זוג פנסיונרים לא ידעו שעליהם לדווח ולשלם מס הכנסה על דמי השכירות בגין הדירות שבבעלותם, וקיבלו מכתב שימוע לפני הגשת כתב אישום. למרות הסכום הגבוה שלא דווח, הם הצליחו לצאת מזה ללא הליך פלילי.
עו"ד זרקו זמיר מסבירה ל"כלכליסט" על הליך הכופר
ש', פנסיונר בן 73 שהשכיר כמה דירות, נתקל יום אחד בסיוט שרבים מבעלי הדירות חוששים ממנו: רשות המסים פתחה בחקירה נגדו, בטענה כי במשך שנים לא דיווח על הכנסותיו מהשכרת הדירות, בהיקף של 740 אלף שקל – עבירה חמורה של העלמת מס שדינה עד 7 שנות מאסר, ועלולה להוביל להגשת כתב אישום, משפט ועונש של קנס ומאסר.
לאחר פתיחת החקירה, פקיד השומה המליץ לש' להגיש בקשת כופר. הליך כופר הוא תחליף להליך הפלילי, והמשמעות היא שאם ועדת הכופר מסכימה להליך, קובעת סכום כופר והנאשם משלם אותו – ההליך הפלילי נגדו ייפסק. ש', שלא היה מיוצג על ידי עורך דין מתאים ולא הבין את משמעות הדברים, חשב כי די בהגשת הדו"חות ובתשלום המס הנדרש כדי לסגור את התיק.
ואולם, לימים קיבל ש' מכתב שימוע מפרקליטות מיסוי וכלכלה, בהתאם לסעיף 60 א' לחוק סדר הדין הפלילי. על פי סעיף זה, כאשר מבקשת הפרקליטות להגיש כתב אישום כלפי אדם בעבירות מסוג פשע (עבירות שדינן מעל 3 שנות מאסר), עליה ליידע אותו על כך בכתב ולאפשר לו להגיש את טענותיו ולהסביר מדוע אין להגיש נגדו כתב אישום – בתוך 30 יום.
לאחר קבלת מכתב השימוע, ש' המבוהל פנה אל משרדנו. המלצתנו החד-משמעית הייתה לפנות לרשות המסים בבקשה לתשלום כופר, שכן אם הבקשה תאושר והכופר ישולם – ההליך הפלילי יומר ולא יוגש כנגדו כתב אישום.
לא רק עצמאים חייבים בדיווח על הכנסות
ש', כך התברר, יצא לפנסיה מוקדמת בעקבות מצב רפואי לא פשוט. הוא ואשתו, פנסיונרית אף היא, מתקיימים מהכנסות שכר הדירה, וכן מפנסיה דלה שמקבלת האישה – בגובה 1,400 שקל.
יחד, השניים השכירו ארבע דירות: דירת שני חדרים שרכשו לפני 20 שנה עבור בנם, שתי דירות בנות שני חדרים שנקנו מכספי הפנסיה והפיצויים של ש', ודירה נוספת שאשתו קיבלה בירושה. מאחר שש' היה שכיר כל שנות עבודתו, הוא לא היה מודע לצורך לדווח על הכנסותיו משכר דירה.
רשות המסים טענה כי במהלך השנים 2006- 2015 העלים ש' הכנסות משכר הדירה שקיבל על ארבע הדירות בסך של 740 אלף שקל, סכום העלול לגרור תשלום כופר גבוה. זאת, מאחר שבתיקי מס הכנסה, הכופר הוא בשיעור של 30% מההכנסות שעליהן לא דווח – ולא מסכום המס שהועלם. כלומר, במקרה של ש', סכום הכופר הצפוי שהיה עליו לשלם עמד על כ-220 אלף שקל.
בתיקי שכירויות, לעתים מתחשבת ועדת הכופר בעבריין וקובעת סכום נמוך יותר – אך עדיין מדובר ב-15% לפחות מסך ההכנסות שהועלמו, כ-110 אלף שקל במקרה של ש'. ואולם, בעזרת מספר טיעונים משפטיים מהותיים, הצלחנו להוריד את סכום הכופר ל-22,500 שקל בלבד – סכום הנמוך משמעותית בהשוואה לסכומי הכופר הנקבעים בתיקים דומים.
כך הצלחנו להפחית את סכום הכופר לרשות המסים
במקרה של ש', הצלחנו להוכיח כי בחלק מהשנים, ההכנסות של בני הזוג מהדירות שהושכרו כלל לא עברו את תקרת הפטור – כך שלא היה צורך לשלם עבורן מס, ואין צורך לכלול אותן בחישוב. כמו כן, הדרישה המקורית של רשות המסים כללה גם את שנת 2015, אך הצבענו על כך שבשנה זו החלה החקירה נגד ש' עוד בטרם הגיע המועד החוקי לדווח על ההכנסות, כך שגם אותה אין לכלול בחישוב.
בקשת הכופר היא בקשה משפטית עניינית, שכתיבתה דורשת מומחיות מקצועית, הן על מנת שתיענה בחיוב והן על מנת שסכום הכופר יהיה נמוך ככל שניתן, בנסיבותיו של כל תיק.
אמנם ניתן לפנות לוועדת הכופר גם ללא ייצוג משפטי – אך מי שעושה זאת מסתכן בכך שבקשתו תידחה, ולחילופין כי יוטל עליו סכום כופר גבוה הרבה יותר מהסכום שיוטל בעקבות בקשה של מומחה בתחום, הבקיא בסוגיות המשפטיות ויודע כיצד להציג את השתלשלות העניינים בפני ועדת הכופר. כאמור, במקרה הזה הושת כופר של 22,500 שקל בלבד: הישג אדיר בהשוואה לסך הכופר שהיה מושת לו ש' היה פונה לבדו לוועדה.
הסרת מחדלים
כאשר פונים בבקשה להליך כופר, חשוב מאוד להסיר את המחדלים על מנת שוועדת הכופר תיענה בחיוב לבקשה. הסרת המחדלים פירושה לדווח על ההכנסות שלא דווחו ולהשיב לקופת המדינה את המסים שנגרעו כתוצאה מהעבירות שבוצעו, כתנאי מקדים להסכמה של ועדת הכופר להליך.
כדי שבקשת הכופר שהגשנו בשמו של ש' תיענה בחיוב, הוגשו דו"חות על השנים הרלוונטיות לפקיד השומה, וכן פנינו לפקיד השומה בבקשה לערוך שומה עבור שנים אלה. ש' שילם את השומה במלואה, כך שלא נותר לו כל חוב לרשויות.
מצב רפואי וכלכלי קשה
בין יתר הקריטריונים ששוקלת ועדת הכופר נמצאות גם נסיבות אישיות של עבריין המס. כך, כחלק מהבקשה של ש', הוספנו ותיארנו גם את מצבם האישי של ש' ואשתו, לרבות מצבם הרפואי והכלכלי הלא פשוט. לאור כל הסיבות הללו, הסכימה רשות המסים לקבל את בקשתנו להקלה בסכום הכופר, וקבעה אותו על סך של 22,500 שקל בלבד, מעבר לתשלום המס הדרוש.
משרד עו"ד זרקו זמיר מתמחה בעבירות מס הכנסה ומע"מ, ומייצג לקוחות בהליכים מול רשות המסים, כולל הגשת בקשה לכופר או לגילוי מרצון.