זהו סיפורו של ה', שאמנם הגיע להסדר כינוס נכסים, אבל חשב בטעות שהוא פטור מתשלום מע"מ – ועמד בפני הגשת כתב אישום
הגישו דוח מע"מ גם אם אתם לא יכולים לשלם אותו כרגע! ערוץ 13, פרקליטים עד הבית, 6/10/18
מי שנקלע למצב כלכלי קשה ופותח בהליך פשיטת רגל, עשוי לחשוב שעם קבלת האישור לבקשה, כל שעליו לעשות הוא לדאוג להחזר החודשי שקבע כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר). ואולם, לא תמיד זה המקרה – כפי שגילה על בשרו ה', מורה למוסיקה ואב לילדה קטנה, שעמד בפני סכנה של הגשת כתב אישום נגדו.
הכל התחיל לפני כ-20 שנה, אז פתח ה' יחד עם שותף בית קפה. לשניים היו תקוות גדולות, ואולם החלומות התנפצו, הם הסתבכו כלכלית, וה' נאלץ לבקש הכרה כפושט רגל. הכנ"ר אישר את הבקשה, ושלא כמקובל, אף אישר לה' לעבוד באופן עצמאי כמורה למוסיקה, על מנת שיוכל להמשיך ולהחזיר את חובו לנושים.
השלב הראשון – תוכנית פעולה
שמח וטוב לב, ה' השקיע את מרצו בטיפול בילדתו הקטנה ובהוראה. אלא שהוא שכח דבר חשוב אחד: שבתור עצמאי, עליו להגיש דו"חות למע"מ, וגם לשלם את הסכומים המתאימים מתוך התשלומים שקיבל עבור עבודתו. כך הצטבר החוב שלו במע"מ לסך של יותר מ-70 אלף שקל, עבור שלוש שנים. משכך, עמד ה' בפני הגשת כתב אישום, בתביעה לשלם גם ריביות, הצמדות וקנסות על החוב.
כשה' המודאג הגיע למשרדנו, הכנו יחד תוכנית פעולה בת מספר שלבים, כדי להסיר את סכנת הגשת כתב האישום נגדו, לבטל את הריביות והקנסות שהוא נדרש לשלם על חובו, ולאפשר לו להמשיך בהליך פשיטת הרגל כסדרו. ראשית כל, פנינו למע"מ בבקשה לפתוח מחדש את תיקו של ה' – זאת, מאחר שכאשר אדם מוכרז פושט רגל, תיק המע"מ שלו נסגר באופן אוטומטי.
החוב קוצץ מ-71 אלף שקל ל-30 אלף שקל בלבד
בפנייתנו למשרדי המע"מ הזכרנו את הנסיבות של ה', את הסתבכותו הכלכלית, את העובדה שהוא אב גרוש המשלם מדי חודש מזונות של כ-1,800 שקל עבור בתו, וכן את חובותיו הגבוהים המסתכמים ב-900 אלף שקל, ובגינם הוא מעביר מדי חודש 500 שקל לקופת הכינוס.
בפנייתנו ביקשנו לפתוח את תיק המע"מ מחדש על מנת שנוכל להסדיר את החוב ועל מנת שה' יוכל להגיש דוחות תקופתיים למע"מ באופן עקבי ומסודר.
בצעד הבא, לאחר שבמע"מ הסכימו לפתוח מחדש את התיק של ה', פנינו אליהם בבקשה נוספת- שיאפשרו לה' להגיש את הדו"חות שהחסיר ולשלם את חובו בלי ריבית, קנס והצמדה. באמצעות משא ומתן עם נציגי המע"מ, הצליח משרדנו להוריד משמעותית את סכום החוב, מ-71 אלף שקל ל-30 אלף שקל בלבד.
החוב שולם, וה' המשיך בהליך פשיטת הרגל
כעת המשכנו לשלב הבא בתוכנית – פנייה לבית המשפט המחוזי שבו התנהל הליך פשיטת הרגל של ה', בבקשה לאפשר לאמו לשלם עבורו את החוב למע"מ. הבקשה היתה חיונית, שכן אילולא קיבלנו את אישור בית המשפט למהלך, תשלום החוב למע"מ היה נחשב כהעדפת נושים – האסורה על פי פקודת פשיטת הרגל. בנוסף, ביקשנו מבית המשפט לאפשר לרשות המסים למשוך את תביעת החוב שהגישה נגד ה', כדי שלא יהיה בסכנה של הגשת כתב אישום.
בפנייתנו לבית המשפט הסברנו כיצד נקלע ה' למצב כלכלי קשה, וכיצד הצלחנו לצמצם את חובו למע"מ. בנוסף, ציינו כי תשלום החוב למע"מ לא יהיה בגדר העדפת נושים – שכן נושיו של ה' ייצאו נשכרים מכך שכעת הוא יכול להמשיך לעבוד ולהעביר את התשלומים לקופת הכינוס, בעוד שבמקרה של הגשת כתב אישום נגדו, הוא היה עלול לאבד את עבודתו, וכן בשל העובדה כי החוב למע"מ הינו חוב בדין קדימה שהיה משולם ע"ח הנושים. הכנ"ר נתן הסכמתו, ובית המשפט קיבל את פנייתנו, אישר לרשות המסים למשוך את התביעה, וכן איפשר לאמו של ה' לשלם את חובו במע"מ. סוף טוב, הכל טוב.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה לעבירות מס הכנסה, מע"מ, עבירות כלכליות. צווארון לבן והלבנת הון, ומומחה בייצוג נאשמים בעבירות של אי הגשת דו"חות לרשות המסים.