ישראלים רבים שכחו לדווח לרשות המסים על חשבון בנק שהחזיקו בחו"ל או רווחים שקיבלו מהשכרת דירה, או שכלל לא חשבו שהם נדרשים לדווח על נכסים והכנסות מסוג זה. לרשות המסים היה פיתרון יצירתי למקרים האלה.
במס הכנסה מתמקדים כעת בבעלי דירות אשר לא מדווחים על הכנסותיהם משכר דירה, סוגרים חשבון, אוקטובר 2019
בעוד התקשורת חוגגת על סיפוריהם של סלבריטאים שהעלימו מסים ולא דיווחו על הכנסות של מיליוני שקלים – עבירות בהן נחשדו הדוגמנית בר רפאלי והזמר קובי פרץ, שאף נידון למאסר של שנתיים – ישנם גם אזרחים רבים מהשורה שפשוט "שכחו" לדווח, או כלל אינם מודעים לכך שעליהם להעביר מידע על הכנסות שקיבלו בישראל, על חשבונות בנק שהם מחזיקים בחו"ל, ועל רווחים מהשכרת דירות.
כמה אפשר להרוויח מהשכרת שלוש דירות?
סיפורם של בני הזוג ב' הוא דוגמא לישראלים שיצאו בזול מהעלמת מס מתמשכת: השניים השכירו לא פחות משלוש דירות במשך שנים ארוכות – ולא דיווחו על הכנסותיהם לרשויות. דירה אחת התקבלה בירושה כבר ב-2001; דירה נוספת נקנתה לצורך השקעה ב-2011; ואילו ב-2013 קיבלו בני הזוג עוד דירה בירושה, והשכירו גם אותה.
כדי להימנע מחקירות עתידיות ומהליכים פליליים בעקבות העלמת הכנסות, הזוג הגיש בקשה לגילוי מרצון – הליך אשר איפשר לדווח באופן יזום לרשות המיסים, לשלם את המס הנדרש ולהימנע מהליך פלילי. בשקלול הגיל ונקודות הזיכוי של בני הזוג, יחד עם פטורים שונים שקיבלו, התברר כי למעשה השניים כלל אינם חייבים במס, ולכן לא נאלצו לשלם בגין ההכנסות שלא דווחו.
בני הזוג ב' אינם לבד. רשות המסים הודיעה כי שלחה ל-14,000 ישראלים מכתב הכולל טופס 5329, בגין חשד לאי דיווח על הכנסות משכר דירה החורגות מגובה הפטור,או הכנסות אחרות. תוקפו של הליך גילוי מרצון הסתיים בסוף שנת 2016, ולכן מי שקיבלו את טופס 5329 (או מי שחוששים לקבל אותו בקרוב) יכולים לפנות בהקדם לעו"ד מומחה למסים, על מנת לבחון כיצד ניתן להימנע מחקירה והגשת כתב אישום, או לחילופין לבחון הסדר של החוב והמרה של ההליך הפלילי בתשלום כופר.
החשבון האירופי שלי
ז'אנר אחר של העלמת מס נוגע לבעלי חשבונות בנק בחו"ל. כך קרה לבני הזוג א' – הוא צבר יליד ישראל, והיא ילידת מדינה באירופה. השניים נפגשו כשהגבר נסע לאירופה למטרת לימודים, התאהבו והתחתנו. כילידת המדינה האירופית, האישה החזיקה חשבון בנק מקומי, אליו הועברו הכנסותיה וכן מתנות שקיבלו בני הזוג לרגל חתונתם ואירועים משמחים אחרים.
בשלב מסוים עלו בני הזוג לישראל, אך החליטו להמשיך להחזיק בחשבון הבנק הזר. משהבינו כי כל השנים היה עליהם לדווח על החשבון, החליטו להגיש בקשה לגילוי מרצון ולשלם את החוב שנצבר לאורך השנים. רשות המסים קיבלה את הבקשה והושג הסדר שבו הם שילמו את חובם, תוך שקיבלו הפחתה משמעותית על המיסוי בקרן ההון – ואף זכו בחסינות פלילית מהליך משפטי בעקבות עבירות מס.
מה האלטרנטיבה לגילוי מרצון?
הליך גילוי מרצון היה בתוקף רק עד סוף שנת 2016, למעט לעוסקים בענף היהלומים, אשר קיבלו ארכה מיוחדת להגשת בקשות לגילוי מרצון עד לסוף פברואר 2017.
אף שהליך גילוי מרצון אינו רלוונטי עוד, קיימות אפשרויות רבות נוספות להסדרת העניינים אל מול רשות המסים, תוך מזעור נזקים ושמירה על המוניטין. ניתן למשל, לבחון המרה של ההליך הפלילי בתשלום כופר, וכך לוודא כי לא יחל הליך פלילי יזום של רשות המסים, העשוי להסתיים במעצר, אישום ואף עונש כבד.
גם כאשר מדובר בהיקפים קטנים רצוי לנסות ולהגיע להסדר של החוב, שכן ההליך הפלילי מהווה סכנה אמתית גם במקרים כאלו. לשם ההמחשה, פנתה למשרדנו לאחרונה אישה מבוגרת, הנמצאת כבר בפנסיה, ואשר לא דיווחה על הכנסות מדירה שהיא משכירה, מעבר לתקרת הפטור.
סך ההכנסות החורגות היו כ-20,000 שקלים, ובאמצעות דיווח שהוגש – היא הסדירה את חובה מול רשות המסים. לאור גילה המבוגר, הסכום הנמוך והעובדה שהגברת פעלה מיוזמתה לדיווח ותשלום החוב, גם אם בדיעבד, סביר כי רשות המסים לא תפתח בהליך פלילי במקרה זה.
ניתן גם לבצע לעתים קרובות הפחתה משמעותית של החוב, בהסדר אל מול רשות המיסים, לאור פטורים, קיזוז הפסדים ושימוש בנקודות זיכוי שלא נוצלו.
*נוהל גילוי מרצון, כפי שהיה בהוראות השעה המיוחדות, הסתיים ביום 31/12/2019. על פי פרסומים של רשות המסים נוהל גילוי מרצון עתיד לחזור והנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו לצורך בירור העניין. לעדכונים לחצו כאן. עם זאת, גם כאשר נוהל גילוי מרצון אינו בתוקף, עומדת בפניכם אפשרות להימנע מהליך פלילי בגין עבירות מס עליהן ניתן לקרוא במאמר כאן.
משרד עו"ד זרקו זמיר מתמחה בתחום המסים, ומספק ייצוג ויעוץ משפטי בתיקי עבירות מס הכנסה, עבירות מע"מ, הלבנת הון וצווארון לבן.