חקירות כלכליות הן חקירות פליליות המתבצעות כנגד אדם, עסק או חברה, על רקע חשד לביצוע עבירות כלכליות כגון שוחד, מרמה, הונאה, העלמות מס, עבירות ניירות ערך, הוצאה או ניכוי של חשבוניות פיקטיביות, הלבנת הון וכדומה.
עו"ד זרקו זמיר מסבירה לגלובס כיצד לנהוג במהלך חקירה של רשות המסים
עבירה כלכלית יכולה להתרחש בהיקף מצומצם וללא מעורבות גורמים נוספים מלבד העבריין עצמו, למשל – בעל עסק שלא הפיק חשבוניות מס, ועד לעבירות כלכליות רחבות היקף המערבות נושאי משרה רבים וחברות קש בארץ ובעולם, כמו עבירות צווארון לבן והלבנת הון בסכומי עתק. משרדנו פיתח מומחיות מבוססת נסיון עשיר בתחום זה ומספק יעוץ וייצוג משפטי לחשודים ונאשמים בעבירות כלכליות כבר משלבי החקירה הראשוניים.
מתי נפתחת חקירה כלכלית בגין חשד לביצוע עבירה?
לפני פתיחת חקירה כלכלית גלויה, מתקיימת בדרך כלל חקירה סמויה כנגד החשודים בביצוע העבירה, בעקבות מידע מסוים שהגיע לרשויות כתוצאה מהלשנה או כתוצאה מניהול חקירה אחרת. חקירה סמויה המבוצעת לפני חקירה כלכלית גלויה, כוללת לעתים האזנות סתר, מעקבים ואף הוצאת צווים לחשבונות בנק – כדי לאסוף את הראיות הדרושות נגד האדם החשוד בביצוע העבירות, מבלי שנודע לו כי מתבצעת נגדו חקירה.
לאחר שלב איסוף הראיות הדרושות במסגרת חקירה סמויה, החקירה הופכת לגלויה בן רגע: החוקרים מגיעים בו-זמנית אל כל המעורבים החשודים בביצוע העבירה והמקורבים אליהם ללא הודעה מוקדמת, וזאת כדי למנוע אפשרות לתיאום גרסאות ושיבוש הליכי החקירה. ברגעים אלה, כאשר אדם עומד לבדו מול החוקרים המנוסים ונדרש להפריך את החשדות המועלים נגדו ולהוכיח את טענותיו – אין תחליף לייצוג מקצועי של עורכי דין הבקיאים בנושא חקירות כלכליות.
באילו מקרים צריך להיעזר בשירותי עורך דין?
בשנים האחרונות, בתי המשפט בישראל נוטים להחמיר עם נאשמים בביצוע עבירות כלכליות כגון עבירות מס, הלבנת הון, שוחד, מעילה, מרמה, הונאה, הרצת מניות ועוד. מסיבה זו, מומלץ לחשודים ולנאשמים בעבירות כלכליות להיעזר בייצוג משפטי, אך גם למי שחשודים או נאשמים בעבירות טכניות של אי הגשת דו"חות מס הכנסה, אי הגשת דו"חות מע"מ, אי העברת ניכויים, במקרים אלה, אין ספק שייצוג על ידי עורכי דין מומחים בתחום החקירות הכלכליות – ישפרו משמעותית את מצבו של כל חשוד או נאשם
באיזה שלב בחקירה מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי?
שלב החקירות הוא השלב בו נאספות ראיות לבניית התיק נגד החשוד, ולכן זהו שלב קריטי ביותר. לכל חשוד עומדת הזכות להתייעץ עם עורך דין לפני תחילת החקירה נגדו – זכות שמומלץ לעשות בה שימוש מיידי, ולהתייעץ בשלב מוקדם ככל האפשר עם עורך דין הבקיא בתחום העבירות הכלכליות, עוד בטרם מתחילה החקירה.
חשודים רבים מוותרים על זכות ההתייעצות עם עורך דין מתוך חשש שאם יבקשו להתייעץ – הדבר יעיד על כך שיש להם מה להסתיר והם אכן ביצעו את העבירות האמורות. זוהי טעות חמורה שעולה להם ביוקר: ההתייעצות עם עורך דין בשלב הראשוני, עוד לפני שהחשוד מסר גרסה, היא קריטית. זאת, מפני שהגרסה הראשונית שנמסרת מפיו של החשוד היא הגרסה האותנטית ולה ייתן בית המשפט את המשקל הרב ביותר. לכן, ככל שהייעוץ המשפטי יינתן בשלב מוקדם בתהליך, כך ניתן יהיה להפיק ממנו תועלת רבה יותר.
במסגרת חקירות כלכליות, עורך דין מנוסה ייעץ לחשוד או לנאשם מתי לדבר ומה להגיד, ולא פחות חשוב – מתי לשתוק ומה לא להגיד. עם זאת, יש מצבים שבהם אפילו הטוב שבעורכי הדין הפליליים לא יצליח לחלץ את הנאשם מעונש בגין עבירה כלכלית, אך גם במקרים אלה ניתן להביא להקלה משמעותית בגזר הדין ולהפחית את העונש הצפוי למינימום האפשרי.
כל אדם פרטי החשוד בביצוע עבירות כלכליות – גם אם מדובר באיש עסקים ותיק – נמצא מלכתחילה בעמדת נחיתות מול החוקרים המנוסים, ומוחזק כאשם עוד בטרם הוכחה או הופרכה אשמתו. לכן, במקרה של חשד בביצוע עבירה מסוג זה, מומלץ להיעזר בעורכי דין בעלי ניסיון רב בתחום.
משרד עורכי דין זרקו-זמיר בעל מומחיות בתחום העבירות הכלכליות. המשרד מסייע לחשודים בכל אחד משלבי החקירה ולנאשמים בהליכים בבתי המשפט. המשרד מספק ייצוג משפטי מול מס הכנסה, מע"מ, היחידות הכלכליות של משטרת ישראל, הרשות לניירות ערך, הרשות לאיסור הלבנת הון, והפרקליטויות הכלכליות השונות, לפני החקירות הכלכליות ובמהלכן, בשלב המעצר ולאחר הגשת כתב האישום.
יעוץ וייצוג משפטי ניתן לחשודים בביצוע עבירות צווארון לבן או הלבנת הון, איחור בהגשת דו"חות לרשות המסים, העלמת הכנסות, מכס, שימוש בחשבוניות פיקטיביות ועוד, וכן יעוץ וייצוג משפטי בנושאי פסילת ספרים ושומות, גילוי מרצון, קנסות מנהליים, כופר וערעורים פליליים.