שופט כדורגל, בעלי מסעדה ידועה בתל אביב ויבואן שהעלים יותר מ-1.5 מיליון שקלים, הם בין עברייני המס שנתפסו על ידי רשות המסים ושילמו כופר, לפי דיווח רשמי על החלטות הכופר שמפרסמת הרשות מדי שנה.
עו"ד זרקו זמיר בתוכנית סוגרים חשבון – משלמים כופר מס ונמנעים מהליך פלילי (16/7/18)
הצהרות כוזבות, השמטת הכנסות, ניפוח משכורות ועוד דרכים יצירתיות להתחמקות מתשלום מס – פורסמו לאחרונה במסמך החלטות ועדות הכופר של מס הכנסה ומע"מ למחצית השנייה של 2013. בכל אחד מהמקרים, דנו הוועדות בבקשה להמרת ההליך הפלילי של נאשמים בתשלום כופר, וקיבלו אותן על סמך שיקולים שונים כמו הסרת המחדלים, מצב אישי, עבירות קודמות ועוד.
שופט הכדורגל העלים הכנסות, מנכ"ל איגוד הכדורסל גר בישוב הלא נכון
בין עבירות המס ניתן למצוא אנשים שהעלימו סכומי כסף שהרוויחו כדי לשלם פחות מס, דיווחו על כמות הוצאות מנופחת או דיווחו על מגורים בישוב בפריפריה, המקנה הטבות מס. אחד המקרים הבולטים בדו"ח הרשות הוא של שופט הכדורגל שמואל שטייף, שנסע לשפוט במשחקים בחו"ל ולא דיווח על הכנסותיו ממשחקים אלה בין השנים 2009-2000, ובסך הכל העלים כ-190,000 ₪. סכום הכופר שנקבע לו עמד על 60,000 ₪ בנוסף למסים שנדרש לשלם.
בצד השני של עולם הספורט, מנכ"ל איגוד הכדורסל יעקב בן שושן ורעייתו איריס החליטו לדווח לרשות המסים כי הם מתגוררים בקיבוץ הגושרים שבגליל, המזכה בהטבות מס – למרות שלמעשה התגוררו באזור המרכז. השניים העלימו כ-270,000 ₪ במשך חמש שנים, ובהתאם להמלצות
היחידה החוקרת, הוטל עליהם תשלום כופר בסך 67,000 שקלים.
הסוחר המציא יהלומים לא קיימים, בעלי המסעדה ניפחו את שכר המלצרים
כמה מהשיטות בהן נקטו מעלימי המס היו יצירתיות במיוחד, וחלקן הגיעו לסכומים אדירים של כסף שהועלם מעיני הרשויות. בעלי החברה המפעילה את המסעדה התל אביבית "מל ומישל", ניר ומאיה וימן, החליטו לדווח על משכורות מנופחות ששולמו לכאורה למלצרי המסעדה בין השנים 2011-2008, וכך הצליחו להעלים כ-300,000 ₪. תשלום הכופר שהוטל עליהם עמד על כשליש מהסכום – 100,000 ₪.
מקרה מעניין נוסף הוא של סוחר בשם סמי פנחס, שדיווח על סחר ביהלומים במקום סחר בתכשיטים, וכך נמנע מתשלום מס של 119,848 ש"ח במשך שנה, עד שנתפס והוטל עליו לשלם כופר בגובה של 34,454 ₪, לאור נסיבות מקלות שכללו את הסרת המחדל ותשלום מלוא המסים שבהם היה חייב.
אחד המקרים החמורים ביותר שדווחו היה זה של אברהם בן זקן, שהגיש נתונים כוזבים בשם חברת יבוא חלקי חילוף לרכב, והנמיך את מחירי היבוא כדי להתחמק מתשלום סכום של 1,559,610 מיליון שקלים. לאחר דיון בנימוקים השונים ותשלום המסים הנדרשים, סכום הכופר שהוטל עליו לשלם עמד על 779,469 ₪.
מהו הליך הכופר, ומתי ניתן לעשות בו שימוש?
הליך כופר יכול להוות חלופה להליך פלילי, במצב בו ועדת הכופר ברשות המסים מאשרת את ביצועו. אדם הנאשם בעבירות מס יכול להשתחרר מאחריות פלילית לעבירה שביצע, אם בקשתו להמרת ההליך הפלילי בכופר מאושרת על ידי הוועדה, ועם האישור – ההליך הפלילי נגדו מופסק. למרות זאת, גם מי שעונשו הומר בתשלום כופר, עדיין חייב לשלם את סכום המס שהעלים, והכופר מהווה מעין קנס כבד נוסף על התשלום לרשות המסים.
תשלום הכופר חוסך רישום פלילי ופגיעה בשמו הטוב של עבריין המס, וכמובן גם כסף ופרסום שלילי נגדו. הליך הכופר מביא לסיום לפרשה במהירות וביעילות, מבלי להסתבך בנזק נפשי ותדמיתי כבד מאוד, שהיה יכול להיגרם מהליך פלילי.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד עורכי דין מוביל בתחום המסים, המומחה בעבירות מס הכנסה, מע"מ ומכס, הלבנת הון ועבירות כלכליות/צווארון לבן, והמעניק יעוץ משפטי משלב החקירה ועד לניהול תיקים וייצוג שוטף מול הרשות להלבנת הון, רשות המסים ובתי המשפט. למשרד התמחות ייחודית בליווי הליכי כופר מס, הליכים מינהליים מול רשות המסים וגילוי מרצון.