לא רק קבלנים וחברות גדולות מסתבכים עם רשויות המס: הגשת חשבוניות פיקטיביות כדי להגדיל הוצאות ולקבל החזרי מס היא עבירה פלילית שרבים יכולים ליפול בה.
עו"ד קרן זרקו זמיר לגלובס: חשבוניות פיקטיביות, עבירה חמורה שבצידה מאסר
א' הוא אזרח שומר חוק, שיום אחד מצא את עצמו מואשם בעבירה פלילית: הגשת חשבוניות פיקטיביות. מדובר באחת העבירות החמורות בתחום המסים, אשר לא פעם גוררת תשלום קנס גבוה, ולעתים אף עונש מאסר. אלא שלא' לא היתה שום כוונה לעבור על החוק: כל מה שעשה היה לקבל מאחד הספקים שלו כמה עשרות חשבוניות, בסכום של יותר מ-2 מיליון שקל, מהן ניכה מס בגובה של יותר מ-300 אלף שקל. בדיעבד, התברר כי החשבוניות הללו היו פיקטיביות.
בשנים האחרונות קראנו באתרי החדשות ובעיתונים כותרות רבות על סלבריטאים, קבלנים ובעלי חברות גדולות שנעצרו בחשד לעבירות מס שונות – אך כדאי לדעת, שגם בעלי עסקים קטנים ונותני שירותים מסוגים שונים עלולים להסתבך, לא פעם על לא עוול בכפם. אחד מגורמי הסיכון המרכזיים הוא נושא החשבוניות הפיקטיביות – שהגשתן לצורך ניכוי מס נחשבת עבירה פלילית.
זהירות: החשבונית פיקטיבית
החשבוניות הללו נחלקות לשלושה סוגים: חשבונית פיקטיבית, חשבונית מנופחת וחשבונית זרה. חשבונית פיקטיבית, כשמה כן היא – מייצגת עסקה שכלל לא בוצעה. החשבונית המנופחת מייצגת עסקה שאכן התקיימה בפועל, אך מציגה תשלום כספי גבוה יותר ממה שהתרחש במציאות; ואילו החשבונית הזרה משקפת עסקה אמיתית, אך אחד השמות שמופיע בה (של נותן השירות או המקבל) הוא בדוי.
החשבונית הזרה היא מסוכנת במיוחד, שכן בניגוד לחשבונית פיקטיבית או מנופחת, שבה שני הצדדים לעסקה יודעים כי התקיים זיוף, במקרה של החשבונית הזרה – ייתכן שרק צד אחד מודע לכך, והחשבונית עלולה לסכן את המקבל בהעמדה לדין. בדיוק כמו במקרה של א'.
מי שמגיש חשבוניות כאלו לרשות המסים נחשב כמי שביצע עבירה של דיווח כוזב, כשהענישה על עבירה זו נעה בין תשלום קנס כספי כבד לעונש מאסר בפועל, בתוספת קנס. בסופו של דבר, הוכחנו בבית המשפט שא' לא היה מודע לכך שקיבל חשבוניות זרות, והראינו כי עשה כמיטב יכולתו לבדוק את החשבוניות, בין היתר באמצעות העברתן ליועץ המס שלו. כך, א' זוכה מההאשמות נגדו.
גם האזרח הקטן תחת מעקב
בשנים האחרונות מחריפה רשות המסים בישראל את מלחמתה במעלימי המס, ובתוך כך, גם את הנסיונות לעלות על עקבותיהם של אלה המשתמשים בחשבוניות פיקטיביות או בחשבוניות זרות – בין אם הם סיפקו אותם או קיבלו אותם.
מבחינת בעלי העסקים, הפיתוי הוא גדול. העבירה פשוטה יחסית לביצוע, קשה לגלות אותה, ובאמצעותה ניתן לעיתים ליהנות מניכוי מס של מיליוני שקלים. דווקא בשל הקושי לגלות את העבירה, כאשר זו לבסוף מתגלה הענישה עליה חמורה מאוד וכוללת לרוב גם עונש מאסר בפועל.
דוגמה לכך ניתן למצוא בסיפורו של הקבלן סמי לוי, שבסוף 2016 נדון ל-34 חודשי מאסר לאחר שהשתמש בחשבוניות פיקטיביות כדי להעלים מס בגובה 68 מיליון שקל. בנוסף, נדרש לוי לשלם קנס של 500 אלף שקל.
אך רשות המסים אינה מתמקדת רק בענף הקבלנות, אלא בתחומים נוספים – שגם בהם קל מאוד להשתמש בחשבוניות פיקטיביות. לאור זאת, נראה שכל בעל עסק או נותן שירותים צריך להתחיל לנקוט משנה זהירות בכל הנוגע לחשבוניות, כדי לא להסתבך בחקירה פלילית או בהוצאת שומה חדשה.
כך תיזהרו מחשבוניות פיקטיביות
אף שלרשות המיסים ציפיות רבות מבעל העסק, אף אחד לא מעביר בעל עסק חדש הדרכות כיצד לנהל עסק, או הנחיות כיצד לבדוק חשבוניות. אך בפועל, כל בעל עסק נדרש לזהירות בפעילות הניהול היומיומית, בין אם הוא ידע מכך ובין אם לא.
הנה כמה פעולות שמומלץ ליישם:
- בעת קבלת חשבונית, כדאי לבחון אותה היטב ולוודא שהפרטים הרשומים בה תואמים את פרטי העסקה שבוצעה בפועל.
- כדאי לבדוק באתר רשות המסים את פרטי החברה – כדי לוודא שהיא אכן קיימת, וכי יש לה אישורי ניהול ספרים וניכוי מס תקינים ותקפים.
- מומלץ לוודא שהאדם שעומד מולכם הוא אכן נציג רשמי של החברה החתומה על החשבונית או בעל החברה עצמה, באמצעות תעודת זהות או ייפוי כוח, ובדיקה ברשם החברות מיהו בדיוק בעל המניות בחברה. רצוי לנסות ולהיפגש עם בעל החברה העצמה, במקרים של מתווכים רבים בדרך.
- כדאי לתעד ולשמור את כל המסמכים הקשורים בעסקות, כגון חוזים שחתמתם מול הצד השני, כדי שאפשר יהיה להוכיח פעולה בתום לב בעת הצורך.
- התייעצו עם אנשי המקצוע שלכם ותעדו את תשובתם. אם רואה החשבון, יועץ המס או מנהל החשבונות בדקו חשבוניות "חשודות" לבקשתכם, שמרו את ההתכתבויות בנושא באופן מסודר.
- סמכו על האינטואיציות שלכם. אם אתם מרגישים שספק מתנהל באופן מחשיד, אינו משיב לשאלות, מתחמק מלהעביר אישורים, או שיש שרשרת ארוכה של "אנשי אמצע" ביניכם לבין נותן השירות – תתעקשו לקבל תשובות. אי הנעימות מול הספק כיום היא כאין וכאפס לעומת אי הנעימות שעשויה לעמוד מולכם בהליך פלילי מחר.
מה לעשות ברגע האמת?
ומה עושה אזרח שומר חוק שהקפיד ובדק, אך בכל זאת, קיבל חשבונית פיקטיבית? במקרה כזה, יש לפנות בהקדם האפשרי לייעוץ משפטי – כדי למזער את הנזקים שכבר התרחשו, וכדי לבנות תוכנית פעולה שתאפשר להוכיח כי לא הייתה כל כוונה להעלים מס.
גם מי שהשתתף מרצונו בהעלמת מס, יכול לא פעם "לצאת בזול" בעזרת ייצוג הולם, כמו למשל ר', שהעלים מס בגובה 1.5 מיליון שקלים באמצעות חשבוניות פיקטיביות. במקרה זה הצלחנו להוכיח בבית המשפט כי ר' לא היה מודע לחומרת העבירה שהוא מבצע, וכי למעשה היה "בובת קש" של צד שלישי. בנוסף, הזכרנו את מצבו הרפואי הקשה. בית המשפט התחשב בטענות אלו – וגזר על ר' 18 חודשי מאסר על תנאי בלבד. פרט לטיעון כי לא היית 'עבריין ראשי', קיימות נסיבות נוספות אשר עשויות לעמוד לטובתכם, כגון נסיבות רפואיות, נפשיות או משפחתיות.
משרד עו"ד קרן זרקו זמיר מתמחה בייצוג נאשמים בעבירות מס, חשבוניות זרות וחשבוניות פיקטיביות, ומייצג את לקוחותיו מול רשות המסים בכל שלבי ההליך הפלילי