הקבלן איחר בהגשה של כמה דו"חות מע"מ, ובית המשפט גזר עליו עונש מאסר של שבעה חודשים. ברגע האחרון, הוא קיבל חנינה מהנשיא.
הגישו דוח מעמ גם אם אתם לא יכולים לשלם אותו כרגע! ערוץ 13, פרקליטים עד הבית
כיצד קורה שגבר בן 52, קבלן מכובד, אזרח נורמטיבי ותורם לחברה, מוצא את עצמו נשלח לרצות עונש מאסר בכלא?
לפעמים, די בטעות אחת או שתיים כדי להידרדר למצב זה. כך, כמעט, קרה לר' – שלאחר שהואשם בפעם השנייה בתוך שלוש שנים בעבירה של אי הגשת דו"חות מע"מ במועד, גזר עליו בית המשפט עונש מאסר של שבעה חודשים.
הכל התחיל באפריל 2012, אז הוגש כנגד ר' כתב האישום בתיק הראשון, בגין 14 עבירות של אי הגשת דו"חות מס במועד. חשוב לציין שמדובר בעבירה טכנית של אי תשלום המע"מ במועד, ולא עבירה מהותית – כלומר, לא עומדת מאחוריה כוונה פלילית להתחמק מתשלום מס. לרוב, עבירות אלו מבוצעות כתוצאה מבעיה בתזרים המזומנים העסקי: מצוקה כלכלית המובילה לחוסר יכולת להגיש ולשלם את דוחות המע"מ במועד.
החוק קובע עונש של עד שנת מאסר על עבירה של הגשת דו"חות מע"מ באיחור, אך בפועל, בית המשפט מתחשב בנסיבות העבירה, בהסרת המחדל על ידי תשלום המע"מ הנדרש, ובנסיבות האישיות והכלכליות של העבריין.
מאסר על תנאי בהיקף חריג
במסגרת התנהלות התיק הראשון, הצליח ר' להגיש ולשלם את הדו"חות ולהסיר את רוב המחדלים, עוד לפני גזר הדין, ונותר לו חוב של 15,000 שקל בלבד, מתוך חוב התחלתי של 80,000 שקל. התביעה הסתפקה בדרישה לגזור עליו קנס ועונש מאסר על תנאי, ואכן, השופט הטיל על ר' עונש מאסר על תנאי של שבעה חודשים, למשך שלוש שנים.
מדובר בענישה חריגה – שכן במקרים דומים מוטלים עונשי מאסר על תנאי של עד שישה חודשים, ואז, אם התנאי אכן מופעל, ניתן לבקש מבית המשפט שעונש המאסר ירוצה בעבודות שירות.
כאשר ר' שוב איחר בהגשה של שישה דו"חות מע"מ בשנת 2014, פחות משלוש שנים לאחר ההרשעה בתיק הראשון – המדינה שוב העמידה אותו לדין, וב-2015 הוגש נגדו כתב אישום מתוקן שכלל עוד חמש עבירות של אי הגשת דו"ח.
ר' – שפעל לסילוק המחדלים, הגשת הדו"חות ותשלומם – הודה בכל המיוחס לו; המדינה דרשה לממש את עונש המאסר בן שבעת החודשים, ולצרף אליו עוד שני חודשי מאסר, וכן לחייב אותו בקנס של 25 אלף שקל.
בשל העובדה כי יותר מעבירה אחת מפעילה את התנאי, לבית המשפט לא הייתה ברירה אלא להפעיל את שבעת חודשי המאסר על תנאי שנגזרו על ר' בתיק הראשון, ולשלוח אותו למאסר בפועל של שבעה חודשים.
השופט קבע: הענישה אינה צודקת
בית המשפט החליט להרשיע את ר' ולשלוח אותו לעונש מאסר בפועל של שבעה חודשים, בנוסף לעונש מאסר על תנאי של ארבעה חודשים, קנס של 5,000 שקל והפעלת התחייבות בת 15,000 שקל שעליה חתם במשפט הקודם. עם זאת, השופט ציין כי התוצאה – שליחת אדם לכלא על עבירות של הגשת דו"חות מע"מ באיחור, אף שהסיר את המחדלים ושילם עליהם – אינה צודקת.
במטרה לסייע לר', פנינו לנשיא המדינה ראובן ריבלין, בבקשת חנינה. בבקשה הצגנו את הטיעונים המשפטיים בדבר אי הצדק שבעונש, וכן הסברנו שר' הוא איש משפחה, ולו שלושה ילדים, שני נכדים ואישה שאינה עובדת מסיבות רפואיות, ועליו לתמוך בה; כמו כן, הוספנו שר' היה קבלן שראה ברכה בעסקיו עד שהסתבך עם לקוח עבורו ביצע עבודה במאות אלפי שקלים – בלי לקבל תשלום, מה שהוביל להידרדרותו הכלכלית. הוא נאלץ למכור את דירתו, ועדיין יש לו חובות רבים.
הנשיא ריבלין נענה לבקשה, והודיע כי הוא מקל את עונשו של ר', וממיר את עונש המאסר בפועל בעונש של שישה חודשי עבודות שירות.
לחצו כאן להורדת מדריך לכל שלבי ההליך הפלילי: מפתיחת חקירה ועד לביהמ"ש
משרד עו"ד זרקו זמיר מתמחה בעבירות מס הכנסה, מע"מ, הלבנת הון וצווארון לבן, ומייצג חשודים ונאשמים בהליכים פליליים מול רשות המסים – כולל הגשת בקשות חנינה לנשיא המדינה במקרים המתאימים.