר, על מנת להקל הן על המערכת והן על הנישום.
באופן זה, תשלום הקנס או הכופר חוסך מהמערכת העמדה של נישומים רבים לדין, ומפחית את העומס מערכת בתי המשפט. מרגע תשלום הקנס, רואים בעבריין ששילם את חובו וריצה את עונשו.
עבירת מס טכנית: המרת ההרשעה בקנס מינהלי
חוק העבירות המינהליות, התשמ"ו-1985, נחקק במטרה להסב מספר סוגי עבירות פליליות לעבירות מינהליות, ובין היתר, חל גם בעבירות מס טכניות כגון אי הגשת דו"חות מס הכנסה במועד, אי הגשת הצהרת הון במועד, אי העברת ניכויים במועד ואי הגשת דו"חות מע"מ תקופתיים במועד. עם זאת, לתביעה תמיד תהיה הזכות להגיש כתב אישום גם בעבירה מינהלית כדוגמת אי הגשת דו"חות במועד, בתנאי שהיא רשמה את הטעמים לכך וביניהם הנסיבות בהן נעברה העבירה, היקף העבירה וכדומה.
אם אכן הוגש כתב אישום בגין עבירת מס טכנית כלשהי, אך בסופו של יום מחדלי כתב האישום הוסרו, ניתן יהיה לפנות אל מסלול הקנס המינהלי שהינו "דרך המלך" במקרים אלה. במסגרת הליך הקנס המינהלי, מוגשת בקשה אל רשויות המס, ולאחר בדיקה של פרמטרים שונים בעניין הנאשם הספציפי, הבקשה עשויה להתקבל. אם אכן אושרה הבקשה לקנס מינהלי והנאשם שילם את הקנס, כתב האישום שהוגש יימחק ולא תהיה הרשעה פלילית.
עבירת מס מהותית: תשלום כופר במקום ניהול הליך פלילי
מגמת הענישה בבית המשפט הינה הטלת עונש מאסר בפועל בצירוף מאסר על תנאי וקנס. אלא שבמקרה של עבירת מס מהותית כגון העלמת מס, אי רישום תקבולים, הגשת דו"חות כוזבים, ניכוי תשומות פיקטיביות או הוצאת חשבוניות פיקטיביות, קיים הליך אפשרי של תשלום כופר כספי במקום ניהול הליך פלילי, לפי שיקולים שונים כגון חומרת העבירה, נסיבות ביצוע העבירה, נסיבות חייו של הנאשם, הסרת המחדלים וכדומה.
הליך גילוי מרצון: אפשרות דיווח על עבירות מס ביוזמת הנישום
בשנת 2005 רשות המסים פרסמה את נוהל גילוי מרצון בהוראות שעה מיוחדות, שמטרתו הייתה לעודד נישומים, בעלי תפקידים בחברות, מייצגים ועוסקים לפנות אל הרשות, ללא שנפתחה כנגדם חקירה, ולדווח מיוזמתם על מחדלים ועל עבירות מס שביצעו. כל פנייה כזו נבחנה על ידי סמנכ”ל בכיר לחקירות מס, ואם הוא אישר אותה, לא היו ננקטים הליכים פליליים כנגד הפונים, שהופנו לטיפול במישור האזרחי בכדי לתקן את מחדליהם.
חשוב שתדעו כי נוהל גילוי מרצון, כפי שהיה בהוראות השעה המיוחדות, הסתיים ביום 31/12/2019. על פי פרסומים של רשות המסים נוהל גילוי מרצון עתיד לחזור והנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו לצורך בירור העניין . לעדכונים לחצו כאן.
עם זאת, גם כאשר נוהל גילוי מרצון אינו בתוקף, עומדת בפניכם אפשרות להימנע מהליך פלילי בגין עבירות מס עליהן ניתן לקרוא במאמר כאן.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה לעבירות מס, המעניק יעוץ משפטי וייצוג לנאשמים בעבירות מס הכנסה ומע"מ, הכולל סיוע מיידי לפונים אל רשויות המס, במטרה למנוע פתיחת הליכי חקירה כנגדם ונקיטה בהליכים במישור הפלילי, וכן יעוץ וייצוג נישומים בהליכי קנס מינהלי, כופר, גילוי מרצון, חקירות ומעצרים.