ריכזנו עבורכם טיפים חשובים להתנהלות בזמן חיפוש וחקירה.
עו"ד זרקו זמיר מסבירה לגלובס כיצד לנהוג במהלך חקירה של רשות המיסים
השעה 06:00 בבוקר, הבית ישן ואתה מנסה להיאבק בקורי השינה עם כוס קפה ראשונה. לפתע צלצול פעמון. חוקרי רשות המיסים (מס הכנסה ו/או מע"מ) מתדפקים על דלתך ומבקשים לערוך חיפוש בבית. הם גם מבקשים כי תתלווה אליהם לחקירה. הבית מתעורר והמהומה גדולה. לא נעים. מאוד לא נעים. בכל זאת, ולמרות המצב הרגיש, מומלץ שלא להיכנס ללחץ, לחשוב בקור רוח ולתכנן את צעדיך הבאים בתבונה. הנה מספר טיפים בהם רצוי לנקוט עם פתיחת החקירה בגין חשד לעבירות מס.
כך תפעל במקרה של חיפוש בביתך
ראשית כדאי לזכור, כי ללא צו חיפוש אין לאיש סמכות לערוך חיפוש בביתך. מומלץ גם לקרוא את צו החיפוש בעיון בו יופיע ההסבר לחיפוש. גם חיפוש במחשבים מצריך צו ספציפי לחיפוש. בעת החיפוש צריכים להיות נוכחים שני עדים, בלעדיהם לא ניתן לבצע את החיפוש. החוקר חייב לערוך רשימה של המסמכים ו/או החפצים שנתפסו. כנחקר, עליך לדאוג כי הרשימה תהיה מפורטת וספציפית ולקבל העתק.
מה צריך לדעת לפני חקירה?
- אם אתה נחקר תחת אזהרה, הינך בחזקת חשוד. רצוי כי לפני שתמסור גירסה כלשהי תעמוד על זכותך להיוועץ בעורך דין מומחה למסים.
- כנחקר, מומלץ כי לא תתפוס עמדת משיב בלבד, אלא תאמר דברים שחשוב שייאמרו, גם אם לא נשאלת עליהם על ידי החוקר.
- אם אינך זוכר את התשובות, ציין כי אינך זוכר.
- ככל שאתה נשאל על מסמכים, עליך לבקש לראות את המסמכים בטרם תשיב.
- אם אינך מסוגל להתייחס למסמכים המוצגים לך מפאת לחץ, בלבול, חוסר במסמכים וכיוצ"ב, השב לחוקר כי אינך מסוגל להשיב ונמק את הסיבה לכך.
- אם אתה חש עייפות, חולשה או מחלה, ציין זאת בפני החוקר ובקש להפסיק ו/או לסיים את החקירה. אם החוקר מסרב, עליך לבקש כי הדבר יירשם בהודעה.
- זכור: בחקירה שום דבר לא נאמר "אוף דה רקורד". כל מה שתאמר לחוקר ו/או לנחקר אחר, בטרם גביית ההודעה, בהפסקה, בתום גביית ההודעה ובכלל, יכול לשמש כנגדך, גם כאשר ההודעה מוקלטת וגם אם החוקר אומר לך אחרת.
- זכור ששום דבר אינו מקרי. פגישת נחקר עם חשוד אחר במסדרון או בשירותים, חקירה על ידי חוקר טוב וחוקר רע, כניסה של חוקר נוסף – כל אלה אינם מקריים ועליך להיזהר ממלכודות.
- מיד בתום החקירה עליך להעלות על הכתב את כל הזכור לך. הדבר חשוב מאוד להמשך.
- שיחת נחקר עם עורך דינו היא חסויה. אם אתה נחקר אודות שיחה זו – אינך חייב להשיב.
- כנחקר במעמד של חשוד, על פי החוק עומדת לך זכות השתיקה. התשובה לשאלה מתי כדאי לעשות שימוש בזכות זו משתנה ממקרה למקרה ויש לשקול היטב את השימוש בה. בכל מקרה, מומלץ להיוועץ בעורך דין אם כדאי לשמור על זכות השתיקה.
- לאחר החקירה היזהר משיבוש הליכים כמו השמדת מסמכים או תיאום גרסאות. עבירת שיבוש ההליכים הינה עבירה חמורה ויש להיזהר שלא לקחת בה חלק.
- אין כל צורך להתחבב על החוקר. עליך לזכור כל העת כי הדבר החשוב ביותר הינה ההודעה הכתובה, שכן מי שיחליט על הגשת כתב אישום אינו החוקר אלא הפרקליט, בהסתמך, בין היתר, על התרשמותו מההודעה הכתובה, מבלי שיראה כלל את הנחקר.
- בתום גביית ההודעה ובטרם תחתום עליה, עליך לקרוא היטב את ההודעה שמסרת. ככל שמדובר בחקירה ארוכה המתועדת על פני מספר עמודים, מומלץ לבקש לקרוא את ההודעה בתום כל עמוד.
- חשוב ביותר: אם ההודעה אינה משקפת את דבריך המדויקים, עליך לבקש מהחוקר לתקן את ההודעה, וככל שהחוקר מסרב עליך לא להירתע ולהתעקש על כך.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה לעבירות מס, המעניק יעוץ משפטי וייצוג בעבירות מס הכנסה ועבירות מע"מ, הכולל ייעוץ וייצוג בשלבים הראשונים של חקירות ומעצרים, וכן ייצוג בניהול תיקים ובערעורים בבית המשפט בהליכי קנס מינהלי, כופר וגילוי מרצון.