פירוש המילה שׁוּמָה בעברית הוא "הערכה" או "אומדן לערכו של דבר", אולם כאשר מס הכנסה קובע שומת מס, זו אינה הערכה אלא קביעה ברורה ומנומקת של פקיד השומה, לגבי סכום המס שעל נישום, פרטי או חברה, לשלם למס הכנסה בשנת מס מסוימת, וזאת לפי הערכה מקצועית וחשבונאית המבוססת על נתונים כגון הכנסות, הוצאות, נקודות זיכוי, פטור מס, הטבת מס ועוד.
ישנן שומות שונות בקוד ובמהות כגון שומה עצמית, שומה לפי מיטב השפיטה וחשוב לדעת שעל שומת מס שהוצאה על ידי פקיד השומה ניתן להגיש השגה וערעור. הכל כפי שיפורט במאמר.
מיהו פקיד השומה?
בישראל רשות המיסים פועלת לצורך הוצאת שומות גביית המיסים באמצעות פקידי השומה האזוריים. סניף אזורי של מס הכנסה וכן מנהל הסניף העומד בראשו קרויים "פקיד שומה". כל נישום משויך לפקיד שומה לפי מקום עסקו או מקום מגוריו, מולו מתנהל בהגשת דוחות, הצהרת הון תשלום המס ועוד. לדוגמא: סניף מס הכנסה בכפר סבא נקרא 'פקיד שומה כפר סבא', מנהל סניף זה קרוי 'פקיד שומה כפר סבא', תחתיו מצוי 'סגן פקיד שומה כ"ס', ותחתיהם רכזים ומפקחים בפקיד שומה כ"ס.
שומת מס הכנסה – עצמית
בישראל שכירים משלמים מס באמצעות המעביד שמנכה להם את המס במקור ממשכורתם, והעצמאים משלמים את המס בשוטף באמצעות מקדמות חד או דו חודשיות וההתחשבנות הסופית נעשית לאחר הגשת הדוח.
כל אדם או חברה, החייבים בהגשת דו"ח לפי סעיף 131 לפקודת מס הכנסה, מפרטים בדו"ח את הנתונים הרלוונטיים לחישוב חבות המס, כגון הכנסות, הוצאות, הכנסה חייבת ועוד, ומערכת דיווח זו נקראת 'שומה עצמית' היות והשומה, קרי החוב למס הכנסה, נקבעת באופן עצמי, כלומר על בסיס הנתונים שהנישום בעצמו או באמצעות מייצגו כללו בדוח. לאחר הגשת הדוח מקבלים ממס הכנסה 'אישור שומה', על בסיס הנתונים שנכללו בדוח על ידי הנישום.
אישור שומה מפרט את שומת המס של הנישום לשנת מס ספציפית. האישור מופק ונשלח לנישום על ידי פקיד השומה, בהסתמך על הנתונים שהוגשו על ידו בדוח השנתי. ככל שנותרת יתרה לתשלום או מגיע החזר מס, לאור תשלום המקדמות בחסר או בייתר, יתרת הזכות או החובה תצוין באישור השומה.
שומת מס הכנסה – לפי מיטב השפיטה
בתוך 4 שנים מתום שנת המס בה הוגש הדוח, רשאי פקיד השומה, להוציא שומה לנישום לאחר שביצע ביקורת במסגרתה הוא בודק את נתוני הדוח. אם לפקיד השומה יש יסוד להניח כי נתוני הדוח אינם נכונים הוא מזמן את הנישום לדיוני שומה, בסופם קיימות מספר אפשרויות:
- אם פקיד שומה משתכנע שהכל בסדר הוא מאשר את השומה העצמית (קוד שומה 01).
- אם פקיד שומה לא משתכנע אזי רשאי להוציא שומה לפי מיטב השפיטה (קוד שומה 03).
- אם פקיד שומה מגיע להסכמות מול הנישום, חותמים הצדדים על הסכם שומה, שהינו הסכם פשרה בו הצדדים מסכימים בניהם על גובה השומה (קוד שומה 02).
בחלוף הזמן האמור, נוצרת התיישנות ופקיד השומה מנוע מלקבוע שומה אחרת מזו שהוצהרה בדוח.
שומת מס הכנסה בהיעדר הגשת דוח
כאשר נישום החייב בהגשת דוח, לפי סעיף 131 לפקודת מס הכנסה או על פי דרישה של פקיד השומה, לא מגיש דוח, רשאי פקיד שומה לקבוע לפי מיטב שפיטתו בהיעדר דוח, את סכום הכנסתו החייבת (קוד שומה 04) ולשום אותו לפי זה. יודגש כי שומה זו אינה פוטרת את הנישום מחובתו להגשת הדוח, או מנקיטת הליכים פלילים כנגדו בגין העבירה של אי הגשת דוח שנתי לפי סעיף 216(4) לפקודת מס הכנסה.
השגה וערעור על שומת מס הכנסה
מפקחי פקיד השומה המבצעים ביקורת על נישום, בודקים ומנתחים את נתוני הדוח וקובעים מהי לדעתם שומת המס שיש לשלם.
אם קיים פער בין הנתונים בדוח שהגיש הנישום לשומת מס הכנסה שנקבעה לו בסיום דיוני השומה, פקיד השומה קובע שומה סופית, עליה יכול הנישום להגיש השגה מנומקת היטב, בה הנישום ינסה באמצעות עורך דינו לשכנע את פקיד השומה כי השומה אינה נכונה ו/או גבוהה מדי.
השגה הינה הליך מנהלי של ערעור פנימי על השומה, שנידון על ידי מפקח אחר בפקיד השומה. ההשגה תוגש תוך 30 יום, מיום המצאת הודעת השומה הסופית לנישום. ככל שפקיד שומה דוחה את ההשגה, הוא משאיר את השומה לפי מיטב השפיטה כפי שנקבעה ומוציא צווים, עליהם ניתן להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 60 ימים.
ככל ולא הוגש ערעור או שהערעור נדחה על ידי בית המשפט, השומה הופכת לסופית ופקיד השומה יתחיל בהליכי גביית חוב למס הכנסה, לפי פקודת המיסים גביה.
התיישנות שומת מס הכנסה
תוך ארבע שנים מתום שנת המס בה הוגש הדוח או תוך שנה מהגשת השגה, לפי המאוחר, מתיישנת השומה, והופכת לסופית. חריג לכלל זה הינה שומה לפי מיטב שפיטה בהיעדר הגשת דוח המתיישנת תוך 5 שנים מתום שנת המס בה הוגש לבסוף הדוח.
הרשעה פלילית פותחת שומה
ככל והורשע אדם בבית המשפט בעבירות מס מסוימות או הוטל עליו כופר כסף, פקיד שומה רשאי לפתוח שנים שהתיישנו ולקבוע שומת מס הכנסה וזאת תוך שנה מיום ההרשעה ועבור השנים בהן הורשע.
משרד עו"ד זרקו זמיר מומחה בייצוג נישומים במס הכנסה בדיוני שומה, הגשת השגה, והגשת ערעור לבית המחוזי בגין שומת מס הכנסה.