מידע על חשבונות בנק בחו"ל עלול להגיע גם לרשות המסים בישראל.
עו"ד זרקו זמיר על האמנה הבינלאומית לחילופי מידע פיננסי. תוכנית סוגרים חשבון (הוט 3), 26/2/19
בשנים האחרונות תושבי ישראל שברשותם חשבונות בנק בלתי מדווחים בחו"ל החלו להיות מודאגים- ובצדק. החשש הוא כי הבנקים בחו"ל יעבירו מידע אודות תושבי ישראל שברשותם חשבונות בבנק, אם לרשות המסים בישראל באופן ישיר ואם דרך מדינות אחרות. לאחרונה, פורסם כי רשות המסים האמריקאית מהדקת את אחיזתה במספר בנקים בשוויץ, ובכלל זה סניפים של בנקים ישראליים. לפיכך, חשוב לדעת כי מידע העובר לידי רשות המסים האמריקאית עלול להגיע בסופו של דבר גם לרשות המסים בישראל, לאור שיתוף הפעולה בין הרשויות. בנוסף לארצות הברית, ייתכן שמידע על ישראלים בעלי חשבונות זרים יועבר לרשות המסים בישראל ממדינות שונות באירופה.
חשבונות בנק בלתי מדווחים בחו"ל – מה קובע החוק?
בשנת 2003, שיטת המס בישראל שינתה את פניה, והפכה משיטת מיסוי טריטוריאלית (לפיה ממסים את הכנסות הנישום שהופקו בישראל בלבד) לשיטת מיסוי פרסונאלית (לפיה ממסים את כל הכנסותיו של נישום תושב ישראל, ללא תלות במקום הפקתן – בארץ או בחו"ל). לאור שינוי זה בשיטת המיסוי, הכנסות של תושב ישראל המופקות מרכוש, נכסים, הון וכדומה בחו"ל, חייבות גם הן להיות מדווחות לרשות המסים בישראל.
הגשת דיווח כוזב למס הכנסה? מומלץ לבצע גילוי מרצון
רשות המסים נאבקת בתופעת עבריינות המס בחו"ל, ובמסגרת מאבקה הינה מהדקת קשרים עם סניפי בנק בחו"ל ועם רשויות מס ברחבי העולם, במטרה לאתר חשבונות בנק לא מדווחים של תושבי ישראל בחו"ל. בניסיון למגר את תופעת עבריינות המס בחו"ל, בחודש נובמבר 2011 פרסמה רשות המסים הוראת שעה לגבי הליך גילוי מרצון, המתייחסת לנכסים של הנישום המצויים בחו"ל.
מטרת הוראת השעה הנ"ל, אשר היתה תקפה בין חודש נובמבר 2011 והוארכה עד לחודש ספטמבר 2012, היתה לעודד נישומים לחשוף את הכנסותיהם מנכסיהם שבחו"ל, ולבצע את הליך הגילוי מרצון. בתמורה, רשות המסים תקנה לנישום חסינות לעניין נקיטת הליכים פליליים בתחום המס וכן הקלות לגבי גביית קנסות, ריבית והצמדה – עד לכדי ביטול מוחלט.
בהתאם לפרסומים האחרונים בנושא, בכוונת רשות המסים להגיע להסכמים מול גורמים זרים, ומכוח הסכמים אלה יעבור לרשות המסים בישראל מידע שלא היה בידיה. כשיועבר מידע זה, יהיו הנישומים חשופים להליכים פליליים ואין ספק כי יוטלו עליהם קנסות כבדים במקרה של הגשת דיווח כוזב והעלמות מסים. על כן, נראה כי הצעד החכם לעשות הוא ליזום בקשה לגילוי מרצון אודות הכנסות שהופקו בחשבונות בחו"ל, באמצעות עו"ד מומחה למסים ועבירות מס בכלל ולהליך הגילוי מרצון בפרט.
*חשוב לדעת כי נוהל גילוי מרצון, כפי שהיה בהוראות השעה המיוחדות, הסתיים ביום 31/12/2019. על פי פרסומים של רשות המסים נוהל גילוי מרצון עתיד לחזור והנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו לצורך בירור העניין . לעדכונים לחצו כאן. עם זאת, גם כאשר נוהל גילוי מרצון אינו בתוקף, עומדת בפניכם אפשרות להימנע מהליך פלילי בגין עבירות מס עליהן ניתן לקרוא במאמר כאן.
משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד עורכי דין מוביל בתחום המסים, המומחה בעבירות מס הכנסה ומע"מ, הלבנת הון ועבירות כלכליות/צווארון לבן, ומעניק יעוץ משפטי משלב החקירה ועד לניהול תיקים וייצוג שוטף מול הרשות להלבנת הון, רשות המסים ובתי המשפט.