עבירות מע"מ יכולות להיות עבירות 'טכניות', כלומר עבירות שבוצעו ללא כוונה פלילית להונות את רשות המסים, או עבירות 'מהותיות', עבירות שמטרתן התחמקות מתשלום המע"מ. ביצעתם עבירות מע"מ– ורוצים לדעת מה הסיכונים המשפטים ומה בדבר החוב הכספי למע"מ, המאמר הזה בשבילכם.
טיפים בנושא תשלומי מע"מ בתקופת הקורונה. עו"ד זרקו זמיר בתוכנית סוגרים חשבון, 19/03/20
דיווח ותשלום מע"מ
מע"מ, או מס ערך מוסף הוא מס עקיף אשר מוטל על הצרכן הפרטי דרך מחזור הפעילות העסקית, ללא קשר לרווח או להפסד של העסק.
פקודת מס הכנסה ממסה את ההכנסה החייבת ולא את כלל מחזור העסקאות שמפיק הנישום, וזאת באמצעות הגשת דוח שנתי. לעומת זאת חוק מע"מ ממסה את העסקאות עצמן ובמקביל מאפשר לקזז את מס התשומות (המע"מ על ההוצאות) ששולם לספקים. כלומר המע"מ שמשולם לרשות המסים בדיווח תקופתי של הגשת דוח חודשי (או דו חודשי) הינו ההפרש בין מע"מ עסקאות למע"מ תשומות. כך למעשה משלם העוסק רק על הערך המוסף שייצר והוסיף למחיר השירותים או הנכסים שמכר ללקוחותיו ולא על כל המחזור.
מע"מ – פלילי או אזרחי?
בחוק מס ערך מוסף, לצד הליכי שומה, גביה ואכיפה שמטרתם הינה גביית מס, נקבעו סנקציות פליליות רבות. אם עוסק משלם מע"מ בחסר בשל טעות תמימה או פרשנות לא נכונה של הוראות החוק, במקרים כאלו מע"מ יוציאו כנגדו שומה אזרחית, שתקבע כמה מס לדעתה עליו לשלם כדי להשיב את סכומי המס שנגרעו מהקופה הציבורית.
לעומת זאת עבירה פלילית נעשית באופן מודע על ידי החייב במס במטרה להקטין את תשלומי המע"מ. חשוב לציין כי כאשר עוסק חשוד בביצוע עבירות מע"מ, רשות המסים תפעל כנגדו בשני המישורים במקביל – במישור בפלילי ימוצה הדין באמצעות חקירה והגשת כתב אישום לצורך יצירת אכיפה והרתעה, ובמישור אזרחי-כספי תצא שומה על מנת לגבות את הכספים שהעוסק חייב למע"מ.
סמכויות חקירה לעובד מע"מ
כאשר עוסק חשוד בביצוע עבירות פליליות לפי חוק מע"מ הוא ייחקר במשרדי תחנת המע"מ האזורית או במשרדי חקירות מע"מ. בשונה ממס הכנסה, שם יש הפרדת סמכויות בין הליך אזרחי-שומתי המתבצע בתחנת מס הכנסה המקומית, לדוגמא פקיד שומה פ"ת, להליך הפלילי הנחקר אך ורק במשרדי פקיד שומה חקירות פלילי, במע"מ אין הפרדת סמכויות והעובדים במשרדי מע"מ ה"אזרחים", המבצעים את הביקורת כנגד העוסק ומוציאים שומות, מוסמכים לבצע חקירה פלילית תחת אזהרה ולאסוף ראיות להליך פלילי. לא פעם הליך ביקורת אזרחי במהותו הופך לחקירה פלילית ומנוהל על ידי אותו צוות ביקורת הפועל במסגרת המשרד האזרחי. לכן חשוב מאוד לא לגשת לתחנת מע"מ לפגישה, תשאול או בירור ללא ייעוץ מקדים עם עו"ד מומחה.
עבירות מע"מ
לאור העובדה שהעוסקים החייבים בתשלום המע"מ, גובים למעשה את סכומי המע"מ מלקוחותיהם ומעבירים אותם לרשויות מע"מ, ולא מדובר בסכומי מס שעליהם לשלם בגין הכנסותיהם, כמו במס הכנסה, ביצוע עבירות מס של העלמת מס, שנעשות ביודעין ומתוך כוונה להתחמק ולהשתמט מתשלום מס, מהווה עבירת מס חמורה.
עבירות מע"מ נחלקות לשני סוגים: עבירות מע"מ טכניות ועבירות מע"מ מהותיות.
מהן עבירות מע"מ טכניות?
עבירות מע"מ טכניות הן עבירות המפירות את סדרי הקשר שבין הרשות לבין העוסק, ללא שנדרשת להוכיח כוונה פלילית של עובר העבירה. עבירות אלו מפורטות בסעיף 117 (א) לחוק מע"מ ודינן שנת מאסר. עבירות כגון: סירוב למסור ידיעה, פנקס או מסמך שהנישום חייב למסרם לאחר דרישה, סירוב או אי התייצבות לחקירה לאחר דרישה, מסירת ידיעה לא נכונה או לא מדויקת ללא הסבר סביר, הוצאת חשבונית מס ללא זכות או תחת איסור, אי הגשת דו"ח במועד, אי ניהול פנקסי חשבונות או רשומות או ניהולם בסטייה מהותית, אי רישום תקבולים, אי הוצאת חשבונית מס למרות החובה להוציאה, או הוצאת חשבונית מס ללא תשלום המס הכלול בה במועד ועוד.
העבירה השכיחה ביותר בגינה מוגשים כתבי אישום בגין עבירות טכניות הינה עבירה של אי הגשת דוח מע"מ במועד. עוסקים שנקלעים לקושי תזרימי, מצוקת אשראי וקושי כלכלי בעסק פעמים רבות לא מגישים את דוחות המע"מ במועד בשל אי יכולת לשלם את המע"מ. הם אמנם גבו את המע"מ אבל "התגלגלו" עליו לצורך תשלום לספקים, לנושים, לבנקים ולכן משהגיע השעה להגשת דוח המע"מ לא נותר ברשותם המע"מ שגבו מלקוחותיהם והם משתהים עם הגשת הדוח למע"מ בשל קושי כלכלי ולא כי בכוונתן להונות ולרמות את רשות המסים.
חשוב לדעת כי גם הגשת דוח למע"מ ללא צירוף תשלום הינה עבירה פלילית טכנית בגינה מוגשים כתבי אישום בעבירה לפי סעיף 118 לחוק מע"מ, ולכן מומלץ כי עוסק הנקלע לקושי כלכלי יגיש את הדוח ויפרוס את תשלום המע"מ לתשלומים.
ואם בכל זאת העוסק לא יכול לשלם את המע"מ מומלץ להגיש את הדוח, גם אם אין באפשרותו לשלם אותו, הואיל ובמקרה כזה תיוחס עבירה קלה יותר מסוג חטא, עבירה לפי סעיף 118 לחוק מע"מ, שדינה 3 חודשי מאסר.
אמנם לא מדובר בעוסקים שפועלים מתוך מטרה להעלים מס ולהגיש דוחות כוזבים, אולם גם בגין העבירות הטכניות המפורטות, כגון אי הגשת דוח מע"מ במועד או אי תשלום המע"מ, מוגשים כתבי אישום לצד הפעלת הליכי גביה, הואיל ודוחות לא הוגשו וכספי המע"מ שנגבו לא שולמו.
כתבי האישום בעבירות מע"מ טכניות מוגשות על ידי תובעי מע"מ, היושבים בתחנות מע"מ שונות.
מהן עבירות מע"מ מהותיות?
עבירות מע"מ מהותיות הן עבירות של התחמקות ממס שנעשו מתוך כוונה ורצון של העבריין לעשות זאת. על פי החוק, עבירות אלו מפורטות בסעיף 117 (ב) לחוק מע"מ, עבירות כגון מסירת ידיעה כוזבת או מסמך אחר הכולל ידיעה כזו, הוצאת חשבונית מס או מסמך הנחזה לכזה מבלי לעשות עסקה או להתחייב לעשות עסקה, ניכוי מס תשומות מבלי שיש מסמך כאמור בסעיף 38 לחוק, הכנת או הרשאה לאחר להכין פנקסי חשבונות כוזבים או רשומות כוזבות, זיוף, הסתרה, השמדה או שינוי של פנקס או מסמך אחר שניהולו דרוש, ושימוש במרמה או בתחבולה במטרה להתחמק מתשלום המס.
עבירות מע"מ מהותיות נפוצות עוסקות בהפצה או קיזוז של חשבוניות מס פיקטיביות, והענישה בגין עבירות המע"מ המהותיות הינה על פי רוב ענישה של מאסר מאחורי סורג ובריח של עד שבע שנות מאסר.
הגשת כתבי האישום בעבירות ה"מהותיות" של מע"מ כגון דוחות כוזבים, ניכוי תשומות שלא כדין, ניכוי חשבוניות פיקטיביות, הפצת חשבוניות פיקטיביות, מחייבים את מע"מ להודיע לחשוד לפי סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי, כי בכוונתם להגיש כתב אישום וכי עומדת לו זכות השימוע, להשמיע את טענותיו בטרם יוגש כתב האישום. כתבי האישום בגין עבירות מע"מ מהותיות, מוגשים על ידי המחלקות המשפטיות הפליליות של מע"מ, והתיקים בעלי ההיקפים הגדולים מוגשים על פי רוב על ידי המחלקה לתיקים מיוחדים של מע"מ היושבת בתל אביב.
ענישה פלילית בעבירות מע"מ
החוק קובע מאסר של שנה בגין עבירות מע"מ טכניות, כאשר מגמת הענישה בבית המשפט משתנה בהתאם לנסיבות, ובעיקר בהתאם להיקפי המע"מ שלא שולמו ונגרעו מקופת המדינה.
אם המחדלים שבגינם הוגש כתב האישום לא הוסרו, העונש שיוטל על עבריין המע"מ יהיה מאסר בפועל, על פי רוב לריצוי בעבודות שירות.
במידה שהמחדלים הוסרו, הענישה תהיה מקלה יותר, ובמקום מאסר בפועל יוטל בדרך כלל עונש מאסר על תנאי וקנס, או לחילופין המרת כתב האישום בקנס מנהלי, אך זה ייעשה אך ורק לאחר בחינה של פרמטרים נוספים בעניין הנאשם.
העונש הקבוע בחוק על עבירות מע"מ מהותיות הינו מאסר של עד חמש שנים בנסיבות רגילות, ואם העבירות בוצעו בנסיבות מחמירות – העונש יהיה עד שבע שנות מאסר אולם גם כאן הענישה בפרקטיקה תלויה רבות בנסיבות אישיות, נסיבות ביצוע העבירות, משך זמן ביצוע העבירות, עבר פלילי ובעיקר בהיקף המע"מ שהועלם ובשאלה האם המחדל הוסר, קרי האם המע"מ שנגרע מקופת המדינה שולם או לא. עוד יצוין כי ניתן להמיר הליך פלילי בגין עבירות מע"מ מהותיות בהליך כופר במקרים המתאימים.
אם נענשים בפלילי – האם החוב הכספי למע"מ נעלם?
חשוב להבהיר כי הענישה בתיק הפלילי, חמורה ככל שתהיה אינה מאיינת, כלומר אינה מוחקת את החוב האזרחי-כספי למע"מ. לדוגמא אם אדם עומד לדין פלילי בגין עבירת מע"מ של הגשת דוחות כוזבים למע"מ, בנסיבות לפיהן הוא הקטין את מחזור עסקאותיו או הגדיל את התשומות (הוצאותיו) במטרה להקטין את תשלומי המע"מ, אזי מעבר למיצוי הדין הפלילי: חקירה, שימוע, הגשת כתב אישום, הרשעה פלילית, מאסר וקנסות –במקביל להליך הפלילי, לפניו או אחריו, יוצאו כנגד העוסק גם שומות אזרחיות-כספיות בגינן מע"מ ירדפו את העוסק שנים רבות, וככל שביכולתם, לצורך גביית המע"מ, לרבות בהליכי גביה של עיקול חשבונות בנק, עיקול כספים אצל צד ג', עיקול משכורת, עיקול, מכירה ומימוש של נכסים מסוג רכבים דירות מקרקעין ועוד.
מה עושים במקרה של זימון לחקירה בעבירות מע"מ?
לפני הגשת כתב אישום בעבירות מע"מ, העוסק מזומן לחקירה במשרדי רשות המסים ולעתים אף מעוכב או נעצר לצורכי חקירה בשעות הבוקר המוקדמות באופן מפתיע ולאחר חקירה סמויה.
חשוב לזכור כי הזכות להיפגש ולהיוועץ עם עורך דין מקצועי ומומחה בעבירות מע"מ בשלב החקירה ובשלב המעצר היא זכות בסיסית וקריטית, ואסור בשום אופן לוותר עליה, על מנת לשמור על זכויות הנחקר ולמנוע פערים ביחסי הכוחות שלו אל מול החוקרים. התייעצות עם עו"ד אינה הופכת חשודים לאשמים, נהפוכו מימוש זכות ההיוועצות עשויה למנוע זאת.
אנו במשרד עו"ד זרקו זמיר מעניקים מענה מלא לנאשמים בעבירות מע"מ, הכולל סיוע מידי במטרה למנוע פתיחת הליכי חקירה והליכים פליליים, וכן ייעוץ וייצוג משפטי לנאשמים בהליכים פליליים באמצעות עורך דין עבירות מע"מ.